Med hjärtat fyllt av 3D
25 apr 2016 • 3 min
Gula plastiga hjärnor, hjärtan, skelettarmar i miniatyr och till och med en liten Star Wars-Yoda möter besökarna i Medicinska biblioteket...
Gula plastiga hjärnor, hjärtan, skelettarmar i miniatyr och till och med en liten Star Wars-Yoda möter besökarna i Medicinska biblioteket i Umeå så fort de kommer in. Den som vill får testa själv.
Den mest it-intresserade trion på Medicinska biblioteket i Umeå började fundera över frågan för ett drygt år sedan. Borde inte deras bibliotek tillhandahålla en 3D-skrivare? Med tanke på den snabba utvecklingen inom medicinsk teknik? För att bredda tillgången till nya verktyg? Umeå universitet hade just lett arbetet med en nationell agenda för 3D-skrivare, så visst borde det vara angeläget.
De tre bibliotekarierna Anders Karlsson, Petra Svanborg och Erik Johansson bestämde sig för att försöka.
Hur bar ni er åt?
– Vi började med att lägga in en enkel skrivare och en skanner i den ordinarie IT-budgeten. Sen började vi förankra idén för att få loss arbetstid till att driva projektet.
Hade ni jobbat med 3D-skrivare förut, eller visste hur man gjorde?
– Nej, utan först höll företaget som vi köpte skrivaren av en handhavandekurs. Han var här i två dagar och visade det tekniska. Men sen har vi också läst på egen hand och lärt oss.
När blev det klart att ni fick sätta igång på riktigt?
– Det var i mars förra året. Och det blev en rätt rolig historia, för redan på det avdelningsmötet när Ingrid, vår chef, berättade att vi fått pengar till projektet kom den som hade pass i informationsdisken plötsligt in och knackade. Hon sa att folk frågade efter någon 3D-skrivare som tydligen skulle finnas. Så snabbt hade alltså ryktet gått från mun till mun.
Får vem som helst använda skrivaren?
– Ja, vi har inte satt några begränsningar. Det är klart att vår huvudmålgrupp är studenterna och vi har inte marknadsfört oss utanför universitetet, men dyker det upp några andra är de välkomna. Sen måste den som vill använda skrivaren gå en introduktionskurs. Vi är är rätt noga med att vi inte vill bygga en utskriftsservice. För att stämma med bibliotekets uppgift vill vi att det här ska vara en del av en lärandeprocess, att skrivaren ska vara ett lärobjekt.
Vad gör man på kursen?
– Det handlar till stor del om praktisk kunskap. Hur man fyller på skrivaren med plast, var man hittar modeller för utskrift, hur man laddar ner dem och hur man sedan hanterar programmet som för över dem till skrivaren. Sen får de prova att ta ur modellen och ladda av skrivaren.
Får de skriva ut vad som helst?
– Nej, på kursen brukar vi skriva ut ett Game of Thrones-bokmärke. Det tar bara tio minuter att skriva ut och så har modellen ett fel, så man får lära sig att korrigera en modell på kuppen. När man väl är certifierad så kan man boka in sig och använda skrivaren som man vill. Man kan öva och testa med 3D-modellering hemma och så komma hit och skriva ut.
Nu väntar trion på besked om projektet blir permanent.
– Vi hoppas på det. Och då står ytterligare en skrivare på önskelistan. Då vill vi också börja jobba med 3D-skanning. Vi har redan skannern, vi måste bara få den att fungera med grafikkorten i datorn. Det skulle också vara spännande att se om vi kunde skapa ett samarbete kring 3D-modellering med designhögskolan. Det är redan många av studenterna där som gör medicinska modeller som examensarbete.
Text & Foto: Annika Persson
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer