Regeringen hoppas att stödet ska hjälpa
29 apr 2016 • 2 min
Regeringen öppnar plånboken för att få fler skolbibliotekarier. Men några krav på bemanning kommer den inte att ställa. Det säger...

Regeringen öppnar plånboken för att få fler skolbibliotekarier. Men några krav på bemanning kommer den inte att ställa. Det säger statssekreteraren på utbildningsdepartementet Helene Öberg.
För regeringen är den allra viktigaste utbildningsfrågan att se till att färre går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. De senaste siffrorna visar att så många som 13-14 procent inte får ett fullständigt betyg i nian.
Helene Öberg, statssekreterare åt utbildningsminister Gustav Fridolin (mp), säger att skolbiblioteken är viktiga eftersom många elever har brister i sin läsförståelse. Och att skolbiblioteken också har en viktig roll i kunskapsutvecklingen.
– Vi ser nu över alla åtgärder och där finns skolbiblioteken med. Det är väldigt viktigt att skolorna tar lagen på allvar.
När folkbiblioteken läggs ner försvinner ofta skolbiblioteken samtidigt. Helene Öberg har inget förslag på hur detta problem ska lösas utan menar att det helt enkelt måste skötas korrekt. Alla elever har rätt till ett bibliotek.
– Det är svårt att säga hur man ska lösa det men skolbiblioteken är jätteviktiga för barnens utveckling.
– Det är krav som åligger kommunerna i enlighet med skollagen. Frågan kommer säkert att aktualiseras i den biblioteksstrategi som Kungliga biblioteket arbetar med.
Såväl statsminister Stefan Löfven som utbildningsminister Gustaf Fridolin har uttalat sig tydligt om alla elevers rätt till skolbibliotek. Skolbiblioteken fick till och med vara med i regeringsförklaringen i september 2015.
Regeringen uttalade då att bemannade skolbibliotek, enligt såväl internationell som svensk forskning, har positiva effekter på ungas läsvanor och läsfärdighet. Man uppmärksammade även Kungliga bibliotekets statistik från 2014 om att bara runt hälften av eleverna i landets skolor har tillgång till bibliotek med 20 timmars bemanning i veckan och att det i 90 kommuner helt saknas enskilda skolbibliotek.
Regeringen anser därför att man måste stärka skolbibliotekens roll för elevernas läslust och läsförmåga. Pengarna som satsas – 15 miljoner kronor 2016 och 30 miljoner årligen från 2017 – beräknas räcka till 300 deltidstjänster.
Men några krav på bemanning kan regeringen inte ställa.
– Vi hoppas istället att stimulansen med det statsbidrag som införts ska bidra till att öka bemanningen, särskilt i de skolbibliotek som saknar bemanning idag, säger Helene Öberg.
– Skolbibliotek är så mycket mer än bara ett rum. Det behövs en bibliotekarie som vägleder eleverna till både läslust och källkritik. Därför har vårt nya statsbidrag för skolbiblioteken fokus på personalförsörjning och vi hoppas det bidrar till att fler skolbibliotek bemannas.
Helene Öberg tycker också det är centralt att eleverna får hjälp av bredda sitt nyhetsintag i en värld där många får ett väldigt smalt urval av nyheter via sin mobiltelefon. Biblioteken har en särskild roll att spela då källkritiken blir allt viktigare.
Ytterligare en angelägen roll för biblioteken är att ge nyanlända möjlighet att upprätthålla sina kunskaper på modersmålet.
– Det är en viktig uppgift att de nyanlända inte ska halka efter under den tid de lär sig svenska. I det har skolbiblioteken en avgörande roll, säger Helene Öberg.
Text: Annika Hamrud
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer