Nedräkningen har börjat

16 mar 2012 • 2 min

  Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios...

 

Inför finaldiskussion. Foto SR

Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios romanpris.

En sjuhövdad lyssnarjury har betat sig igenom sex romaner. I går kväll lyckades juryn, till slut får man nog säga, enas om vilka tre böcker som ska gå vidare till final i en omröstning som Romanprisets redaktion ”tror är den jämnaste i Romanprisets historia: Kristian Lundbergs Och allt ska vara kärlek; Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen och slutligen Sara Mannheimers Handlingen.

Dessa tre diskuterades fram och åter i gårdagens finaldiskussion och en gissning är att det står mellan Kristian Lundberg och Sara Mannheimer – åtminstone lät det så mellan raderna i gårdagens diskussion.

Kristian Lundberg fick Svensk Biblioteksförenings Aniarapris 2011. I BBL har vi skrivit om Kristian Lundbergs förra bok Yarden (BBL nr 1/2010) och Sara Mannheimers debutbok Reglerna (BBL nr 1/2009). Sara Mannheimers senaste roman, förstår man, har berett juryn vissa svårigheter men har efter hand öppnat sig åtminstone för somliga i juryn, på ett positivt sätt. Här kan man läsa mer om Handlingen.

Nästa vecka är det dags för en annan prisutdelning. Den 22 mars avslöjas vem som får Nordiska Rådets litteraturpris 2012. För första gången kommer vinnaren att vara närvarande vid offentliggörandet. Det är i år hela 14 olika författare på listan över nominerade till priset. Prisceremonin i samband med Nordiska rådets temasession i den isländska huvudstaden Reykjavik.

De svenska författare som är nominerade är Katarina Frostenson med diktsamlingen Flodtid och Eva-Marie Liffner med romanen Lacrimosa, som även var nominerad till Sveriges Radios Romanpris men som alltså inte gick vidare till final.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min