Läs om det ska gå dig väl!

22 apr 2014 • < 1 min

Det är stora klasskillnader när det gäller läsvanor, och dessa vanor bestämmer hur en människas liv ter sig. Det finns...

Det är stora klasskillnader när det gäller läsvanor, och dessa vanor bestämmer hur en människas liv ter sig. Det finns med andra ord ett bevisat samband mellan en familjs läsvanor och ett barns framtida läsning och liv. Det visar en undersökning av läsvanor i England gjord av DJS Research på uppdrag av Booktrust. Den baserar sig på svar från 1 500 vuxna. Slutsatsen som Reading Charity Booktrust drar är att ”Englands delade läskultur är en barriär för social rörlighet”, skriver The Guardian.

De som aldrig läser bor vanligtvis i underpriviligerade områden och de som läser mindre (vanligtvis en man under 30 år) har lägre kvalifikationer och mindre livstillfredställelse. En femtedel av alla vuxna (18 procent) svarade att de överhuvudtaget aldrig läste böcker och 56 procent ansåg att internet och datorer skulle ersätta böcker inom 20 år (bland 18-30-åringar 64 procent).

De som läser regelbundet tillhör i genomsnitt en högre socioekonomisk grupp och de ansåg att läsningen förbättrade deras livskvalitet. Undersökningen påvisade också hur viktig det är att föräldrar läser för sina barn. Föräldrar måste stöttas i detta, menar Booktrust. Englands delade läskultur är ett bekymmer och bidrar till klassklyftorna

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min