”Kunskapen måste leda till handling”

9 maj 2016 • 2 min

BIBLIOTEKSSTRATEGIN. Den första lägesrapporten från utredningen om en nationell biblioteksstrategi levererar utredaren Erik Fichtelius nu på Biblioteksdagarna. Här en smygtitt.

Erik Fichtelius. Foto: Ulrika Beck-Friis
Erik Fichtelius. Foto: Ulrika Beck-Friis

Hur är läget, vad är problemen och hur vill vi ha det? Det är de tre frågor vi gått ut med brett till biblioteks-väsendet inför vår första, snabba lägesrapport till Biblioteksdagarna i maj från utredningen om en nationell biblioteksstrategi. Regeringens krav på oss är att göra en omvärldsanalys till hösten 2017 och en slutrapport våren 2019. Det är väldigt lång tid, och därför vill vi göra en lite snabbare diskussionsrapport som underlag för prioriteringar och fortsatt arbete redan nu.

Vi har samlat professionens egna synpunkter och analyser, och fört många samtal. Jag som kommer utifrån in i denna värld imponeras av all kunskap och engagemang som finns. Egentligen är det inte så mycket nytt som behöver utredas. Det mesta vet man redan, det är redan beskrivet, beforskat och belyst. Men det vi vet om läget och det som behöver göras måste sammanställas och leda till handling.

Ett problem är att förslag och tankar blivit liggande. Idéerna är bra, men vem ska utföra? Vad ligger på lokal, regional och nationell nivå? Det behöver redas ut och operationaliseras.

Det pågår till exempel en massa lokala samverkansprojekt mellan biblioteken. Men det man strävar efter att lösa är egentligen nationella uppgifter. Gemensamma kataloger, lånekort och licenser, upphandling och upphovsrätt måste i många fall hanteras på en annan nivå än vi klarar av idag. Men hur? Vi kommer inte att ha några svar ännu, men måste börja strukturera oss.

Det har tagits mängder av smarta och viktiga digitaliseringsinitiativ runtom i landet. Men vad händer med dem sen? Hur ska systemen driftas och av vem? Hur börjar vi samverka samtidigt som vi tar vara på det som redan har gjorts? Hur utnyttjar vi kraften från alla eldsjälar så att brasan tar fart?

Läget är egentligen gott i svenskt biblioteksväsende. De bibliotek som utmärker sig och får priser ligger i global framkant.  Kunnigheten och kraften är det inget fel på. Men på vissa håll släpar det efter. Biblioteken är till för alla, i teorin men inte i praktiken. Hur ska vi leva upp till bibliotekslagens krav? Likvärdigheten brister – inte minst inom skolbiblioteken. Eller mellan små högskolor och stora universitet. Varför ska en student i Gävle bara ha tillgång till en tiondel av den kunskapsbank studenten i Uppsala har glädje av? Och vad ska vi göra åt att när man väl slutat på högskolan låses dörren till den kunskap som borde finnas bara en knapptryckning bort?

Digitaliseringen innebär alltför ofta inlåsning. Att digitaliserade tidningar bara är tillgängliga i en källare i Humlegården är inget att skryta med. Monopolkapitalistiska superföretag som låser in mänsklighetens senaste forskningskunskaper i egna kassavalv är ett globalt problem, som en liten svensk utredning inte kommer att kunna lösa.

Annat kanske vi kan ta itu med. Vi kommer inte med några lösningar och förslag nu. Det vi kan göra är att samla kunskapen och börja prioritera för att få till stånd handling.

Det behövs ett nationellt perspektiv och en genomlysning av ett biblioteksväsende alla säger sig vilja värna och utveckla. Det blir en lång och delvis bumpig resa, men kul, spännande och viktig, och den ska göras tillsammans.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min