Ny chef för Norges nationalbibliotek

26 maj 2014 • < 1 min

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public...

Chefen för Oslos litteraturhus, Aslak Sira Myhre, har utsetts till ny riksbibliotekarie i Norge och skämtar glatt i norska public service om att han nu tänker döpa om alla bibliotek till biblå, som det heter i hans hemstad Stavanger.

— Ett fantastiskt jobb. Bara titeln är ju helt magisk, säger han till NRK.

Lite oväntat tycker en del, att den tidigare ledaren för Rød Valgallianse utses att leda landets biblioteksutveckling av högerregeringen. Men kulturministern Thorhild Widvey (höjre) säger i sitt pressmeddelande att hon känner sig trygg med utnämningen och kallar Myhre för en kunnig, engagerad och visionär ledare.

Myhre tar över efter Vigdis Moe Skarstein, som avgick tidigare i år.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min