Så många miljoner får Kungliga biblioteket

15 apr 2015 • < 1 min

Tidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där...

Magdalena_AnderssonTidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där en miljard kronor ska satsas på att anställa fler personal. Men biblioteken får också sin del av kakan. 

Andra satsningar i budgeten är bland annat att höja taket i a-kassan, underhåll av järnvägen och traineejobb för ungdomar. Hela budgeten finns att läsa här.

Som Biblioteksbladet skrivit om tidigare så vill regeringen satsa lite extra på biblioteks-Sverige i vår. 2015 satsar regeringen 5 miljoner kronor, och 6 miljoner årligen 2016-2018 för att Kungliga biblioteket ska utveckla en nationell biblioteksstrategi samt öka utlåningen av e-böcker. Strategin ska bland annat göra det enklare för biblioteken att samarbeta på nationell nivå och genom det optimera användningen av resurser.

– Strategin ska ge svar på bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya medier, teknisk utveckling, nationell infrastruktur mm, säger riksbibliotekarie  Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelanden.

Gunilla Herdenberg är nöjd med förslaget i vårpropositionen:

– Jag är glad och stolt över att vi har fått ett förtroende som innebär att nationalbiblioteket på allvar kan uppfylla uppdraget att ha överblick och utveckla biblioteksväsendet. Vi avser att tillsammans med hela bibliotekssverige och övriga relevanta myndigheter samverka kring det här uppdraget.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min