Ny chef för Norges nationalbibliotek

26 maj 2014 • < 1 min

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public...

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public service om att han nu tänker döpa om alla bibliotek till biblå, som det heter i hans hemstad Stavanger.

— Ett fantastiskt jobb. Bara titeln är ju helt magisk, säger han till NRK.

Lite oväntat tycker en del, att den tidigare ledaren för Rød Valgallianse utses att leda landets biblioteksutveckling av högerregeringen. Men kulturministern Thorhild Widvey (höjre) säger i sitt pressmeddelande att hon känner sig trygg med utnämningen och kallar Myhre för en kunnig, engagerad och visionär ledare.

Myhre tar över efter Vigdis Moe Skarstein, som avgick tidigare i år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min