Lugnet tillbaka på Hässelby-bibliotek

8 jun 2015 • < 1 min

”Lugnt, väldigt lugnt.” När Biblioteksbladet ringer det numera rikskända Hässelby villastads bibliotek, uppger personalen att vakt är på plats och...

”Lugnt, väldigt lugnt.”
När Biblioteksbladet ringer det numera rikskända Hässelby villastads bibliotek, uppger personalen att vakt är på plats och att det är ”lugnt, väldigt lugnt”. Från och med i dag har biblioteket återigen öppet på eftermiddagarna.

Det omtalade stöket på Stockholms-biblioteket verkat tillsvidare ha upphört. Ett gäng barn och unga män på upp till 25 års ålder har under en längre tid stört ordningen så pass allvarligt att biblioteket tvingats stänga på eftermiddagarna,

Men från och med måndag den 8 juni återgår Hässelby villastads bibliotek till sina ordinarie öppettider: två kvällar i veckan är biblioteket öppet till klockan 19.00.

I medierna, särskilt på twitter, har diskussionen kring orsakerna till stängningen och tänkbara åtgärder, lett till mycket intensiv debatt.

I dag i Sveriges Radios Studio Ett diskuterades situationen på Hässelbys villastads bibliotek, och i ett inslag berättar personalen att det störande gänget fått biblioteket att likna ”ett slagfält”, att ungdomarna ”började ta över biblioteket” och att personalen blivit orolig och upplevt situationen som obehaglig.

Vidtagna åtgärder inför återöppnandet av biblioteket är bland annat att en vakt ska vara på biblioteket på eftermiddagarna och att ett närmare samarbete med närpolisen ska dra igång.

Måndag den 22 juni övergår Hässelby villastads bibliotek till sommartider.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min