Olika syn på upphovsrätten i årets kulturuppsats
15 jan 2016 • 2 min
Fackförbundet DIK delar varje år ut ett stipendium på 5 000 kronor för bästa kulturuppsats på kandidat, magister- eller masternivå....
Fackförbundet DIK delar varje år ut ett stipendium på 5 000 kronor för bästa kulturuppsats på kandidat, magister- eller masternivå. I år heter vinnaren Karolina Andersdotter, och uppsatsen ”Cross-border Copyfight: European libraries re-thinking the InfoSoc Directive” var hennes examensarbete på masterprogrammet ABM med biblioteks- och informationsvetenskaplig inriktning i Uppsala.
Vad handlar din uppsats om?
– Den handlar om hur europeiska bibliotek förhåller sig till dagens upphovsrätt och hur de skulle vilja se den förändrad. Jag har utgått från europeiska nationalbiblioteks svar på EU-kommissionens samråd om InfoSoc-direktivet, som reglerar upphovsrätt på EU-nivå. Samrådet genomfördes inför en reform av direktivet, så resultatet av min analys är att biblioteken generellt sett stöttar en reform medan en del av dem förespråkar kollektivavtalslicenslösningar i stället för en upphovsrättsreform, eller menar att medlemsländernas suveränitet är viktigare än en sameuropeisk lagstiftning. Skandinaviska länder argumenterade ofta för licenslösningar, medan östeuropeiska länder i större utsträckning var för en harmoniserad lagstiftning.
Varför skrev du om det här?
– Ämnet är både aktuellt och intressant – det är en viktig aspekt av det digitaliserade biblioteket och tyvärr tycker jag att frågan berördes alldeles för lite under utbildningen. E-boksdebatten hänger ju till exempel ihop med detta, men jag har läst mer om hur Zlatan urholkar biblioteksbudgetarna än hur upphovsrätten är skev.
Hur ser du på bibliotekarierollen?
– Jag hade en kollega i Uppsala som hade satt upp skylten ”Librarians are generals in the war on ignorance” på sitt kontor. Det tycker jag är en träffande beskrivning av bibliotekarierollen. Samtidigt som kulturministern hyllar de fysiska biblioteken och pratar om fina
bokbussminnen så tycks regeringen föra ett krig mot internet, som är ett fantastiskt medel för att sprida kultur och bildning till alla. I den här debatten har bibliotekarien en roll att fylla.
Biblioteksvärlden står inför stora förändringar i och med den digitala utvecklingen. Hur känns det att snart träda in i den?
– Det känns fantastiskt! Jag älskar internet! Kolla bara – vem som helst kan var som helst läsa avhandlingar från både 1600-talet och 2000-talet. Det går att byta idéer med människor på andra sidan jorden på ett ögonblick. Internet är för vår tid vad Gutenberg var för sin, och biblioteken har en viktig roll i att förvalta detta så att det kommer alla till godo.
Vad gör du nu?
– Just nu går jag en ettårig masterutbildning i Digital Asset & Media Management på Institutionen för digital humaniora, King’s College London. Programmet blir som en fördjupning i de digitala momenten från BoI-utbildningen.
Du har inte övervägt en framtid som forskare?
– Jo, det har jag funderat på. Om någon vill finansiera detta går det bra att höra av sig. Här är en ungefärlig CV: bra på typ allt, rolig, gör bra kaffe.
Text: Tim Andersson
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer