Ny chef för Norges nationalbibliotek

26 maj 2014 • < 1 min

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public...

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public service om att han nu tänker döpa om alla bibliotek till biblå, som det heter i hans hemstad Stavanger.

— Ett fantastiskt jobb. Bara titeln är ju helt magisk, säger han till NRK.

Lite oväntat tycker en del, att den tidigare ledaren för Rød Valgallianse utses att leda landets biblioteksutveckling av högerregeringen. Men kulturministern Thorhild Widvey (höjre) säger i sitt pressmeddelande att hon känner sig trygg med utnämningen och kallar Myhre för en kunnig, engagerad och visionär ledare.

Myhre tar över efter Vigdis Moe Skarstein, som avgick tidigare i år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min