Många kommuner saknar skolbibliotek

27 maj 2015 • < 1 min

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag....

skolbibliotek

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag.

I dag presenterade Kungliga biblioteket den nationella biblioteksstatistiken för 2014. I den framgår det att 90 av Sveriges samtliga 290 kommuner saknar egna skolbibliotek. Med egna skolbibliotek menas att man har avsatt minst 20 timmar i veckan för skolbiblioteksverksamhet. Enligt skollagen ska alla skolor sedan 2011 ha tillgång till bibliotek.

– Det kommunala självstyret gör att ingen kan göra något om en kommun bryter mot lagen. Om, det inte tagit ett aktivt beslut i nämnd eller styrelse att de ska bryta mot en lag, då kan en enskild medborgare göra en anmälan, säger Cecilia Ranemo, ansvarig utredare.

Enligt undersökningen är det bara omkring hälften av alla elever i landet som går i skolor som har tillgång till skolbibliotek med bemanning minst 20 timmar i veckan. Dessutom är det få bibliotek som har fler än en anställd. Däremot är det flera folkbibliotek runt om i landet som omvandlats till skolbibliotek vilket kan vara orsaken till att antalet folkbibliotek minskat.

Hela rapporten hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min