Så löser Kumla problem med ungdomsstök
22 maj 2015 • < 1 min
Under en längre tid har Kumla bibliotek haft problem med cirka 30 ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som har stört...
Under en längre tid har Kumla bibliotek haft problem med cirka 30 ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som har stört ordningen, skräpat ner och även vidd några tillfällen misstänkts för att ha använt droger inne på biblioteket. Polis har tillkallats och Brottsförebyggande rådet har varit med på möten. Nu satsar det lokala Aktivitetshuset på att tidigarelägga sommarverksamheten, i syfte att ge ungdomarna någonstans att vara.
Problemen med ungdomsgänget handlar enligt Nerikes Allehanda bland annat om att ungdomarna inte har följt ordningsreglerna, de har skräpat ner och visat att de främst är ute ett ställe att hålla till efter skoldagens slut.
När polisen då och då har dykt upp på biblioteket har situationen inne på biblioteket lugnat ner sig. Men stöket har återkommit.
Till Nerikes Allehanda säger Socialdemokraten Stefan Svensson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att man inte bara får ”se ungdomar som ett problem”. Han noterat att det har varit ”lite högljutt” på biblioteket men att han ska inte ha upplevt problemen som större än så.
En intilliggande mataffär har vid flera tillfällen polisanmält snatterier, och uppger att stölderna är kopplade till samma ungdomsgäng som hänger på och kring biblioteket.
Vid två tillfällen har representanter från ocialförvaltningen, Brottsförebyggande rådet och biblioteket träffats och det första försöket till lösning på problemen är att det lokala Aktivitetshuset drar igång sommarverksamheten tidigare.
Stefan Svensson tror på lösningen, då ”ungdomar vill ju vara där ungdomar är och de söker samlingsplatser”. I ett senare skede planerar kultur- och fritidsnämnden att förlägga Kumlas fritidsgårdsverksamhet till en centralt belägen plats. Då kan resurserna koncentreras bättre och fritidsgården förhoppningsvis ha öppet alla dagar i veckan.
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer