Regeringen hoppas att stödet ska hjälpa
29 apr 2016 • 2 min
Regeringen öppnar plånboken för att få fler skolbibliotekarier. Men några krav på bemanning kommer den inte att ställa. Det säger...
Regeringen öppnar plånboken för att få fler skolbibliotekarier. Men några krav på bemanning kommer den inte att ställa. Det säger statssekreteraren på utbildningsdepartementet Helene Öberg.
För regeringen är den allra viktigaste utbildningsfrågan att se till att färre går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. De senaste siffrorna visar att så många som 13-14 procent inte får ett fullständigt betyg i nian.
Helene Öberg, statssekreterare åt utbildningsminister Gustav Fridolin (mp), säger att skolbiblioteken är viktiga eftersom många elever har brister i sin läsförståelse. Och att skolbiblioteken också har en viktig roll i kunskapsutvecklingen.
– Vi ser nu över alla åtgärder och där finns skolbiblioteken med. Det är väldigt viktigt att skolorna tar lagen på allvar.
När folkbiblioteken läggs ner försvinner ofta skolbiblioteken samtidigt. Helene Öberg har inget förslag på hur detta problem ska lösas utan menar att det helt enkelt måste skötas korrekt. Alla elever har rätt till ett bibliotek.
– Det är svårt att säga hur man ska lösa det men skolbiblioteken är jätteviktiga för barnens utveckling.
– Det är krav som åligger kommunerna i enlighet med skollagen. Frågan kommer säkert att aktualiseras i den biblioteksstrategi som Kungliga biblioteket arbetar med.
Såväl statsminister Stefan Löfven som utbildningsminister Gustaf Fridolin har uttalat sig tydligt om alla elevers rätt till skolbibliotek. Skolbiblioteken fick till och med vara med i regeringsförklaringen i september 2015.
Regeringen uttalade då att bemannade skolbibliotek, enligt såväl internationell som svensk forskning, har positiva effekter på ungas läsvanor och läsfärdighet. Man uppmärksammade även Kungliga bibliotekets statistik från 2014 om att bara runt hälften av eleverna i landets skolor har tillgång till bibliotek med 20 timmars bemanning i veckan och att det i 90 kommuner helt saknas enskilda skolbibliotek.
Regeringen anser därför att man måste stärka skolbibliotekens roll för elevernas läslust och läsförmåga. Pengarna som satsas – 15 miljoner kronor 2016 och 30 miljoner årligen från 2017 – beräknas räcka till 300 deltidstjänster.
Men några krav på bemanning kan regeringen inte ställa.
– Vi hoppas istället att stimulansen med det statsbidrag som införts ska bidra till att öka bemanningen, särskilt i de skolbibliotek som saknar bemanning idag, säger Helene Öberg.
– Skolbibliotek är så mycket mer än bara ett rum. Det behövs en bibliotekarie som vägleder eleverna till både läslust och källkritik. Därför har vårt nya statsbidrag för skolbiblioteken fokus på personalförsörjning och vi hoppas det bidrar till att fler skolbibliotek bemannas.
Helene Öberg tycker också det är centralt att eleverna får hjälp av bredda sitt nyhetsintag i en värld där många får ett väldigt smalt urval av nyheter via sin mobiltelefon. Biblioteken har en särskild roll att spela då källkritiken blir allt viktigare.
Ytterligare en angelägen roll för biblioteken är att ge nyanlända möjlighet att upprätthålla sina kunskaper på modersmålet.
– Det är en viktig uppgift att de nyanlända inte ska halka efter under den tid de lär sig svenska. I det har skolbiblioteken en avgörande roll, säger Helene Öberg.
Text: Annika Hamrud
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer