Nina Frid prisas av Akademien

10 maj 2012 • < 1 min

BBL:s krönikör Nina Frid tilldelas Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2012. Hon får det för att hon ”framgångsrikt och entusiastiskt bedriver...

BBL:s krönikör Nina Frid tilldelas Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2012. Hon får det för att hon ”framgångsrikt och entusiastiskt bedriver en omfattande läsfrämjande verksamhet för vuxna både lokalt och nationellt, där kvalitetsmedvetande förenas med nya intressanta metoder”.

Priset, som inrättades 2005, skall tilldelas bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur.

Nina Frid, bibliotekarie och initiativtagare till bl a Bokcirklar.se, arbetar som utvecklingsledare för biblioteken i Huddinge kommun. Hon är dessutom i dagarna aktuell med boken: Slutet på boken är bara början – om läsarsamtal, bokcirklar och bibliotek (BTJ förlag) där hon delar med sig av sina erfarenheter från och reflektioner kring bl a läsecirklar.

De senaste årens pristagare har varit 2007 Anna Gustafsson Chen, 2008 Bert Linné, 2009 Suzanne Mortensen, 2010 Kerstin Danielsson och 2011  Krister Gustavsson.

Priset, ett belopp på 50 000 kronor, kommer att överlämnas vid en ceremoni den 28 september i Svenska Akademiens monter under Bok & Bibliotek i Göteborg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min