Medieutredningen vill se MIK-reform

7 nov 2016 • < 1 min

Folkskolereformen 1842 lyfte skrivkunnigheten i Sverige. Nu behövs en nationell MIK-reform för att utveckla medborgarnas förståelse och medvetenhet för medieteknik, skriver regeringens utredare.

 

Medieutredaren Anette Novak. Foto: Sveriges kommunikatörer
Medieutredaren Anette Novak. Foto: Sveriges kommunikatörer

Medieutredningens slutbetänkande lämnades över till kulturminister Alice Bah Kuhnke på måndagen. Det är en länge emotsedd utredning i medievärlden. Det stora förslaget är att presstödet ska övergå till ett mer teknikneutralt mediestöd, som även kan ges till webb- och gratistidningar.

Under rubriken ”bibliotekens roll” lämnas inga särskilt skarpa förslag, mer än att den framställs som viktig. Det ingår i utredningens uppdrag att väga in bibliotekens roll som arenor för kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. De skriver att den kunskap och kompetens som finns inom biblioteksväsendet innebär goda möjligheter för Sverige att skapa ett digitalt kompetenslyft.

Ett problem när det gäller medie- och informationskunnighet (MIK) är att det saknas samordning, skriver utredaren. MIK-frågor spänner över sex departement och minst tolv statliga organ.

För att uppfylla regeringens målsättning att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter krävs en omfattande och långsiktig satsning på MIK, riktad till samtliga medborgare, enligt utredningen. De skriver att det digitala kompetenslyft som biblioteksstrategin föreslagit att regionbiblioteken ska genomföra kan vara en möjlig väg. Men även skolan, skolbiblioteken och studieförbundens roll bör vägas in.

Nu ska remissinstanser lämna sina synpunkter på utredningen innan den behandlas i Riksdagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min