Ny debattbok med jävla hemligt innehåll
12 mar 2015 • 2 min
Han är tillbaka. Denna gång med en debattroman, där titeln innehåller en svordom och är skriven i VERSALER. Men vad...

Denna gång med en debattroman, där titeln innehåller en svordom och är skriven i VERSALER. Men vad bibliotekarien, Strängnäs kulturchef och författaren Christer Hermanssons senaste verk egentligen handlar om, det är hemligt.
– Så är det. Jag sparar på innehållet till dem som ska läsa.
Christer Hermansson har skrivit en rad uppmärksammade böcker med anknytning till biblioteksvärlden, och titlarna är ovanliga för att vara kultur-Sverige: ”Ich bin ein Bibliothekar!”, ”Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?” och nu ”DET ÄR VÄL INGET JÄVLA BIBLIOTEK HELLER!”.
Vad den nya boktiteln egentligen betyder är också hemligt, än så länge. Inte heller vill Christer Hermansson prata om ryktet att det manusavsnitt som innehåller kritik mot toppskiktet i biblioteks-Sverige är borttaget.
– Nej, säger Christer Hermansson, jag har inga som helst kommentarer till det.
I Christer Hermanssons böcker kämpar huvudpersonen och bibliotekarien Oliver C. Johansson outtröttligt för de svenska folkbiblioteken. Innehållet i romanerna ska till viss del vara baserat på det som oftast kallas för verkligheten. Men inspirationen kommer även från ”intensiva biblioteksdiskurser” och det som helt enkelt är fantasi.
Att det blev den ovanligare formen ”debattroman” i stället för en debatterande faktabok handlar enligt Christer Hermansson om att inte tråka ut läsarna.
– Jag känner betydligt större frihet när jag skriver fiktion. Huvudpersonen Oliver C. Johansson undersöker varför folkbiblioteken egentligen behövs i dag och jag vill att innehållet ska vara provocerande och att det här ska vara den viktigaste boken om de svenska folkbiblioteken som har skrivits.
Christer Hermansson pratar gärna om att det i dag finns en rädsla för att göra fel. Det leder till en tystnad, som varken är bra eller vettig i en demokrati. Enligt bibliotekslagen ska biblioteken ”verka för det demokratiska samhällets utveckling” och bidra till ”fri åsiktsbildning”.
– Människor är i dag ofta rädda för att göra fel saker. Jag vill att vi ska våga lyfta våra blickar och inte vara så jävla rädda för att inte följa reglerna. Man behöver inte en policy för allting.
Enligt Christer Hermansson ska litteraturen alltid vara i fokus på dagens folkbibliotek, men verksamheten kring läsfrämjande och den pågående diskussionen om rasism skulle kunna utvecklas betydligt, bli vassare och nå ut till fler – ”det finns massor att göra”. Ett viktigt steg är att bibliotekscheferna ser till att skapa ett öppet klimat på arbetsplatserna.
– Jag vill att biblioteken tydligare vågar ta ställning. Varje enskild bibliotekschef har ett ansvar för det.
Biblioteksbladet har flera gånger belyst folkbibliotekens växande roll som samlingsplats på orter där antalet flyktingar och nyanlända ökar. Ett samarbete med Migrationsverket är en tanke som har väckts.
– I dag får biblioteken sällan någon särskild ersättning för det, men det skulle verkligen behövas. Folkbiblioteken behöver kompensation!
Torsdag den 9 april klockan 17:30 på Bibliotek Plattan i Kulturhuset i Stockholm pratar Christer Hermansson om ”DET ÄR VÄL INGET JÄVLA BIBLIOTEK HELLER!” med bibliotekarien Jenny Lindh. Boken ges ut i april av BTJ Förlag.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer