Obama har nominerat ny Librarian of Congress

25 feb 2016 • < 1 min

På onsdagen presenterade USA:s president Barack Obama sitt val till ny chef för Library of Congress. Valet föll på Carla Hayden,...

På onsdagen presenterade USA:s president Barack Obama sitt val till ny chef för Library of Congress. Valet föll på Carla Hayden, idag chef för Enoch Pratt Free Library i Baltimore.

Carla Hayden har gjort sig känd för sitt engagemang för tillgänglighet och allas rätt till kunskap och ny teknik. Pratt Library har inte minst satsat på att tillgängliggöra vetenskap, teknik och matematik för unga.
När Hayden tillträdde sin nuvarande tjänst sa hon till The Baltimore Sun: “To be part of making sure the Pratt makes it in a relevant way to the next century, in preparing for the future, that’s what’s exciting. We’re planning for a future you can’t really see at times.”

American Library Association, (ALA), säger att presidenten inte kunde ha gjort ett bättre val. Men valet av Hayden måste först godkännas av senaten. Och enligt New York Times är det mer än en formalitet. Om hon väljs blir hon den första kvinnliga, och den första svarta, chefen för Kongressbiblioteket i Washington.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min