Så löser Kumla problem med ungdomsstök

22 maj 2015 • < 1 min

Under en längre tid har Kumla bibliotek haft problem med cirka 30 ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som har stört...

Under en längre tid har Kumla bibliotek haft problem med cirka 30 ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som har stört ordningen, skräpat ner och även vidd några tillfällen misstänkts för att ha använt droger inne på biblioteket. Polis har tillkallats och Brottsförebyggande rådet har varit med på möten. Nu satsar det lokala Aktivitetshuset på att tidigarelägga sommarverksamheten, i syfte att ge ungdomarna någonstans att vara.

Problemen med ungdomsgänget handlar enligt Nerikes Allehanda bland annat om att ungdomarna inte har följt ordningsreglerna, de har skräpat ner och visat att de främst är ute ett ställe att hålla till efter skoldagens slut.

När polisen då och då har dykt upp på biblioteket har situationen inne på biblioteket lugnat ner sig. Men stöket har återkommit.

Till Nerikes Allehanda säger Socialdemokraten Stefan Svensson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att man inte bara får ”se ungdomar som ett problem”. Han noterat att det har varit ”lite högljutt” på biblioteket men att han ska inte ha upplevt problemen som större än så.

En intilliggande mataffär har vid flera tillfällen polisanmält snatterier, och uppger att stölderna är kopplade till samma ungdomsgäng som hänger på och kring biblioteket.

Vid två tillfällen har representanter från ocialförvaltningen, Brottsförebyggande rådet och biblioteket träffats och det första försöket till lösning på problemen är att det lokala Aktivitetshuset drar igång sommarverksamheten tidigare.

Stefan Svensson tror på lösningen, då ”ungdomar vill ju vara där ungdomar är och de söker samlingsplatser”. I ett senare skede planerar kultur- och fritidsnämnden att förlägga Kumlas fritidsgårdsverksamhet till en centralt belägen plats. Då kan resurserna koncentreras bättre och fritidsgården förhoppningsvis ha öppet alla dagar i veckan.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min