Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
6 dec 2018 • 3 min
Ett bibliotek med tonvikt på mångspråkig litteratur. I lördags invigdes nya Världslitteraturhuset i Göteborg.
Drygt 1 700 personer kom till invigningen av Världslitteraturhuset i lördags. Det nya biblioteket ligger intill en trafikknutpunkt som håller på att byggas i Gamlestaden i Göteborg. Här räknar man med att drygt 50 000 personer ska passera varje dag.
Världslitteraturhuset har ett särskilt fokus på mångspråkig verksamhet.
– Att en så mångspråkig stad som Göteborg fått ett bibliotek med en mångspråkig profil kommer att gynna hela staden, säger Kerstin Årre, projektledare för Världslitteraturhuset
Än så länge finns litteratur på 30 olika språk och i programverksamheten prioriteras mångspråkig verksamhet.
– Vi kommer att jobba aktivt för att ha mycket medier på andra språk än svenska. Vi har också ambitionen att vara ett andra hem för mångspråkiga författare i Göteborg. Man ska kunna ha möten här, producera egen litteratur eller använda sig av en liten scen i biblioteket i samband med sitt boksläpp, säger Kerstin Årre.
Världslitteraturhuset har ersatt Gamlestadens bibliotek som var mycket mindre än nya bygget som är på 1 285 kvadratmeter. Här finns en vuxenavdelning som är planerad för folk i farten, en barnavdelning och en mångspråkig del.
Hur har budgeten för övriga folkbibliotek påverkats av Världslitteraturhuset?
– På grund av besparingar i stadsdelen Östra Göteborg minskades budgeten för två bibliotek under 2018. En del av den besparingen drabbade Kortedala bibliotek, säger Kerstin Årre.
Kortedala bibliotek fick ta över budgeten för Gamlestadens bibliotek, vilket är en betydligt mindre budget än Kortedala hade tidigare. Samtidigt flyttades Kortedalas budget till Världslitteraturhuset. En bakomliggande orsak var att Kortedalas uppdrag som resursbibliotek tagits över av Världslitteraturhuset, berättar Kerstin Årre.
– Man kan inte ha två resursbibliotek i samma stadsdel.
Ingrid Atlestam har tidigare varit chef för Kortedala och Gamlestadens bibliotek och var den som kom på idén till Världslitteraturhuset. Hon är aktiv i en grupp som kämpar för att Kortedala bibliotek ska få en budget motsvarande den man hade innan.
– Jag tror inte att man insåg konsekvenserna av att flytta Gamlestadens budget till Kortedala. Det har i stort sett inneburit en halvering. Det fattas två miljoner för att Kortedala ska kunna ha den verksamhet de hade förut. Det är en skandal, säger Ingrid Atlestam.
Hon var inbjuden att tala under invigningen av Världslitteraturhuset i lördags, men fick kort i förväg besked om att bara politiker skulle få hålla tal. Hon har nu lagt ut sitt tal på föreningen BiS hemsida.
Hur bibliotekens budgetar och utbud ser ut framöver är oklart. Göteborgs stad ska spara 20 miljoner kronor på kulturen nästa år, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt i P4. På tisdag tar kulturnämnden beslut om vilka besparingar som ska göras.
I april görs också en stor omorganisation i staden. Stadsdelsbiblioteken, som tidigare drivits i stadsdelsförvaltningarna, ska in i kulturnämnden och bilda en gemensam biblioteksorganisation.
Anette Eliasson, chef för Stadsbiblioteket Göteborg, menar att man på sikt ska se över likvärdigheten när det gäller biblioteken runt om i staden.
– Stadsdelarna har prioriterat biblioteksverksamheten olika. Göteborgs biblioteksplan säger att biblioteken ska ses över, säger hon.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/arrangerar-fest-for-att-stotta-kortedala-bibliotek/
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer