Lugnet tillbaka på Hässelby-bibliotek

8 jun 2015 • < 1 min

”Lugnt, väldigt lugnt.” När Biblioteksbladet ringer det numera rikskända Hässelby villastads bibliotek, uppger personalen att vakt är på plats och...

”Lugnt, väldigt lugnt.”
När Biblioteksbladet ringer det numera rikskända Hässelby villastads bibliotek, uppger personalen att vakt är på plats och att det är ”lugnt, väldigt lugnt”. Från och med i dag har biblioteket återigen öppet på eftermiddagarna.

Det omtalade stöket på Stockholms-biblioteket verkat tillsvidare ha upphört. Ett gäng barn och unga män på upp till 25 års ålder har under en längre tid stört ordningen så pass allvarligt att biblioteket tvingats stänga på eftermiddagarna,

Men från och med måndag den 8 juni återgår Hässelby villastads bibliotek till sina ordinarie öppettider: två kvällar i veckan är biblioteket öppet till klockan 19.00.

I medierna, särskilt på twitter, har diskussionen kring orsakerna till stängningen och tänkbara åtgärder, lett till mycket intensiv debatt.

I dag i Sveriges Radios Studio Ett diskuterades situationen på Hässelbys villastads bibliotek, och i ett inslag berättar personalen att det störande gänget fått biblioteket att likna ”ett slagfält”, att ungdomarna ”började ta över biblioteket” och att personalen blivit orolig och upplevt situationen som obehaglig.

Vidtagna åtgärder inför återöppnandet av biblioteket är bland annat att en vakt ska vara på biblioteket på eftermiddagarna och att ett närmare samarbete med närpolisen ska dra igång.

Måndag den 22 juni övergår Hässelby villastads bibliotek till sommartider.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min