Nina Frid prisas av Akademien

10 maj 2012 • < 1 min

BBL:s krönikör Nina Frid tilldelas Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2012. Hon får det för att hon ”framgångsrikt och entusiastiskt bedriver...

BBL:s krönikör Nina Frid tilldelas Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2012. Hon får det för att hon ”framgångsrikt och entusiastiskt bedriver en omfattande läsfrämjande verksamhet för vuxna både lokalt och nationellt, där kvalitetsmedvetande förenas med nya intressanta metoder”.

Priset, som inrättades 2005, skall tilldelas bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur.

Nina Frid, bibliotekarie och initiativtagare till bl a Bokcirklar.se, arbetar som utvecklingsledare för biblioteken i Huddinge kommun. Hon är dessutom i dagarna aktuell med boken: Slutet på boken är bara början – om läsarsamtal, bokcirklar och bibliotek (BTJ förlag) där hon delar med sig av sina erfarenheter från och reflektioner kring bl a läsecirklar.

De senaste årens pristagare har varit 2007 Anna Gustafsson Chen, 2008 Bert Linné, 2009 Suzanne Mortensen, 2010 Kerstin Danielsson och 2011  Krister Gustavsson.

Priset, ett belopp på 50 000 kronor, kommer att överlämnas vid en ceremoni den 28 september i Svenska Akademiens monter under Bok & Bibliotek i Göteborg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min