Makten över innehållet

2 sep 2013 • < 1 min

Att granska makten tillhör pressens viktigaste uppgifter. Att det kostar livet eller friheten för många journalister världen över rapporteras ständigt....

Att granska makten tillhör pressens viktigaste uppgifter. Att det kostar livet eller friheten för många journalister världen över rapporteras ständigt. Även i västvärlden, där fri information ska gälla, finns det fallgropar. Edward Snowden läckte information till Washington Post och The Guardian om den amerikanska säkerhetstjänstens NSA:s massiva övervakning av miljontals människors tele- och datatrafik, nationellt och internationellt, den mycket omskrivna s k Prism-skandalen. Snowden, är en hjälte för många, eftersom han stått upp för demokratiska ideal. Andra ser honom som en brottsling då han brutit mot USA:s lagar och därför riskerar fängelse där. The Guardian-journalisten Glenn Greenwald skriver nu en reportagebok som behandlar fallet. Den kommer ut nästa år. Fängelse riskerar också flera medarbetare inom Rupert Murdochs medieimperium, men som bekant av helt andra skäl. I somras avslöjade en inspelning från ett hemligt möte att Rupert Murdoch själv känt till att journalister på hans tidningar mutat både poliser och statliga tjänstemän i decennier. De anställda kände till att detta förväntades och nu känner de sig svikna.

 Foto: Åsa Ekström

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min