Många kommuner saknar skolbibliotek

27 maj 2015 • < 1 min

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag....

skolbibliotek

Drygt en tredjedel av alla kommuner saknar enskilda skolbibliotek. Det framgår av den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket publicerade idag.

I dag presenterade Kungliga biblioteket den nationella biblioteksstatistiken för 2014. I den framgår det att 90 av Sveriges samtliga 290 kommuner saknar egna skolbibliotek. Med egna skolbibliotek menas att man har avsatt minst 20 timmar i veckan för skolbiblioteksverksamhet. Enligt skollagen ska alla skolor sedan 2011 ha tillgång till bibliotek.

– Det kommunala självstyret gör att ingen kan göra något om en kommun bryter mot lagen. Om, det inte tagit ett aktivt beslut i nämnd eller styrelse att de ska bryta mot en lag, då kan en enskild medborgare göra en anmälan, säger Cecilia Ranemo, ansvarig utredare.

Enligt undersökningen är det bara omkring hälften av alla elever i landet som går i skolor som har tillgång till skolbibliotek med bemanning minst 20 timmar i veckan. Dessutom är det få bibliotek som har fler än en anställd. Däremot är det flera folkbibliotek runt om i landet som omvandlats till skolbibliotek vilket kan vara orsaken till att antalet folkbibliotek minskat.

Hela rapporten hittar du här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min