Så många miljoner får Kungliga biblioteket

15 apr 2015 • < 1 min

Tidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där...

Magdalena_AnderssonTidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där en miljard kronor ska satsas på att anställa fler personal. Men biblioteken får också sin del av kakan. 

Andra satsningar i budgeten är bland annat att höja taket i a-kassan, underhåll av järnvägen och traineejobb för ungdomar. Hela budgeten finns att läsa här.

Som Biblioteksbladet skrivit om tidigare så vill regeringen satsa lite extra på biblioteks-Sverige i vår. 2015 satsar regeringen 5 miljoner kronor, och 6 miljoner årligen 2016-2018 för att Kungliga biblioteket ska utveckla en nationell biblioteksstrategi samt öka utlåningen av e-böcker. Strategin ska bland annat göra det enklare för biblioteken att samarbeta på nationell nivå och genom det optimera användningen av resurser.

– Strategin ska ge svar på bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya medier, teknisk utveckling, nationell infrastruktur mm, säger riksbibliotekarie  Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelanden.

Gunilla Herdenberg är nöjd med förslaget i vårpropositionen:

– Jag är glad och stolt över att vi har fått ett förtroende som innebär att nationalbiblioteket på allvar kan uppfylla uppdraget att ha överblick och utveckla biblioteksväsendet. Vi avser att tillsammans med hela bibliotekssverige och övriga relevanta myndigheter samverka kring det här uppdraget.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min