Många kommuner saknar skolbibliotek

27 maj 2015 • < 1 min

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag....

skolbibliotek

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag.

I dag presenterade Kungliga biblioteket den nationella biblioteksstatistiken för 2014. I den framgår det att 90 av Sveriges samtliga 290 kommuner saknar egna skolbibliotek. Med egna skolbibliotek menas att man har avsatt minst 20 timmar i veckan för skolbiblioteksverksamhet. Enligt skollagen ska alla skolor sedan 2011 ha tillgång till bibliotek.

– Det kommunala självstyret gör att ingen kan göra något om en kommun bryter mot lagen. Om, det inte tagit ett aktivt beslut i nämnd eller styrelse att de ska bryta mot en lag, då kan en enskild medborgare göra en anmälan, säger Cecilia Ranemo, ansvarig utredare.

Enligt undersökningen är det bara omkring hälften av alla elever i landet som går i skolor som har tillgång till skolbibliotek med bemanning minst 20 timmar i veckan. Dessutom är det få bibliotek som har fler än en anställd. Däremot är det flera folkbibliotek runt om i landet som omvandlats till skolbibliotek vilket kan vara orsaken till att antalet folkbibliotek minskat.

Hela rapporten hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min