Malmö satsar på mellanåldern

7 jun 2012 • 2 min

På lördag öppnas Balagan på Malmö stadsbibliotek – en helt ny avdelning för barn i mellanåldern, dvs 9-12-åringar. Med hjälp...

På lördag öppnas Balagan på Malmö stadsbibliotek – en helt ny avdelning för barn i mellanåldern, dvs 9-12-åringar.

Med hjälp av spetskompetens inom rumsdesign och med barn som rådgivare har biblioteket skapat en annorlunda miljö för olika former av berättande. Balagan är en 170 kvadratmeter stor lokal på biblioteket, utvecklad för att stimulera till berättande och berättelser i olika former, alltifrån böcker, datorspel, spel till bild- och textskapande. På avdelningen finns kojor, datorer och bokhyllor som går att klättra på, en himmels-ängoch en webb där barnen själv eller tillsammans med bibliotekarier kan skapa och mixa texter, bilder, filmer med mera. Med andra ord: både mys, rörelse och kreativt skapande.

Biblioteken har i alla tider arbetat med att förmedla färdiga berättelser och velat stimulera barns läsning. Barn använder helt naturligt olika kanaler för fakta och fiktion. Lika naturligt är det att biblioteket använder sig av och finns i dessa kanaler. Genom att ge barnen en möjlighet att utveckla sitt eget berättande, stärker de sitt språk och blir mer nyfikna och läsande människor, säger Elsebeth Tank, stadsbibliotekarie.

Storsatsningen Balagan är ett sätt att försöka ge plats åt och locka en åldergrupp som annars inte kommer till biblioteket i så stor utsträckning. Med Balagan vill biblioteket ge 9-12-åringarna en egen plats där de kan känna sig välkomna, utan stress och krav, samtidigt som de kan utveckla sina intressen, menar bl a projektledare Andreas Ingefjord.

Balagan har utvecklats av två barnkulturdesigner, Eva-Johanna Sandberg och Sara Stiber. Utvecklingen av Balagan är resultatet av deras examensarbete vid utbildningen Child Culture Design vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. De båda designerna och biblioteket har genom har genom hela processen samarbetat med barn i årskurs 3 till 6 på Mellanhedsskolan och Möllevångsskolan. Även andra grupper av barn har deltagit i utvecklingen.

1 kommentarer

 1. Mycket roligt att se att en sådan satsning görs.

  Har själv barn i den åldern och letat med ljus och lykta efter aktiviteter som stimulerar läsintresset hos min 9-åring.

  hoppas vi snart också ser liknande initiativ i Göteborgsområdet.

  Om någon känner till sådana får ni gärna tipsa!

  Med vänlig hälsning,
  Kamilla

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min