Hur rasistiska var August och Selma?

4 mar 2015 • < 1 min

Öppna samtal och debatter om stereotyper och rasism hos klassiker av bland andra Strindberg och Lagerlöf är en del av...

Öppna samtal och debatter om stereotyper och rasism hos klassiker av bland andra Strindberg och Lagerlöf är en del av Stockholms stadsbiblioteks nya satsning Litteratur X.

I ett pressmeddelanden säger den nytillträdda stadsbiblioketarien Katti Hoflin att ”biblioteken är yttrandefrihetens rum. Vi sorterar inte bort några böcker från våra hyllor på grund av otidsenliga värderingar. Men böckerna står inte ensamma. Vår bibliotekariekår har bred och djup kunskap för att kunna diskutera, rekommendera och kritisera litteraturen. ”Kattikristoffergranath
I projektet Litteratur X ingår något som kallas för högläsning ur svenska klassiker ”för vuxna”, där publiken får avbryta och ändra i de upplästa texterna. En kväll, kanske passande nog den 1 april, ägnas också åt en diskussion om rasism i den svenska deckarutgivningen.
Förutom Stadsbiblioteket på Sveavägen arrangeras programpunkter på Kista bibliotek och Punktmedis, ungdomsbiblioteket i Medborgarhuset.
Alla medarbetare på biblioteken ska vara med i ett fördjupande arbete om rasism och från projektet ”Afrosvenska akademin” kommer medarbetare som i öppna bokcirklar ska läsa klassiker av Strindberg och Lagerlöf och undersöka vilka rasistiska fördomar som kan finnas i texterna.
Den nya bibliotekslagen slår fast att ”biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.”
Mer information om Litteratur X finns i sociala medier under hashtaggen #Litteratur X.

Foto på Katti Hoflin: Kristoffer Granath

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min