Obama har nominerat ny Librarian of Congress

25 feb 2016 • < 1 min

På onsdagen presenterade USA:s president Barack Obama sitt val till ny chef för Library of Congress. Valet föll på Carla Hayden,...

På onsdagen presenterade USA:s president Barack Obama sitt val till ny chef för Library of Congress. Valet föll på Carla Hayden, idag chef för Enoch Pratt Free Library i Baltimore.

Carla Hayden har gjort sig känd för sitt engagemang för tillgänglighet och allas rätt till kunskap och ny teknik. Pratt Library har inte minst satsat på att tillgängliggöra vetenskap, teknik och matematik för unga.
När Hayden tillträdde sin nuvarande tjänst sa hon till The Baltimore Sun: “To be part of making sure the Pratt makes it in a relevant way to the next century, in preparing for the future, that’s what’s exciting. We’re planning for a future you can’t really see at times.”

American Library Association, (ALA), säger att presidenten inte kunde ha gjort ett bättre val. Men valet av Hayden måste först godkännas av senaten. Och enligt New York Times är det mer än en formalitet. Om hon väljs blir hon den första kvinnliga, och den första svarta, chefen för Kongressbiblioteket i Washington.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min