Ny utbildning för bättre läskunnighet

17 dec 2018 • 2 min

Bibliotekarier ska få mer spetskompetens i litteraturanalys och litteratursamtal. Nu drar en ny magisterutbildning i litteraturpedagogik igång på Högskolan i Borås.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

Bibliotekariers och lärares roller och arbetsmetoder måste utvecklas. Det menar Högskolan i Borås som drar igång en ny magisterutbildning i litteraturpedagogik.

– Läsningen har förändrats radikalt senaste åren, särskilt bland unga. Pisa-undersökningar visar på nedåtgående läsförmåga hos unga vilket på sikt leder till samhällsproblem. Samtidigt ser vi att bibliotekarier och lärare möter andra behov än tidigare. Vi vill ge dem verktyg för att hantera och möta dessa nya behov, säger Catrine Brödje, universitetslektor i svenska med didaktisk inriktning och som lett arbetet med att planera nya utbildningen.

Catrine Brödje. Foto: Helen Rosenberg.
Catrine Brödje. Foto: Helen Rosenberg.

I utbildningen är det fokus på skönlitteratur, textsamtal och textanalys.

– Studenterna utvecklar och förfinar sin förmåga att leda olika typer av textsamtal med olika grupper, säger Catrine Brödje.

Utbildningen innehåller också delkurser som rör berättande i olika medier och litteraturens plats i samhället i ett sociologiskt perspektiv.

Ansökningsperioden öppnar nästa höst och första terminen drar igång våren 2020. Utbildningen går på halvfart under fyra terminer och är till största del nätbaserad men innehåller också några fysiska träffar på campus. Tanken är att studenterna ska kunna kombinera sitt ordinarie arbete med studier.

För att vara behörig krävs kandidatexamen eller motsvarande, men det behöver inte vara inom något visst ämne.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min