Nedräkningen har börjat

16 mar 2012 • 2 min

  Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios...

 

Inför finaldiskussion. Foto SR

Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios romanpris.

En sjuhövdad lyssnarjury har betat sig igenom sex romaner. I går kväll lyckades juryn, till slut får man nog säga, enas om vilka tre böcker som ska gå vidare till final i en omröstning som Romanprisets redaktion ”tror är den jämnaste i Romanprisets historia: Kristian Lundbergs Och allt ska vara kärlek; Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen och slutligen Sara Mannheimers Handlingen.

Dessa tre diskuterades fram och åter i gårdagens finaldiskussion och en gissning är att det står mellan Kristian Lundberg och Sara Mannheimer – åtminstone lät det så mellan raderna i gårdagens diskussion.

Kristian Lundberg fick Svensk Biblioteksförenings Aniarapris 2011. I BBL har vi skrivit om Kristian Lundbergs förra bok Yarden (BBL nr 1/2010) och Sara Mannheimers debutbok Reglerna (BBL nr 1/2009). Sara Mannheimers senaste roman, förstår man, har berett juryn vissa svårigheter men har efter hand öppnat sig åtminstone för somliga i juryn, på ett positivt sätt. Här kan man läsa mer om Handlingen.

Nästa vecka är det dags för en annan prisutdelning. Den 22 mars avslöjas vem som får Nordiska Rådets litteraturpris 2012. För första gången kommer vinnaren att vara närvarande vid offentliggörandet. Det är i år hela 14 olika författare på listan över nominerade till priset. Prisceremonin i samband med Nordiska rådets temasession i den isländska huvudstaden Reykjavik.

De svenska författare som är nominerade är Katarina Frostenson med diktsamlingen Flodtid och Eva-Marie Liffner med romanen Lacrimosa, som även var nominerad till Sveriges Radios Romanpris men som alltså inte gick vidare till final.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min