Misstänkt barnporrbrott på Malmöbibliotek

7 apr 2015 • < 1 min

Tidigare i dag har polisen beslagtagit datorer från Orkanenbiblioteket på Malmö högskola. Högskolan har enligt rektor Stefan Bengtsson polisanmält ett...

Tidigare i dag har polisen beslagtagit datorer från Orkanenbiblioteket på Malmö högskola. Högskolan har enligt rektor Stefan Bengtsson polisanmält ett fall av misstänkt barnporrbrott.

Det var personalen på Orkanenbiblioteket som enligt Sydsvenskan upptäckte det misstänkta brottet när papperstrasslet i en skrivare skulle åtgärdas.

Under servicen av skrivaren hittades bilder på barn. Bilderna ska vara tagna ”i situationer som gör att vi valt att polisanmäla detta som möjligt barnporrbrott”, enligt Stefan Bengtsson.

Orkanenbiblioteket är öppet för allmänheten, och det har efter en kontroll visat sig att skrivaren i det aktuella fallet inte använts av någon som är anställd vid biblioteket eller student på högskolan.

Malmö högskolan har beslutat att personen som gjort utskrifterna tills vidare är portad från högskolan.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min