Rekordmånga nomineringar till Årets bibliotek
26 aug 2019 • 2 min
Omtaget med utmärkelsen Årets bibliotek har gett resultat. Hela 65 bibliotek har nominerats och nu ska juryn utse de tre som går vidare som slutfinalister. ”Ingen tvekan som att folk älskar sina bibliotek”, säger Anna Troberg, ordförande i Dik.


Anna Troberg och övriga på fackförbundet Dik som har jobbat med utmärkelsen Årets bibliotek kan inte minnas att det någonsin har kommit in så många nomineringar som i år.
– Det råder ingen tvekan om att folk älskar sina bibliotek, det är många som nominerar, säger Anna Troberg, förbundsordförande sedan två år tillbaka.
Av de 65 nominerade har fem bibliotek valts ut och fått besök av juryn. Av dessa fem ska tre väljas ut till slutfinalister. [fakta id=”20344″]
– I veckan ska vi prata ihop oss och gå igenom de intryck vi har fått. Sedan ska vi rösta, då har vi den svåra uppgiften att välja ut tre av dessa fem välfungerande bibliotek. Jag fasar lite för när vi ska bestämma oss, man vill inte välja bort någon.
Bland de fem utvalda biblioteken finns såväl universitetsbibliotek som folkbibliotek och skolbibliotek. Alla har möjlighet att vinna.
– I botten är de välfungerande, bra bibliotek där både personal och besökare har det bra. Sedan tittar vi speciellt på det som har med årets tema att göra.
De senaste två åren har Dik jobbat för att få mer liv och engagemang i utmärkelsen av Årets bibliotek bland annat genom att införa ett nytt tema varje år. Förra året som var valår var temat demokrati, i år är det tema upplevelse.
– Vi har breda teman. Det kan se väldigt olika ut, upplevelsen på ett universitetsbibliotek kan vara helt annorlunda från upplevelsen på folkbibliotek. De får tolka temat ganska fritt, säger Anna Troberg.
Den 3 september offentliggörs vilka tre bibliotek som blir slutfinalister. Då aktiveras också det som kallas för folkets röst, då allmänheten kan rösta på en av de tre slutfinalisterna.
Det vinnande biblioteket koras på Bokmässan i Göteborg. Vinnaren får, förutom äran, ett stipendium på 25 000 kronor.
Senaste nytt

Samtal om folkbibliotekens ekonomi
Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.
9 feb 2023 • < 1 min
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer