Hur rasistiska var August och Selma?

4 mar 2015 • < 1 min

Öppna samtal och debatter om stereotyper och rasism hos klassiker av bland andra Strindberg och Lagerlöf är en del av...

Öppna samtal och debatter om stereotyper och rasism hos klassiker av bland andra Strindberg och Lagerlöf är en del av Stockholms stadsbiblioteks nya satsning Litteratur X.

I ett pressmeddelanden säger den nytillträdda stadsbiblioketarien Katti Hoflin att ”biblioteken är yttrandefrihetens rum. Vi sorterar inte bort några böcker från våra hyllor på grund av otidsenliga värderingar. Men böckerna står inte ensamma. Vår bibliotekariekår har bred och djup kunskap för att kunna diskutera, rekommendera och kritisera litteraturen. ”Kattikristoffergranath
I projektet Litteratur X ingår något som kallas för högläsning ur svenska klassiker ”för vuxna”, där publiken får avbryta och ändra i de upplästa texterna. En kväll, kanske passande nog den 1 april, ägnas också åt en diskussion om rasism i den svenska deckarutgivningen.
Förutom Stadsbiblioteket på Sveavägen arrangeras programpunkter på Kista bibliotek och Punktmedis, ungdomsbiblioteket i Medborgarhuset.
Alla medarbetare på biblioteken ska vara med i ett fördjupande arbete om rasism och från projektet ”Afrosvenska akademin” kommer medarbetare som i öppna bokcirklar ska läsa klassiker av Strindberg och Lagerlöf och undersöka vilka rasistiska fördomar som kan finnas i texterna.
Den nya bibliotekslagen slår fast att ”biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.”
Mer information om Litteratur X finns i sociala medier under hashtaggen #Litteratur X.

Foto på Katti Hoflin: Kristoffer Granath

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min