Så många miljoner får Kungliga biblioteket

15 apr 2015 • < 1 min

Tidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där...

Magdalena_AnderssonTidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där en miljard kronor ska satsas på att anställa fler personal. Men biblioteken får också sin del av kakan. 

Andra satsningar i budgeten är bland annat att höja taket i a-kassan, underhåll av järnvägen och traineejobb för ungdomar. Hela budgeten finns att läsa här.

Som Biblioteksbladet skrivit om tidigare så vill regeringen satsa lite extra på biblioteks-Sverige i vår. 2015 satsar regeringen 5 miljoner kronor, och 6 miljoner årligen 2016-2018 för att Kungliga biblioteket ska utveckla en nationell biblioteksstrategi samt öka utlåningen av e-böcker. Strategin ska bland annat göra det enklare för biblioteken att samarbeta på nationell nivå och genom det optimera användningen av resurser.

– Strategin ska ge svar på bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya medier, teknisk utveckling, nationell infrastruktur mm, säger riksbibliotekarie  Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelanden.

Gunilla Herdenberg är nöjd med förslaget i vårpropositionen:

– Jag är glad och stolt över att vi har fått ett förtroende som innebär att nationalbiblioteket på allvar kan uppfylla uppdraget att ha överblick och utveckla biblioteksväsendet. Vi avser att tillsammans med hela bibliotekssverige och övriga relevanta myndigheter samverka kring det här uppdraget.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min