Läs om det ska gå dig väl!

22 apr 2014 • < 1 min

Det är stora klasskillnader när det gäller läsvanor, och dessa vanor bestämmer hur en människas liv ter sig. Det finns...

Det är stora klasskillnader när det gäller läsvanor, och dessa vanor bestämmer hur en människas liv ter sig. Det finns med andra ord ett bevisat samband mellan en familjs läsvanor och ett barns framtida läsning och liv. Det visar en undersökning av läsvanor i England gjord av DJS Research på uppdrag av Booktrust. Den baserar sig på svar från 1 500 vuxna. Slutsatsen som Reading Charity Booktrust drar är att ”Englands delade läskultur är en barriär för social rörlighet”, skriver The Guardian.

De som aldrig läser bor vanligtvis i underpriviligerade områden och de som läser mindre (vanligtvis en man under 30 år) har lägre kvalifikationer och mindre livstillfredställelse. En femtedel av alla vuxna (18 procent) svarade att de överhuvudtaget aldrig läste böcker och 56 procent ansåg att internet och datorer skulle ersätta böcker inom 20 år (bland 18-30-åringar 64 procent).

De som läser regelbundet tillhör i genomsnitt en högre socioekonomisk grupp och de ansåg att läsningen förbättrade deras livskvalitet. Undersökningen påvisade också hur viktig det är att föräldrar läser för sina barn. Föräldrar måste stöttas i detta, menar Booktrust. Englands delade läskultur är ett bekymmer och bidrar till klassklyftorna

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min