Ny chef för Norges nationalbibliotek

26 maj 2014 • < 1 min

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public...

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public service om att han nu tänker döpa om alla bibliotek till biblå, som det heter i hans hemstad Stavanger.

— Ett fantastiskt jobb. Bara titeln är ju helt magisk, säger han till NRK.

Lite oväntat tycker en del, att den tidigare ledaren för Rød Valgallianse utses att leda landets biblioteksutveckling av högerregeringen. Men kulturministern Thorhild Widvey (höjre) säger i sitt pressmeddelande att hon känner sig trygg med utnämningen och kallar Myhre för en kunnig, engagerad och visionär ledare.

Myhre tar över efter Vigdis Moe Skarstein, som avgick tidigare i år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min