Många ville bemanna biblioteken
9 mar 2018 • 2 min
Det har varit högt söktryck på regeringens pengar som ska gå till personalförstärkning av skolbibliotek, visar Skolverkets utvärdering. Nu öppnar en ny ansökningsperiod.
2015 beslöt regeringen att göra insatser för personalförstärkning i skolbiblioteken. Året därpå kom ett riktat statsbidrag. 60 miljoner kronor skulle fördelas under läsåren 2016–2018.
Skolverket har utvärderat insatsen och kom i slutet av förra året med en rapport. Resultatet bygger på enkäter med dem som fick pengar 2016-2017, det har även gjorts intervjuer med några av huvudmännen.
– Den viktigaste slutsatsen är att det varit högt söktryck, det tyder på att det finns ett behov av att bemanna skolbiblioteken, säger Veronica Persson, undervisningsråd på Skolverket.
Samtidigt tycker huvudmännen att bidraget varit för litet.
– Många var osäkra på om de kunde behålla personalförstärkningen på sikt. Det har vi uppmärksammat regeringen på, säger Veronica Persson.
För att söka bidraget behövde huvudmännen ha en biblioteksplan. Det finns enligt lagen inget sådant krav på friskolorna i dag och det vill Skolverket se en ändring på. De menar att kravet på biblioteksplan har varit en framgångsfaktor eftersom det gjort att huvudmännen tvingats ha en långsiktig plan för biblioteken.
Resultatet visar även att bidraget har fungerat bäst i skolor där skolbiblioteket redan varit en integrerad del av den pedagogiska verksamheten. Nittio procent av huvudmännen tyckte också att samverkan mellan skolbibliotekspersonal och övrig personal var mycket viktig.
Jenny Nilsson arbetar med skolbiblioteksfrågor på Svensk biblioteksförening.
– Utvärderingen visar även att personalens kompetens och utbildning spelar stor roll, därför är det viktigt att man ser till att skolbibliotekarierna får en relevant kompetensutveckling inom sitt område och gemensamt med lärarna. Det är ett sätt att få dem att stanna kvar i verksamheten och inte söka sig vidare, säger hon.
Just nu gör Skolverket en ny rapport som ska lämnas till regeringen sista mars i år. Här ska man se över i vilken mån skolbibliotekens funktion och skolbibliotekariernas kompetens används för att stärka utbildningens kvalitet i skolorna.
I december beslutade regeringen att bidraget för personalförstärkning även ska gå att söka för läsåren 2018-2019. Det innebär att regeringen satsat 90 miljoner kronor under åren 2016-2019. Ansökan görs mellan 1 april och 2 maj.
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer