Malmö satsar på mellanåldern
7 jun 2012 • 2 min
På lördag öppnas Balagan på Malmö stadsbibliotek – en helt ny avdelning för barn i mellanåldern, dvs 9-12-åringar. Med hjälp...
På lördag öppnas Balagan på Malmö stadsbibliotek – en helt ny avdelning för barn i mellanåldern, dvs 9-12-åringar.
Med hjälp av spetskompetens inom rumsdesign och med barn som rådgivare har biblioteket skapat en annorlunda miljö för olika former av berättande. Balagan är en 170 kvadratmeter stor lokal på biblioteket, utvecklad för att stimulera till berättande och berättelser i olika former, alltifrån böcker, datorspel, spel till bild- och textskapande. På avdelningen finns kojor, datorer och bokhyllor som går att klättra på, en ”himmels-äng” och en webb där barnen själv eller tillsammans med bibliotekarier kan skapa och mixa texter, bilder, filmer med mera. Med andra ord: både mys, rörelse och kreativt skapande.
– Biblioteken har i alla tider arbetat med att förmedla färdiga berättelser och velat stimulera barns läsning. Barn använder helt naturligt olika kanaler för fakta och fiktion. Lika naturligt är det att biblioteket använder sig av och finns i dessa kanaler. Genom att ge barnen en möjlighet att utveckla sitt eget berättande, stärker de sitt språk och blir mer nyfikna och läsande människor, säger Elsebeth Tank, stadsbibliotekarie.
Storsatsningen Balagan är ett sätt att försöka ge plats åt och locka en åldergrupp som annars inte kommer till biblioteket i så stor utsträckning. Med Balagan vill biblioteket ge 9-12-åringarna en egen plats där de kan känna sig välkomna, utan stress och krav, samtidigt som de kan utveckla sina intressen, menar bl a projektledare Andreas Ingefjord.
Balagan har utvecklats av två barnkulturdesigner, Eva-Johanna Sandberg och Sara Stiber. Utvecklingen av Balagan är resultatet av deras examensarbete vid utbildningen Child Culture Design vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. De båda designerna och biblioteket har genom har genom hela processen samarbetat med barn i årskurs 3 till 6 på Mellanhedsskolan och Möllevångsskolan. Även andra grupper av barn har deltagit i utvecklingen.
1 kommentarer
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
Mycket roligt att se att en sådan satsning görs.
Har själv barn i den åldern och letat med ljus och lykta efter aktiviteter som stimulerar läsintresset hos min 9-åring.
hoppas vi snart också ser liknande initiativ i Göteborgsområdet.
Om någon känner till sådana får ni gärna tipsa!
Med vänlig hälsning,
Kamilla