Många kommuner saknar skolbibliotek

27 maj 2015 • < 1 min

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag....

skolbibliotek

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag.

I dag presenterade Kungliga biblioteket den nationella biblioteksstatistiken för 2014. I den framgår det att 90 av Sveriges samtliga 290 kommuner saknar egna skolbibliotek. Med egna skolbibliotek menas att man har avsatt minst 20 timmar i veckan för skolbiblioteksverksamhet. Enligt skollagen ska alla skolor sedan 2011 ha tillgång till bibliotek.

– Det kommunala självstyret gör att ingen kan göra något om en kommun bryter mot lagen. Om, det inte tagit ett aktivt beslut i nämnd eller styrelse att de ska bryta mot en lag, då kan en enskild medborgare göra en anmälan, säger Cecilia Ranemo, ansvarig utredare.

Enligt undersökningen är det bara omkring hälften av alla elever i landet som går i skolor som har tillgång till skolbibliotek med bemanning minst 20 timmar i veckan. Dessutom är det få bibliotek som har fler än en anställd. Däremot är det flera folkbibliotek runt om i landet som omvandlats till skolbibliotek vilket kan vara orsaken till att antalet folkbibliotek minskat.

Hela rapporten hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min