Så många miljoner får Kungliga biblioteket

15 apr 2015 • < 1 min

Tidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där...

Magdalena_AnderssonTidigt i morse presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Största satsningen blir på välfärden och då framförallt inom äldrevården där en miljard kronor ska satsas på att anställa fler personal. Men biblioteken får också sin del av kakan. 

Andra satsningar i budgeten är bland annat att höja taket i a-kassan, underhåll av järnvägen och traineejobb för ungdomar. Hela budgeten finns att läsa här.

Som Biblioteksbladet skrivit om tidigare så vill regeringen satsa lite extra på biblioteks-Sverige i vår. 2015 satsar regeringen 5 miljoner kronor, och 6 miljoner årligen 2016-2018 för att Kungliga biblioteket ska utveckla en nationell biblioteksstrategi samt öka utlåningen av e-böcker. Strategin ska bland annat göra det enklare för biblioteken att samarbeta på nationell nivå och genom det optimera användningen av resurser.

– Strategin ska ge svar på bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya medier, teknisk utveckling, nationell infrastruktur mm, säger riksbibliotekarie  Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelanden.

Gunilla Herdenberg är nöjd med förslaget i vårpropositionen:

– Jag är glad och stolt över att vi har fått ett förtroende som innebär att nationalbiblioteket på allvar kan uppfylla uppdraget att ha överblick och utveckla biblioteksväsendet. Vi avser att tillsammans med hela bibliotekssverige och övriga relevanta myndigheter samverka kring det här uppdraget.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min