I Axiells styrelse: Gunnar Sahlin

26 apr 2012 • < 1 min

Vid årsskiftet tillträdde Joel Sommerfeldt som ny VD för Axiell Group (se mer i BBL nr 8/2011) och i samband...

Vid årsskiftet tillträdde Joel Sommerfeldt som ny VD för Axiell Group (se mer i BBL nr 8/2011) och i samband med detta flyttade huvudkontoret till Lund och en delvis ny ledningsgrupp för bolaget började jobba tillsammans.

Nyligen valdes också ett antal nya styrelsemedlemmar in i Axiells olika styrelser, däribland två aktörer från bibliotekssektorn: Gunnar Sahlin, tidigare riksbibliotekarie och chef för Kungliga Biblioteket i Stockholm, är ny ordförande i styrelsen för det svenska bolaget och är även ledamot i styrelsen för Axiell Group.

I den danska styrelsen kommer Lars Bjørnshauge att sitta med som ordinarie ledamot. Lars Bjørnshauge är bl a SPARC’s Director of European Library Relations och var tidigare överbibliotekarie vi Lunds universitetsbibliotek.

Andra nya namn hos Axiell är Pontus Bodelsson, VD för Helsingborgs Dagblad, ny ledamot i Axiell Groups styrelse samt Kristian Nyman som tillträder som ordförande i den finska bolagsstyrelsen. Kristian Nyman har en lång erfarenhet från teknisk handel och verkade hela 1990-talet som företagsledare inom denna bransch.

Axiell är ett IT-företag som utvecklar och levererar avancerade system och tjänster för bibliotek, arkiv, museer och skola. Bolaget har ca 230 anställda i Sverige, Finland, Danmark och England varav ca 60 personer sitter i Lund. Inom sitt område är Axiell en av de fem största aktörerna i världen

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min