Nytt nationalbibliotek i Irak

13 nov 2013 • < 1 min

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i...

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i Bagdad av brand, plundringar och stölder. Ungefär 60 % av arkivmaterialet och 25 % av böcker tidningar, sällsynta rariteter, historiska foton och kartor förstördes.

Bibliotekschefen Saad Eskanders löpande referat i dagboksform spreds genom British Library´s, Britain´s Society of Archivists och den spanska dagstidningens El Pais webbplatser (ofta refererat i Utblick).De handlade dessutom ofta om personliga tragedier, övergrepp och döda medarbetare, och gav en skrämmande bild av kriget och livet i Irak.Nu försöker man bygga upp Irak. Det nya nationalbiblioteket förväntas stå färdigt inom tre år och bli stort och toppmodernt. Planen omfattar 45 000 kvadratmeter i sex våningar. Det planeras för 2,8 miljoner böcker och över 5 000 besökare, och ska ha ”världens största läsrum”.

Byggnaden har en iögonfallande djärv form och ska placeras i området Youth City, som ska omfatta 30 byggnader med zoner för kultur, myndigheter och bostäder. Det lär bli ett svårt bygge. Säkerhetskrav, dålig infrastruktur, osäker el- och vattentillgång, utöver det: stora kostnader för skicklig arbetskraft och för byggmaterial – det är många hinder. Planerarna hoppas på ”en ungdomscentrerad återfödsel av irakisk kultur”. Det ska finnas plats för diskussioner, föredrag, seminarier, korta kurser och för utställningar av etablerade konstnärer i förskingringen. Arkitekt är den Londonbaserade brittisk-irakiska arkitektfirman AMBS Architects.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min