Nytt nationalbibliotek i Irak

13 nov 2013 • < 1 min

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i...

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i Bagdad av brand, plundringar och stölder. Ungefär 60 % av arkivmaterialet och 25 % av böcker tidningar, sällsynta rariteter, historiska foton och kartor förstördes.

Bibliotekschefen Saad Eskanders löpande referat i dagboksform spreds genom British Library´s, Britain´s Society of Archivists och den spanska dagstidningens El Pais webbplatser (ofta refererat i Utblick).De handlade dessutom ofta om personliga tragedier, övergrepp och döda medarbetare, och gav en skrämmande bild av kriget och livet i Irak.Nu försöker man bygga upp Irak. Det nya nationalbiblioteket förväntas stå färdigt inom tre år och bli stort och toppmodernt. Planen omfattar 45 000 kvadratmeter i sex våningar. Det planeras för 2,8 miljoner böcker och över 5 000 besökare, och ska ha ”världens största läsrum”.

Byggnaden har en iögonfallande djärv form och ska placeras i området Youth City, som ska omfatta 30 byggnader med zoner för kultur, myndigheter och bostäder. Det lär bli ett svårt bygge. Säkerhetskrav, dålig infrastruktur, osäker el- och vattentillgång, utöver det: stora kostnader för skicklig arbetskraft och för byggmaterial – det är många hinder. Planerarna hoppas på ”en ungdomscentrerad återfödsel av irakisk kultur”. Det ska finnas plats för diskussioner, föredrag, seminarier, korta kurser och för utställningar av etablerade konstnärer i förskingringen. Arkitekt är den Londonbaserade brittisk-irakiska arkitektfirman AMBS Architects.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min