Ny upphovsrättslag dröjer
18 maj 2016 • 2 min
Förslaget till ny europeisk upphovsrätt kommer först i höst. Mycket pekar på att det innehåller gynnsamma undantag för biblioteken. Den...
Förslaget till ny europeisk upphovsrätt kommer först i höst. Mycket pekar på att det innehåller gynnsamma undantag för biblioteken.
Den europeiska upphovsrättslagstiftningen är fragmenterad. Lagen ser olika ut i olika länder. Men nu arbetar EUkommissionen med att ta fram ett lagstiftningsförslag kring upphovsrätten som ska vara gemensamt för alla medlemsländer. En gemensam marknad för digitala verk inom unionen skulle enligt EU-kommissionen gynna hela EU ekonomiskt.
Men arbetet med det nya lagstiftningsförslaget har dragit ut på tiden. Från början skulle det lämnas i slutet av förra året. Nu uppger EU-kommissionen att det troligtvis kommer i slutet av september.
En av frågorna som försenat förslaget handlar om ett särskilt upphovsrättsligt skydd som utgivaren av ett material kan ha, utöver upphovsmannens rättigheter. I dag finns ett sådant i bland annat Spanien och Tyskland, men inte i Sverige. Fram till mitten av juni pågår en öppen konsultation där författare, utgivare, läsare och andra får säga sin mening i frågan. Först därefter kan ett beslut fattas.
En annan fråga som inte är löst är hur man ska förhålla sig till när privata bilder publiceras där upphovsrättsskyddade verk syns.
I dagsläget kan man alltså inte säga exakt hur lagstiftningsförslaget kommer att se ut. Men enligt ett pressmeddelande från kommissionen kommer fokus att ligga på ”access to knowledge”, tillgång till kunskap.
– Det innebär att det kommer att finnas undantag i reformen för bibliotek, högre utbildning och arkiv när det gäller hur man får använda material, säger Jonas Holm, juridiskt ansvarig för Stockholms universitets bibliotek och ordförande i intresseorganisationen LIBER:s juridiska arbetsgrupp.
– Det kommer förmodligen att finnas innehåll i det här förslaget som gynnar biblioteksverksamheten. Ett exempel rör content mining, ett skript som man kan köra på stora informationsmängder. Jag tror att kommissionen kommer att lämna ett förslag som gör det möjligt att använda det i Europa, fortsätter han.
Jonas Holm tycker att det man kunnat se av förslaget hittills är positivt ur bibliotekens perspektiv. Däremot säger han att det finns en risk att förslaget urvattnas under processen.
– Det finns signaler som pekar mot att man kommer att låta mycket förbli som det är för att gå alla till mötes.
Enligt Jonas Holm pågår det en stark lobbyverksamhet i frågan. En del intressenter vill ha status quo medan andra tar tillfället i akt att föra fram sina agendor.
– Generellt är man i exempelvis Frankrike mer restriktiv med att ändra upphovsrätten medan man i Storbritannien, Tyskland och de nordiska länderna är mer förändringsvillig.
Om EU-kommissionen utfärdar ett direktiv om ny upphovsrättslagstiftning innebär det att den svenska upphovsrättslagen i sin tur måste ändras.
Text: Karin Persson
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer