”Kunskapen måste leda till handling”
29 apr 2016 • 2 min
Hur är läget, vad är problemen och hur vill vi ha det? Det är de tre frågor vi gått ut med...
Hur är läget, vad är problemen och hur vill vi ha det? Det är de tre frågor vi gått ut med brett till biblioteksväsendet inför vår första, snabba lägesrapport till Biblioteksdagarna i maj från utredningen om en nationell biblioteksstrategi. Regeringens krav på oss är att göra en omvärldsanalys till hösten 2017 och en slutrapport våren 2019. Det är väldigt lång tid, och därför vill vi göra en lite snabbare diskussionsrapport som underlag för prioriteringar och fortsatt arbete redan nu.
Vi har samlat professionens egna synpunkter och analyser, och fört många samtal. Jag som kommer utifrån in i denna värld imponeras av all kunskap och engagemang som finns. Egentligen är det inte så mycket nytt som behöver utredas. Det mesta vet man redan, det är redan beskrivet, beforskat och belyst. Men det vi vet om läget och det som behöver göras måste sammanställas och leda till handling.
Ett problem är att förslag och tankar blivit liggande. Idéerna är bra, men vem ska utföra? Vad ligger på lokal, regional och nationell nivå? Det behöver redas ut och operationaliseras.
Det pågår till exempel en massa lokala samverkansprojekt mellan biblioteken. Men det man strävar efter att lösa är egentligen nationella uppgifter. Gemensamma kataloger, lånekort och licenser, upphandling och upphovsrätt måste i många fall hanteras på en annan nivå än vi klarar av idag. Men hur? Vi kommer inte att ha några svar ännu, men måste börja strukturera oss.
Det har tagits mängder av smarta och viktiga digitaliseringsinitiativ runtom i landet. Men vad händer med dem sen? Hur ska systemen driftas och av vem? Hur börjar vi samverka samtidigt som vi tar vara på det som redan har gjorts? Hur utnyttjar vi kraften från alla eldsjälar så att brasan tar fart?
Läget är egentligen gott i svenskt biblioteksväsende. De bibliotek som utmärker sig och får priser ligger i global framkant. Kunnigheten och kraften är det inget fel på. Men på vissa håll släpar det efter. Biblioteken är till för alla, i teorin men inte i praktiken. Hur ska vi leva upp till bibliotekslagens krav? Likvärdigheten brister – inte minst inom skolbiblioteken. Eller mellan små högskolor och stora universitet. Varför ska en student i Gävle bara ha tillgång till en tiondel av den kunskapsbank studenten i Uppsala har glädje av? Och vad ska vi göra åt att när man väl slutat på högskolan låses dörren till den kunskap som borde finnas bara en knapptryckning bort?
Digitaliseringen innebär alltför ofta inlåsning. Att digitaliserade tidningar bara är tillgängliga i en källare i Humlegården är inget att skryta med. Monopolkapitalistiska superföretag som låser in mänsklighetens senaste forskningskunskaper i egna kassavalv är ett globalt problem, som en liten svensk utredning inte kommer att kunna lösa.
Annat kanske vi kan ta itu med. Vi kommer inte med några lösningar och förslag nu. Det vi kan göra är att samla kunskapen och börja prioritera för att få till stånd handling.
Det behövs ett nationellt perspektiv och en genomlysning av ett biblioteksväsende alla säger sig vilja värna och utveckla. Det blir en lång och delvis bumpig resa, men kul, spännande och viktig, och den ska göras tillsammans.
Text: Erik Fichtelius, Nationell samordnare för en biblioteksstrategi
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer