Nedräkningen har börjat

16 mar 2012 • 2 min

  Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios...

 

Inför finaldiskussion. Foto SR

Nedräkningen har börjat. I direktsändning från Arvika bibliotek avslöjas ikväll (SR P1 kl 18.15) vem som får Sveriges Radios romanpris.

En sjuhövdad lyssnarjury har betat sig igenom sex romaner. I går kväll lyckades juryn, till slut får man nog säga, enas om vilka tre böcker som ska gå vidare till final i en omröstning som Romanprisets redaktion ”tror är den jämnaste i Romanprisets historia: Kristian Lundbergs Och allt ska vara kärlek; Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen och slutligen Sara Mannheimers Handlingen.

Dessa tre diskuterades fram och åter i gårdagens finaldiskussion och en gissning är att det står mellan Kristian Lundberg och Sara Mannheimer – åtminstone lät det så mellan raderna i gårdagens diskussion.

Kristian Lundberg fick Svensk Biblioteksförenings Aniarapris 2011. I BBL har vi skrivit om Kristian Lundbergs förra bok Yarden (BBL nr 1/2010) och Sara Mannheimers debutbok Reglerna (BBL nr 1/2009). Sara Mannheimers senaste roman, förstår man, har berett juryn vissa svårigheter men har efter hand öppnat sig åtminstone för somliga i juryn, på ett positivt sätt. Här kan man läsa mer om Handlingen.

Nästa vecka är det dags för en annan prisutdelning. Den 22 mars avslöjas vem som får Nordiska Rådets litteraturpris 2012. För första gången kommer vinnaren att vara närvarande vid offentliggörandet. Det är i år hela 14 olika författare på listan över nominerade till priset. Prisceremonin i samband med Nordiska rådets temasession i den isländska huvudstaden Reykjavik.

De svenska författare som är nominerade är Katarina Frostenson med diktsamlingen Flodtid och Eva-Marie Liffner med romanen Lacrimosa, som även var nominerad till Sveriges Radios Romanpris men som alltså inte gick vidare till final.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min