Ny chef för Norges nationalbibliotek

26 maj 2014 • < 1 min

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public...

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public service om att han nu tänker döpa om alla bibliotek till biblå, som det heter i hans hemstad Stavanger.

— Ett fantastiskt jobb. Bara titeln är ju helt magisk, säger han till NRK.

Lite oväntat tycker en del, att den tidigare ledaren för Rød Valgallianse utses att leda landets biblioteksutveckling av högerregeringen. Men kulturministern Thorhild Widvey (höjre) säger i sitt pressmeddelande att hon känner sig trygg med utnämningen och kallar Myhre för en kunnig, engagerad och visionär ledare.

Myhre tar över efter Vigdis Moe Skarstein, som avgick tidigare i år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min