Många ville bemanna biblioteken
9 mar 2018 • 2 min
Det har varit högt söktryck på regeringens pengar som ska gå till personalförstärkning av skolbibliotek, visar Skolverkets utvärdering. Nu öppnar en ny ansökningsperiod.

2015 beslöt regeringen att göra insatser för personalförstärkning i skolbiblioteken. Året därpå kom ett riktat statsbidrag. 60 miljoner kronor skulle fördelas under läsåren 2016–2018.
Skolverket har utvärderat insatsen och kom i slutet av förra året med en rapport. Resultatet bygger på enkäter med dem som fick pengar 2016-2017, det har även gjorts intervjuer med några av huvudmännen.
– Den viktigaste slutsatsen är att det varit högt söktryck, det tyder på att det finns ett behov av att bemanna skolbiblioteken, säger Veronica Persson, undervisningsråd på Skolverket.

Samtidigt tycker huvudmännen att bidraget varit för litet.
– Många var osäkra på om de kunde behålla personalförstärkningen på sikt. Det har vi uppmärksammat regeringen på, säger Veronica Persson.
För att söka bidraget behövde huvudmännen ha en biblioteksplan. Det finns enligt lagen inget sådant krav på friskolorna i dag och det vill Skolverket se en ändring på. De menar att kravet på biblioteksplan har varit en framgångsfaktor eftersom det gjort att huvudmännen tvingats ha en långsiktig plan för biblioteken.
Resultatet visar även att bidraget har fungerat bäst i skolor där skolbiblioteket redan varit en integrerad del av den pedagogiska verksamheten. Nittio procent av huvudmännen tyckte också att samverkan mellan skolbibliotekspersonal och övrig personal var mycket viktig.
Jenny Nilsson arbetar med skolbiblioteksfrågor på Svensk biblioteksförening.
– Utvärderingen visar även att personalens kompetens och utbildning spelar stor roll, därför är det viktigt att man ser till att skolbibliotekarierna får en relevant kompetensutveckling inom sitt område och gemensamt med lärarna. Det är ett sätt att få dem att stanna kvar i verksamheten och inte söka sig vidare, säger hon.
Just nu gör Skolverket en ny rapport som ska lämnas till regeringen sista mars i år. Här ska man se över i vilken mån skolbibliotekens funktion och skolbibliotekariernas kompetens används för att stärka utbildningens kvalitet i skolorna.
I december beslutade regeringen att bidraget för personalförstärkning även ska gå att söka för läsåren 2018-2019. Det innebär att regeringen satsat 90 miljoner kronor under åren 2016-2019. Ansökan görs mellan 1 april och 2 maj.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer