Lugnet tillbaka på Hässelby-bibliotek

8 jun 2015 • < 1 min

”Lugnt, väldigt lugnt.” När Biblioteksbladet ringer det numera rikskända Hässelby villastads bibliotek, uppger personalen att vakt är på plats och...

”Lugnt, väldigt lugnt.”
När Biblioteksbladet ringer det numera rikskända Hässelby villastads bibliotek, uppger personalen att vakt är på plats och att det är ”lugnt, väldigt lugnt”. Från och med i dag har biblioteket återigen öppet på eftermiddagarna.

Det omtalade stöket på Stockholms-biblioteket verkat tillsvidare ha upphört. Ett gäng barn och unga män på upp till 25 års ålder har under en längre tid stört ordningen så pass allvarligt att biblioteket tvingats stänga på eftermiddagarna,

Men från och med måndag den 8 juni återgår Hässelby villastads bibliotek till sina ordinarie öppettider: två kvällar i veckan är biblioteket öppet till klockan 19.00.

I medierna, särskilt på twitter, har diskussionen kring orsakerna till stängningen och tänkbara åtgärder, lett till mycket intensiv debatt.

I dag i Sveriges Radios Studio Ett diskuterades situationen på Hässelbys villastads bibliotek, och i ett inslag berättar personalen att det störande gänget fått biblioteket att likna ”ett slagfält”, att ungdomarna ”började ta över biblioteket” och att personalen blivit orolig och upplevt situationen som obehaglig.

Vidtagna åtgärder inför återöppnandet av biblioteket är bland annat att en vakt ska vara på biblioteket på eftermiddagarna och att ett närmare samarbete med närpolisen ska dra igång.

Måndag den 22 juni övergår Hässelby villastads bibliotek till sommartider.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min