Nytt nationalbibliotek i Irak

13 nov 2013 • < 1 min

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i...

Ett nytt nationalbibliotek planeras för Irak i Bagdad, skriver The Guardian. För tio år sedan förstördes delar Iraks nationalbibiotek i Bagdad av brand, plundringar och stölder. Ungefär 60 % av arkivmaterialet och 25 % av böcker tidningar, sällsynta rariteter, historiska foton och kartor förstördes.

Bibliotekschefen Saad Eskanders löpande referat i dagboksform spreds genom British Library´s, Britain´s Society of Archivists och den spanska dagstidningens El Pais webbplatser (ofta refererat i Utblick).De handlade dessutom ofta om personliga tragedier, övergrepp och döda medarbetare, och gav en skrämmande bild av kriget och livet i Irak.Nu försöker man bygga upp Irak. Det nya nationalbiblioteket förväntas stå färdigt inom tre år och bli stort och toppmodernt. Planen omfattar 45 000 kvadratmeter i sex våningar. Det planeras för 2,8 miljoner böcker och över 5 000 besökare, och ska ha ”världens största läsrum”.

Byggnaden har en iögonfallande djärv form och ska placeras i området Youth City, som ska omfatta 30 byggnader med zoner för kultur, myndigheter och bostäder. Det lär bli ett svårt bygge. Säkerhetskrav, dålig infrastruktur, osäker el- och vattentillgång, utöver det: stora kostnader för skicklig arbetskraft och för byggmaterial – det är många hinder. Planerarna hoppas på ”en ungdomscentrerad återfödsel av irakisk kultur”. Det ska finnas plats för diskussioner, föredrag, seminarier, korta kurser och för utställningar av etablerade konstnärer i förskingringen. Arkitekt är den Londonbaserade brittisk-irakiska arkitektfirman AMBS Architects.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min