Så många miljoner får Kungliga biblioteket

15 apr 2015 • < 1 min

Tidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där...

Magdalena_AnderssonTidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där en miljard kronor ska satsas på att anställa fler personal. Men biblioteken får också sin del av kakan. 

Andra satsningar i budgeten är bland annat att höja taket i a-kassan, underhåll av järnvägen och traineejobb för ungdomar. Hela budgeten finns att läsa här.

Som Biblioteksbladet skrivit om tidigare så vill regeringen satsa lite extra på biblioteks-Sverige i vår. 2015 satsar regeringen 5 miljoner kronor, och 6 miljoner årligen 2016-2018 för att Kungliga biblioteket ska utveckla en nationell biblioteksstrategi samt öka utlåningen av e-böcker. Strategin ska bland annat göra det enklare för biblioteken att samarbeta på nationell nivå och genom det optimera användningen av resurser.

– Strategin ska ge svar på bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya medier, teknisk utveckling, nationell infrastruktur mm, säger riksbibliotekarie  Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelanden.

Gunilla Herdenberg är nöjd med förslaget i vårpropositionen:

– Jag är glad och stolt över att vi har fått ett förtroende som innebär att nationalbiblioteket på allvar kan uppfylla uppdraget att ha överblick och utveckla biblioteksväsendet. Vi avser att tillsammans med hela bibliotekssverige och övriga relevanta myndigheter samverka kring det här uppdraget.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min