Nytt nationalbibliotek i Irak

13 nov 2013 • < 1 min

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i...

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i Bagdad av brand, plundringar och stölder. Ungefär 60 % av arkivmaterialet och 25 % av böcker tidningar, sällsynta rariteter, historiska foton och kartor förstördes.

Bibliotekschefen Saad Eskanders löpande referat i dagboksform spreds genom British Library´s, Britain´s Society of Archivists och den spanska dagstidningens El Pais webbplatser (ofta refererat i Utblick).De handlade dessutom ofta om personliga tragedier, övergrepp och döda medarbetare, och gav en skrämmande bild av kriget och livet i Irak.Nu försöker man bygga upp Irak. Det nya nationalbiblioteket förväntas stå färdigt inom tre år och bli stort och toppmodernt. Planen omfattar 45 000 kvadratmeter i sex våningar. Det planeras för 2,8 miljoner böcker och över 5 000 besökare, och ska ha ”världens största läsrum”.

Byggnaden har en iögonfallande djärv form och ska placeras i området Youth City, som ska omfatta 30 byggnader med zoner för kultur, myndigheter och bostäder. Det lär bli ett svårt bygge. Säkerhetskrav, dålig infrastruktur, osäker el- och vattentillgång, utöver det: stora kostnader för skicklig arbetskraft och för byggmaterial – det är många hinder. Planerarna hoppas på ”en ungdomscentrerad återfödsel av irakisk kultur”. Det ska finnas plats för diskussioner, föredrag, seminarier, korta kurser och för utställningar av etablerade konstnärer i förskingringen. Arkitekt är den Londonbaserade brittisk-irakiska arkitektfirman AMBS Architects.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min