Makten över innehållet

2 sep 2013 • < 1 min

Att granska makten tillhör pressens viktigaste uppgifter. Att det kostar livet eller friheten för många journalister världen över rapporteras ständigt....

Att granska makten tillhör pressens viktigaste uppgifter. Att det kostar livet eller friheten för många journalister världen över rapporteras ständigt. Även i västvärlden, där fri information ska gälla, finns det fallgropar. Edward Snowden läckte information till Washington Post och The Guardian om den amerikanska säkerhetstjänstens NSA:s massiva övervakning av miljontals människors tele- och datatrafik, nationellt och internationellt, den mycket omskrivna s k Prism-skandalen. Snowden, är en hjälte för många, eftersom han stått upp för demokratiska ideal. Andra ser honom som en brottsling då han brutit mot USA:s lagar och därför riskerar fängelse där. The Guardian-journalisten Glenn Greenwald skriver nu en reportagebok som behandlar fallet. Den kommer ut nästa år. Fängelse riskerar också flera medarbetare inom Rupert Murdochs medieimperium, men som bekant av helt andra skäl. I somras avslöjade en inspelning från ett hemligt möte att Rupert Murdoch själv känt till att journalister på hans tidningar mutat både poliser och statliga tjänstemän i decennier. De anställda kände till att detta förväntades och nu känner de sig svikna.

 Foto: Åsa Ekström

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min