I Axiells styrelse: Gunnar Sahlin

26 apr 2012 • < 1 min

Vid årsskiftet tillträdde Joel Sommerfeldt som ny VD för Axiell Group (se mer i BBL nr 8/2011) och i samband...

Vid årsskiftet tillträdde Joel Sommerfeldt som ny VD för Axiell Group (se mer i BBL nr 8/2011) och i samband med detta flyttade huvudkontoret till Lund och en delvis ny ledningsgrupp för bolaget började jobba tillsammans.

Nyligen valdes också ett antal nya styrelsemedlemmar in i Axiells olika styrelser, däribland två aktörer från bibliotekssektorn: Gunnar Sahlin, tidigare riksbibliotekarie och chef för Kungliga Biblioteket i Stockholm, är ny ordförande i styrelsen för det svenska bolaget och är även ledamot i styrelsen för Axiell Group.

I den danska styrelsen kommer Lars Bjørnshauge att sitta med som ordinarie ledamot. Lars Bjørnshauge är bl a SPARC’s Director of European Library Relations och var tidigare överbibliotekarie vi Lunds universitetsbibliotek.

Andra nya namn hos Axiell är Pontus Bodelsson, VD för Helsingborgs Dagblad, ny ledamot i Axiell Groups styrelse samt Kristian Nyman som tillträder som ordförande i den finska bolagsstyrelsen. Kristian Nyman har en lång erfarenhet från teknisk handel och verkade hela 1990-talet som företagsledare inom denna bransch.

Axiell är ett IT-företag som utvecklar och levererar avancerade system och tjänster för bibliotek, arkiv, museer och skola. Bolaget har ca 230 anställda i Sverige, Finland, Danmark och England varav ca 60 personer sitter i Lund. Inom sitt område är Axiell en av de fem största aktörerna i världen

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min