Nina Frid prisas av Akademien

10 maj 2012 • < 1 min

BBL:s krönikör Nina Frid tilldelas Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2012. Hon får det för att hon ”framgångsrikt och entusiastiskt bedriver...

BBL:s krönikör Nina Frid tilldelas Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2012. Hon får det för att hon ”framgångsrikt och entusiastiskt bedriver en omfattande läsfrämjande verksamhet för vuxna både lokalt och nationellt, där kvalitetsmedvetande förenas med nya intressanta metoder”.

Priset, som inrättades 2005, skall tilldelas bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur.

Nina Frid, bibliotekarie och initiativtagare till bl a Bokcirklar.se, arbetar som utvecklingsledare för biblioteken i Huddinge kommun. Hon är dessutom i dagarna aktuell med boken: Slutet på boken är bara början – om läsarsamtal, bokcirklar och bibliotek (BTJ förlag) där hon delar med sig av sina erfarenheter från och reflektioner kring bl a läsecirklar.

De senaste årens pristagare har varit 2007 Anna Gustafsson Chen, 2008 Bert Linné, 2009 Suzanne Mortensen, 2010 Kerstin Danielsson och 2011  Krister Gustavsson.

Priset, ett belopp på 50 000 kronor, kommer att överlämnas vid en ceremoni den 28 september i Svenska Akademiens monter under Bok & Bibliotek i Göteborg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min