Nedräkningen har börjat

16 mar 2012 • 2 min

  Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios...

 

Inför finaldiskussion. Foto SR

Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios romanpris.

En sjuhövdad lyssnarjury har betat sig igenom sex romaner. I går kväll lyckades juryn, till slut får man nog säga, enas om vilka tre böcker som ska gå vidare till final i en omröstning som Romanprisets redaktion ”tror är den jämnaste i Romanprisets historia: Kristian Lundbergs Och allt ska vara kärlek; Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen och slutligen Sara Mannheimers Handlingen.

Dessa tre diskuterades fram och åter i gårdagens finaldiskussion och en gissning är att det står mellan Kristian Lundberg och Sara Mannheimer – åtminstone lät det så mellan raderna i gårdagens diskussion.

Kristian Lundberg fick Svensk Biblioteksförenings Aniarapris 2011. I BBL har vi skrivit om Kristian Lundbergs förra bok Yarden (BBL nr 1/2010) och Sara Mannheimers debutbok Reglerna (BBL nr 1/2009). Sara Mannheimers senaste roman, förstår man, har berett juryn vissa svårigheter men har efter hand öppnat sig åtminstone för somliga i juryn, på ett positivt sätt. Här kan man läsa mer om Handlingen.

Nästa vecka är det dags för en annan prisutdelning. Den 22 mars avslöjas vem som får Nordiska Rådets litteraturpris 2012. För första gången kommer vinnaren att vara närvarande vid offentliggörandet. Det är i år hela 14 olika författare på listan över nominerade till priset. Prisceremonin i samband med Nordiska rådets temasession i den isländska huvudstaden Reykjavik.

De svenska författare som är nominerade är Katarina Frostenson med diktsamlingen Flodtid och Eva-Marie Liffner med romanen Lacrimosa, som även var nominerad till Sveriges Radios Romanpris men som alltså inte gick vidare till final.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min