Protesterna hjälpte inte – IB stänger för flytt i september
21 aug 2019 • 3 min
Låneaktionerna som hölls i somras för att rädda Internationella biblioteket har inte fått politikerna att ändra sitt beslut. Verksamheten i Annexet stänger i september och flyttar till Kungsholmen nästa år. "Det är ingen attraktiv arbetsplats längre", säger bibliotekarie Max Elnerud.


Under tre sommarhelger slöt stockholmarna upp och stödlånade mängder av böcker från Internationella biblioteket (IB). Utlåningen, som har minskat de senaste tio åren, mångdubblades under sommarveckorna.
– Det är jättekul att så många låntagare uppskattar biblioteket. Det är ett unikt bibliotek i Europa och det är roligt att folk vill bevara det, säger bibliotekarie Max Elnerud som har jobbat två år på IB.
Över 7 000 personer har skrivit under ett upprop för att stoppa stängningen av Annexet. Men protesterna har inte hjälpt. Flyttbeslutet står fast.
När Stockholms blågröna styre ska spara på kulturförvaltningen väntas Stockholms stadsbibliotek behöva dra ner kostnaderna med mellan 20 och 30 miljoner kronor. Flytten, eller som många kritiker ser det, nedläggningen, av IB är en del av besparingsåtgärderna.
Genom att flytta in i biblioteket på Kungsholmen blir lokalkostnaderna flera miljoner lägre per år. Utöver det ska personalstyrkan i hela Stockholms stadsbibliotek minska med 40 tjänster, cirka 10 procent.
Flera anställda slutar frivilligt med en överenskommelse om avgångsvederlag på sex månadslöner. Stadsbibliotekarie Daniel Forsman hoppas därmed kunna lösa personalminskningen utan uppsägningar.
Max Elnerud har valt att säga upp sig.
– Det är ingen attraktiv arbetsplats som det är nu. Det finns inte plats för visioner.

För kollegan Laila Nawara och övrig personal som är kvar på IB är framtiden oviss. Hon kommer att förflyttas efter att Annexet stänger den 2 september, men vet ännu inte vart.
Shror Thamer går fram till scannern där man lånar böcker bärandes på en trave böcker om historia och medicin, alla skrivna på arabiska. Trots att hon bor en bit bort försöker hon ta sig till IB ofta.
– Jag älskar att läsa böcker och här finns många på mitt modersmål. Om jag inte hittar frågar jag personalen om hjälp, de är kunniga, säger hon.
Men besökarna till IB har minskat de senaste 15 åren och en stor del internationell litteratur lånas runt om på stadsbiblioteken i landet.
– Den publika verksamheten i Annexet har inte haft de bästa av förutsättningar. Vi har väntat in beslut om renovering och utvecklingen har stått still i många år, säger Daniel Forsman.
Samtidigt finns en unik kompetens bland personalen, något som är viktigt att behålla, säger han. En särskild enhet för internationell litteratur är ett sätt att samla kompetensen, man han vill också arbeta för att sprida kompetensen på flera bibliotek.
Daniel Forsman tror att flytten, och den ombyggnation som ska göras på Kungsholmens bibliotek, ska kunna vända trenden med minskade besök. Efter renoveringen som han hoppas blir klar till sportlovet 2020 ska det finnas plats för programverksamhet för både vuxna och barn.
Han ser inte några risker med flytten för IB:s del. Däremot ser han en risk att dagens biblioteksbesökare på Kungsholmen drabbas.
– Vi minskar ytorna för den vanliga verksamheten och det finns en risk att biblioteket tappar besökare.

Trots att sparkraven och flyttplanerna inte har ändrats tror Daniel Forsman att sommarens protester har fyllt ett syfte.
– Jag tycker att de visar för politikerna vilket starkt stöd biblioteken har i samhället. Jag är väldigt glad över det engagemang personal och medborgare visar.
Och det kan ha betydelse på sikt, tror han.
– Jag tror att medvetenheten och uppmärksamheten kring bibliotekens betydelse framgår hos våra politiker och jag tror att det gynnar biblioteken i framtida budgetdiskussioner.
Kritikerna har inte gett upp hoppet än och protesterna mot flytten fortsätter. På lördag planeras en demonstration på Odenplan i Stockholm.
[fakta id=”20316″]
1 kommentarer
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
Den planerade demonstrationen för 24 augusti kl. 16–18 äger rum vid Odenplan. Det går fint att fortsätta gå till IB på Annexet och stödlåna men demonstrationstillståndet gäller Odenplan.