Wikforss: "Oroande om biblioteken tar in allt mer ogranskat material"
26 okt 2017 • 3 min
Biblioteken kommer att spela en allt viktigare roll i framtiden i kampen mot falska nyheter, det menar filosofen Åsa Wikforss. Hon var en av föreläsningarna på Bibliotekstinget som arrangeras under onsdagen.
Under onsdagen hölls konferensen Bibliotekstinget i Västerås för drygt 130 deltagare. Årets tema var alternativa fakta och fake news och flera föreläsare är inbjudna. En av dem var Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.
– Det blir allt lättare att fejka nyheter, det senaste är att göra falska videos och bilder. Vi kommer att komma till en punkt där man som enskild individ kommer att ha oerhört svårt att avgöra vad som är sant. I framtiden blir det omöjligt att lita på det som finns på nätet, därför kommer bibliotekets roll bli allt viktigare eftersom vi måste börja förlita oss allt mer till fysiskt faktagranskad litteratur, säger Åsa Wikforss och fortsätter:
– Biblioteken spelar också en oerhört viktig roll eftersom man här kan få tillgång till material med seriös journalistik som annars finns bakom betalväggar.
Åsa Wikforss har nyligen släppt boken Alternativa fakta – Om kunskapen och dess fiender där hon undersöker fakta- och kunskapsresistens ur ett filosofiskt perspektiv.
– Jag började skriva den efter att Donald Trump blev president i USA och den debatt om hans lögner som spred sig. Jag kände att det fick vara nog, jag ville dela med mig av vad kunskapsresistens är för något.
Kunskapsressistens handlar om att vi slår ifrån oss fakta och istället agerar på våra känslor.
– Vi tror det vi vill tro, inte det vi har goda skäl att tro. Detta händer förstås inte hela tiden utan bara i vissa situationer, när det gäller övertygelser som är särskilt viktiga för oss eller vår grupp, säger Åsa Wikforss.
Under sommaren och hösten har en debatt blossat upp i samband med att folkbiblioteken i Botkyrka och Falköping avstått från att köpa in och fjärrlåna böcker med hänvisning till innehållets politiska tendens. JO har kritiserat biblioteken för detta och menar att värderingar inte får påverka varken inköp eller utlån. Samtidigt visar Biblioteksbladets granskning att många biblioteks inköpspolicys utgår från tydligt formulerade värderingar.
Åsa Wikforss tycker det är rätt att inte biblioteken tar in all litteratur trots att den är efterfrågad. Hon menar att biblioteken frånsäger sig sitt ansvar om de behandlar all litteratur på samma sätt.
– Det är en oroande utveckling om biblioteken tar in allt fler titlar med ogranskat material. Man får inte blanda ihop objektivitet och neutralitet. Att vara neutral handlar om att behandla allt material på samma sätt, om det är fackgranskat eller ren propaganda spelar då ingen roll. Att vara objektiv handlar om att se till materialets trovärdighet. Rimligen måste bibliotek kunna välja bort det helt ogrundade och osakliga. Sedan är det förstås så att ett bibliotek tar in en massa litteratur som inte är facklitteratur och då är det andra överväganden som gäller.
Bibliotekstinget arrangeras vartannat år och är ett samarbete med och mellan stadsbiblioteken i Västerås, Eskilstuna och Örebro och de regionala biblioteksverksamheterna i Sörmlands, Västmanlands och Örebro län. Även Örebro universitetsbibliotek och högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola är med.
Syftet med konferensen är att bibliotekschefer, politiker, tjänstemän och bibliotekarier ska få mer kunskap om vad som pågår inom biblioteksväsendet just nu.
Karin Hansson är kulturutvecklare i Region Västmanland.
Varför valde ni just det här temat i år?
– Det är aktuellt och det finns en stark koppling till utvecklingen med digital delaktighet och bibliotekens uppdrag att höja den digitala kompetensen bland medborgarna, säger hon.
http://biblioteksbladet.test/biblioteket-vagrade-ta-in-bok-kritiseras-nu-av-jo/
http://biblioteksbladet.test/efter-inkopsdebatten-konsten-att-valja-det-ratta/
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer