Nedräkningen har börjat

16 mar 2012 • 2 min

  Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios...

 

Inför finaldiskussion. Foto SR

Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios romanpris.

En sjuhövdad lyssnarjury har betat sig igenom sex romaner. I går kväll lyckades juryn, till slut får man nog säga, enas om vilka tre böcker som ska gå vidare till final i en omröstning som Romanprisets redaktion ”tror är den jämnaste i Romanprisets historia: Kristian Lundbergs Och allt ska vara kärlek; Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen och slutligen Sara Mannheimers Handlingen.

Dessa tre diskuterades fram och åter i gårdagens finaldiskussion och en gissning är att det står mellan Kristian Lundberg och Sara Mannheimer – åtminstone lät det så mellan raderna i gårdagens diskussion.

Kristian Lundberg fick Svensk Biblioteksförenings Aniarapris 2011. I BBL har vi skrivit om Kristian Lundbergs förra bok Yarden (BBL nr 1/2010) och Sara Mannheimers debutbok Reglerna (BBL nr 1/2009). Sara Mannheimers senaste roman, förstår man, har berett juryn vissa svårigheter men har efter hand öppnat sig åtminstone för somliga i juryn, på ett positivt sätt. Här kan man läsa mer om Handlingen.

Nästa vecka är det dags för en annan prisutdelning. Den 22 mars avslöjas vem som får Nordiska Rådets litteraturpris 2012. För första gången kommer vinnaren att vara närvarande vid offentliggörandet. Det är i år hela 14 olika författare på listan över nominerade till priset. Prisceremonin i samband med Nordiska rådets temasession i den isländska huvudstaden Reykjavik.

De svenska författare som är nominerade är Katarina Frostenson med diktsamlingen Flodtid och Eva-Marie Liffner med romanen Lacrimosa, som även var nominerad till Sveriges Radios Romanpris men som alltså inte gick vidare till final.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min