Nytt KB-labb för datadriven forskning
20 feb 2019 • 2 min
Kungliga biblioteket drar igång ett nytt datalabb för datadriven forskning i humaniora och samhällsvetenskap. Här kan forskarna skanna ett stort antal källor.

I vår startar ett nytt projekt på Kungliga biblioteket som ska göra det möjligt för forskare att göra storskaliga dataanalyser. Datalabbet riktar sig till forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. I stället för att de själva ska söka igenom databaser gör nu algoritmer jobbet, något som går fort och antalet källor blir mycket större än tidigare.
– Som forskare kunde du tidigare ha 50-100 källor till en artikel. Med datadriven forskning kan du använda en miljon källor, säger Pelle Snickars.
Han är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet och har skrivit en förstudie åt KB där han undersökt förutsättningar för en ny labbverksamhet. Här pekar Pelle Snickars ut flera fördelar med den datadrivna forskningen, bland annat att forskningsresultaten blir mer kvantifierade.[fakta id=”19273″]
– Forskaren kan tydligare visa hur den kommit fram till sitt resultat. Det kan annars vara svårt att motbevisa resultat inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning eftersom resultaten kan vara väldigt subjektiva.
Algoritmerna i programmen skannar igenom textmassor och kan hitta exempelvis namn och orter men även tematiska strukturer och mönster som är omöjliga att se för en människa.
Det här gör att forskarna kan ställa en helt ny typ av frågor. I ett forskningsprojekt som Pelle Snickars ska dra i gång kommer han bland annat att granska Statens offentliga utredningar under perioden 1945–1989. Här kan han ställa frågor som ”vilken röst har staten talat med när det gäller filmpolitik, infrastruktur och organisering av vården under perioden?”
Pelle Snickars påpekar att datadriven forskning inte ersätter den traditionella humanistiska forskningen.
–Algoritmerna kan inte tala om hur poeten Tomas Tranströmer använde metaforer i sina texter, säger han.
Den nya verksamheten riktar sig till forskare och till en början kan dataanalyserna bara göras på plats, berättar Miriam Nauri, avdelningschef på Kungliga biblioteket.
– Vi jobbar för att så småningom möjliggöra fjärraccess från de forskande institutionerna. Det kräver dock att de upphovsrättsliga frågorna blir lösta, något vi tittar på nu, säger hon.
Flera andra nationalbibliotek i Europa har redan datalabb av den här typen. Att KB drar i gång nu beror på att det finns en politisk vilja att främja datadriven forskning. I regeringens forskningsproposition från 2016 nämndes bland annat detta.
– Som ett resultat av propositionen gjorde Vetenskapsrådet en stor utlysning kring digitalisering och tillgängliggörandet av kulturarvet. Cirka hälften av de projekt som fick bidrag utgår från KB:s samlingar. Det visar att det finns ett stort intresse i forskarsamhället för de datamängder vi kan erbjuda, säger Miriam Nauri.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/22-000-svenska-romaner-digitaliseras/
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer