Så löser Kumla problem med ungdomsstök

22 maj 2015 • < 1 min

Under en längre tid har Kumla bibliotek haft problem med cirka 30 ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som har stört...

Under en längre tid har Kumla bibliotek haft problem med cirka 30 ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som har stört ordningen, skräpat ner och även vidd några tillfällen misstänkts för att ha använt droger inne på biblioteket. Polis har tillkallats och Brottsförebyggande rådet har varit med på möten. Nu satsar det lokala Aktivitetshuset på att tidigarelägga sommarverksamheten, i syfte att ge ungdomarna någonstans att vara.

Problemen med ungdomsgänget handlar enligt Nerikes Allehanda bland annat om att ungdomarna inte har följt ordningsreglerna, de har skräpat ner och visat att de främst är ute ett ställe att hålla till efter skoldagens slut.

När polisen då och då har dykt upp på biblioteket har situationen inne på biblioteket lugnat ner sig. Men stöket har återkommit.

Till Nerikes Allehanda säger Socialdemokraten Stefan Svensson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att man inte bara får ”se ungdomar som ett problem”. Han noterat att det har varit ”lite högljutt” på biblioteket men att han ska inte ha upplevt problemen som större än så.

En intilliggande mataffär har vid flera tillfällen polisanmält snatterier, och uppger att stölderna är kopplade till samma ungdomsgäng som hänger på och kring biblioteket.

Vid två tillfällen har representanter från ocialförvaltningen, Brottsförebyggande rådet och biblioteket träffats och det första försöket till lösning på problemen är att det lokala Aktivitetshuset drar igång sommarverksamheten tidigare.

Stefan Svensson tror på lösningen, då ”ungdomar vill ju vara där ungdomar är och de söker samlingsplatser”. I ett senare skede planerar kultur- och fritidsnämnden att förlägga Kumlas fritidsgårdsverksamhet till en centralt belägen plats. Då kan resurserna koncentreras bättre och fritidsgården förhoppningsvis ha öppet alla dagar i veckan.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min