Många ville bemanna biblioteken

9 mar 2018 • 2 min

Det har varit högt söktryck på regeringens pengar som ska gå till personalförstärkning av skolbibliotek, visar Skolverkets utvärdering. Nu öppnar en ny ansökningsperiod.

2015 beslöt regeringen att göra insatser för personalförstärkning i skolbiblioteken. Året därpå kom ett riktat statsbidrag. 60 miljoner kronor skulle fördelas under läsåren 2016–2018.

Skolverket har utvärderat insatsen och kom i slutet av förra året med en rapport. Resultatet bygger på enkäter med dem som fick pengar 2016-2017, det har även gjorts intervjuer med några av huvudmännen.

– Den viktigaste slutsatsen är att det varit högt söktryck, det tyder på att det finns ett behov av att bemanna skolbiblioteken, säger Veronica Persson, undervisningsråd på Skolverket.

Veronica Persson är undervisningsråd på Skolverket.
Veronica Persson är undervisningsråd på Skolverket.

Samtidigt tycker huvudmännen att bidraget varit för litet.

– Många var osäkra på om de kunde behålla personalförstärkningen på sikt. Det har vi uppmärksammat regeringen på, säger Veronica Persson.

För att söka bidraget behövde huvudmännen ha en biblioteksplan. Det finns enligt lagen inget sådant krav på friskolorna i dag och det vill Skolverket se en ändring på. De menar att kravet på biblioteksplan har varit en framgångsfaktor eftersom det gjort att huvudmännen tvingats ha en långsiktig plan för biblioteken.

Resultatet visar även att bidraget har fungerat bäst i skolor där skolbiblioteket redan varit en integrerad del av den pedagogiska verksamheten. Nittio procent av huvudmännen tyckte också att samverkan mellan skolbibliotekspersonal och övrig personal var mycket viktig.

Jenny Nilsson arbetar med skolbiblioteksfrågor på Svensk biblioteksförening.

– Utvärderingen visar även att personalens kompetens och utbildning spelar stor roll, därför är det viktigt att man ser till att skolbibliotekarierna får en relevant kompetensutveckling inom sitt område och gemensamt med lärarna. Det är ett sätt att få dem att stanna kvar i verksamheten och inte söka sig vidare, säger hon.

Just nu gör Skolverket en ny rapport som ska lämnas till regeringen sista mars i år. Här ska man se över i vilken mån skolbibliotekens funktion och skolbibliotekariernas kompetens används för att stärka utbildningens kvalitet i skolorna.

I december beslutade regeringen att bidraget för personalförstärkning även ska gå att söka för läsåren 2018-2019. Det innebär att regeringen satsat 90 miljoner kronor under åren 2016-2019. Ansökan görs mellan 1 april och 2 maj.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min