Nomineringar till nytt pris

30 maj 2013 • 2 min

Nu är nomineringarna klara till Nordiska rådets nyinstiftade pris för barn- och ungdomsböcker. De två författare från Sverige som är...

Nu är nomineringarna klara till Nordiska rådets nyinstiftade pris för barn- och ungdomsböcker. De två författare från Sverige som är nominerade är Sara Lundberg med bilderboken Vita Streck och Öjvind (Alfabeta Bokförlag, 2011) och Jessica Schiefauer med romanen Pojkarna (Bonnier Carlsen 2011) – en berättelse om kön och identitet som också vann Augustpriset 2011 i kategorin barn och ungdom. Sara Lundberg fick för övrigt svensk Biblioteksförenings Elsa Beskow-plakett 2012 som utdelas till en konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.

 Ytterligare  två svenskar är nominerade. Eva Eriksson är nominerad av Danmark för sina illustrationer av Kim Fupz Aakeson och Kalle Güettler är nominerad av Island för sitt medförfattarskap i Monsterbråk, där även Rakel Helmsdal från Färöarna är nominerad och Áslaug Jónsdóttir som både är medförfattare och illustratör.

I höstas beslutade Nordiska rådet att instifta ett nordiskt barn- och ungdomslitteraturpris. Priset ska delas ut årligen med start 2013. Förslaget om ett nytt pris på barnlitteraturområdet fördes initialt fram av de nordiska kulturministrarna och vann alltså gehör hos Nordiska rådets parlamentariker. Sedan tidigare delar Nordiska rådet varje år ut ett litteraturpris (som är det äldsta av rådets priser, firar 50-årsjubileum i år), ett musikpris, ett filmpris och ett natur- och miljöpris.

Det nyinstiftade barn- och ungdomslitteraturpriset kommer att ges för ett litterärt verk, skrivet för barn och unga, på ett av de nordiska ländernas språk.

Prissumman kommer antagligen att bli densamma som för Nordiska rådets andra priser: cirka 47 000 euro.

Priset ingår i ett samlat lyft för nordisk barn- och ungdomslitteratur som omfattar ökat översättarstöd, stöd till nätverk och till aktiviteter som direkt involverar barn och unga. Med detta lyft vill de nordiska kulturministrarna slå ett slag för den nordiska språkgemenskapen.

Sammanlagt är 14 böcker nominerade till priset för barn- och ungdomsböcker, två vardera från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, en bok vardera från Färöarna, Grönland, Åland och det samiska språkområdet.

2 kommentarer

  1. Grattis Sara Lundberg som är nominerad till Nordiska rådets nyinstiftade pris för barn- och ungdomslitteratur, för boken Vita Streck och Öjvind! Priset delas ut i Oslo den 30 oktober.

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min