Nyanländas berättelser ställs ut
27 jan 2016 • 3 min
En nalle, en fotboll, ett halsband eller en bibel. 90 nyanlända barn och ungdomar i Sigtuna kommun har genom ett...
En nalle, en fotboll, ett halsband eller en bibel. 90 nyanlända barn och ungdomar i Sigtuna kommun har genom ett berättarprojekt delat med sig av avbildningar och beskrivningar av saker som betyder mycket för dem.
Text: Sally Henriksson
Kanske var det den där slitna mjukdjurshunden du fick i treårspresent av din moster, eller den sönderbläddrade boken som var en av de första du läste? Vad betydde mycket för dig när du var barn?
Berättarprojektet i Sigtuna har mynnat ut i en fotoutställning som nu vandrar runt på kommunens bibliotek.
– Vi ville jobba med språkutveckling och identitet under lekfulla former. Men också att barnen ska känna sig sedda och känna stolthet över det föremål de har valt, berättelsen kring det och sitt ursprung. Det är viktigt för alla barn att bli sedda och känna stolthet, men kanske särskilt för nyanlända, säger barnbibliotekarien Paula Norrlid som är projektledare.
Ett annat syfte med utställningen är att visa att vad som betyder mycket för barn inte skiljer sig särskilt mycket över världen. De 90 barn som har deltagit i projektet har varit i Sverige allt mellan en vecka och ett år och har olika erfarenheter, bakgrunder och kunskaper i det svenska språket.
Dramapedagogen Johan Theodorsson lät barnen svara på vad de tycker mest om och vad de är mest rädda för. Sedan arbetade han skriftligt och muntligt med dem kring de frågorna och de föremål barnen valt ut som de mest betydelsefulla.
– Det har varit fantastiskt att följa barnen i det här projektet. Deras berättelser är så viktiga, säger Paula Norrlid.
Utställningen ”90 nyanlända berättar” hade vernissage på Märsta bibliotek under måndagen. Den kommer att visas där under några veckor i februari innan den sedan fortsätter vidare till kommunens övriga bibliotek.
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer