Professor spår kollaps för utbildningssystemet

18 sep 2014 • 2 min

Politiska reformer har gjort de redan starka forskningsbibliotek ännu starkare. Men på lång sikt hotas de av en allt svagare...

Politiska reformer har gjort de redan starka forskningsbibliotek ännu starkare. Men på lång sikt hotas de av en allt svagare forskningsmiljö, menar Joacim Hansson, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Av universitetsvärldens samtliga aktörer sitter just nu forskningsbiblioteken med de allra starkaste korten. De har alltid haft en ohotad ställning vid lärosätena, men befinner sig nu i en gynnad position som de aldrig tidigare har haft, säger Joacim Hansson som i höst kommer ut med essäsamlingen Att bilda en bibliotekarie ur vilken BBL publicerar ett utdrag.

Han anser att autonomireformen (till skillnad från tidigare högskolereformer) har fått stor betydelse för universitetens och högskolornas bibliotek.

Autonomireformen, baserad på propositionen ”En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor”, började gälla 2010 och innebar helt nya förutsättningar för svenska lärosäten. Till dessa hör betoning av konkurrens och ett beroende av externa forskningsmedel som inte bara ökat, utan också belönas; det lärosäte som kammar hem externa medel tilldelas extra statliga anslag. Andra incitament är vetenskapliga publiceringar och citeringar, vilka förutsätter bibliometriska analyser. Och det är relaterat till detta som forskningsbiblioteken klättrat på statusstegen.

– Teknikutvecklingen har givetvis haft stor betydelse, men genom att biblioteken fått ansvaret för publiceringar och bibliometri och har tagit sig an detta med professionell kompetens så har biblioteken och bibliotekarierna blivit oumbärliga för lärosätenas konkurrenskraft, säger Joacim Hansson.

Den nya biblioteksrollen medför också sådant som att göra bibliometriska analyser av lärosätets egna forskare, som del av ett internt belöningssystem. Och även om Joacim Hansson alltså konstaterar att det just nu råder goda tider för forskningsbiblioteken ser han också, för lärosätena generellt, högst tveksamma effekter av autonomireformen.

– Pressen att söka externa medel blir stor och gör den fria forskningen sårbar. Tolkningen av forskningens samhällsnytta riskerar att bli snäv och forskningen därmed fyrkantig och fantasilös, i värsta fall blir lärosätet ett beställaruniversitet.

– Särskilt vid mindre högskolor kan inflytandet från externa aktörer som det lokala näringslivet bli besvärande stort.

Läs mer i BBL nr 7

Foto: Lotta Löthgren

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min