Makten över innehållet

2 sep 2013 • < 1 min

Att granska makten tillhör pressens viktigaste uppgifter. Att det kostar livet eller friheten för många journalister världen över rapporteras ständigt....

Att granska makten tillhör pressens viktigaste uppgifter. Att det kostar livet eller friheten för många journalister världen över rapporteras ständigt. Även i västvärlden, där fri information ska gälla, finns det fallgropar. Edward Snowden läckte information till Washington Post och The Guardian om den amerikanska säkerhetstjänstens NSA:s massiva övervakning av miljontals människors tele- och datatrafik, nationellt och internationellt, den mycket omskrivna s k Prism-skandalen. Snowden, är en hjälte för många, eftersom han stått upp för demokratiska ideal. Andra ser honom som en brottsling då han brutit mot USA:s lagar och därför riskerar fängelse där. The Guardian-journalisten Glenn Greenwald skriver nu en reportagebok som behandlar fallet. Den kommer ut nästa år. Fängelse riskerar också flera medarbetare inom Rupert Murdochs medieimperium, men som bekant av helt andra skäl. I somras avslöjade en inspelning från ett hemligt möte att Rupert Murdoch själv känt till att journalister på hans tidningar mutat både poliser och statliga tjänstemän i decennier. De anställda kände till att detta förväntades och nu känner de sig svikna.

 Foto: Åsa Ekström

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min