Nyanländas berättelser sprids i stort projekt
4 apr 2017 • 2 min
640 berättelser från människor som flytt till Europa. Det ska projektet A million stories samla in under två år. "Intresset för att vara med är redan stort", säger Nizar Keblawi på Malmö stadsbibliotek.


Projektet A million stories är ett samarbete mellan fyra bibliotek i Europa, initiativtagaren Roskilde bibliotek, Future library i Aten, Köln stadsbibliotek och Malmö stadsbibliotek. Var och ett av dessa ska samla in 160 berättelser från nyanlända som flytt till Europa.
– Det är ett jätteviktigt projekt. Syftet är att skapa en större förståelse om nyanlända hos allmänheten och att bygga broar mellan nyanlända och övriga samhället, säger Nizar Keblawi, projektledare vid stadsbiblioteket i Malmö.
Intresset har varit stort, biblioteket har hittills bokat in intervjuer med 62 personer.
– Redan i morgon träffar vi en syrisk kvinna som ska berätta om sin flykt, och nästa vecka kommer en kvinna från Afghanistan att skriva om sin, säger Nizar Keblawi.
Via kulturföreningar har biblioteket kommit i kontakt med nyanlända som vill dela med sig av sina berättelser. Genom föreningarna har man också fått kontakt med nio flerspråkiga volontärer som ska jobba med projektet. De utbildas just nu i storytelling och intervjuteknik.
Alla berättelser kommer snart att publiceras på en gemensam hemsida. Här använder man sig av olika medium. Det kan vara en text skriven av en anonym person, eller en video med namn och bild. Det viktigaste är att historien delas. Dessutom ska det hållas workshops och seminarium på temat nyanländ på stadsbiblioteket och på områdesbiblioteken i Malmö.
Nizar Keblawi hoppas på att projektet sprider sig till fler bibliotek.
– Det har kommit många nyanlända till Europa och folk vet inte vad de gått igenom. Det är så många som tänker att det är lätt att komma hit, men det är egentligen en lång process. Det passar också perfekt att göra det här på bibliotek eftersom det är en plats som är öppen för alla.
De fyra biblioteken som hittills jobbar med projektet har valts ut av speciella anledningar.
– Grekland är de som först tar emot nyanlända och Tyskland och Sverige har tagit emot flest i Europa. Danmark är ett transitland, och sett till Sverige så har de flesta kommit till Malmö och Skåne, därför gör vi det.
A million stories finansieras av EU-projektet Kreativa Europa. Det drog igång 1 februari och ska pågå i två år.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer