Obama har nominerat ny Librarian of Congress

25 feb 2016 • < 1 min

På onsdagen presenterade USA:s president Barack Obama sitt val till ny chef för Library of Congress. Valet föll på Carla Hayden,...

På onsdagen presenterade USA:s president Barack Obama sitt val till ny chef för Library of Congress. Valet föll på Carla Hayden, idag chef för Enoch Pratt Free Library i Baltimore.

Carla Hayden har gjort sig känd för sitt engagemang för tillgänglighet och allas rätt till kunskap och ny teknik. Pratt Library har inte minst satsat på att tillgängliggöra vetenskap, teknik och matematik för unga.
När Hayden tillträdde sin nuvarande tjänst sa hon till The Baltimore Sun: “To be part of making sure the Pratt makes it in a relevant way to the next century, in preparing for the future, that’s what’s exciting. We’re planning for a future you can’t really see at times.”

American Library Association, (ALA), säger att presidenten inte kunde ha gjort ett bättre val. Men valet av Hayden måste först godkännas av senaten. Och enligt New York Times är det mer än en formalitet. Om hon väljs blir hon den första kvinnliga, och den första svarta, chefen för Kongressbiblioteket i Washington.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min