Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
3 jun 2014 • 2 min
I Stockholmsförorten Husby har satsningen på att förbättra biblioteket fått besökarna att strömma in i större skaror. Ett år efter...
I Stockholmsförorten Husby har satsningen på att förbättra biblioteket fått besökarna att strömma in i större skaror. Ett år efter nyinvigningen i mars i fjol, då också Stockholms första Berättarministerium öppnade här, visar sig resultatet: 10 000 nya besökare. Antalet har ökat från 7 857 under januari—april 2012 till 17 658 under januari—april 2014.
– På kort tid har antalet besökare till Husby bibliotek mer än fördubblats. Det visar hur viktigt nytänkande är för att locka fler besökare till biblioteken. Nyrenoverade lokaler och närheten till Berättarministeriet förklarar framgången, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.
Men det är inte bara de nya lokalerna och Berättarministeriet som dragit publik. En stor del kan hänföras till att fotbollslaget Kista Galaxy FC har tagit över läxhjälpen, förklarar bibliotekarien Marjut Ervasti.
— Där finns en riktigt känd spelare, Henok Goitom, så läxläsningen har fått lite stjärnglans och lockar många barn. Så många så att vi kommer få låna berättarministeriets lokaler framöver för att få plats. Det är jätteroligt.
Tillsammans med Berättarministeriet gör man ”bokslukardagar” då eleverna i årskurserna 2-5 från de närmaste stadsdelarna får komma klassvis, skriva på förmiddagarna och ha bokprat på eftermiddagen.
— Jag tror också att personalsammansättningen har spelat in i framgången. Vår chef, Elisabeth Aquilonius, har helt enkelt haft en god förmåga att vid nyöppningen välja rätt personer till rätt plats.
Har ni fått mer resurser för att klara tillströmningen?
— Nej. Inte så här långt. Men min förhoppning är att ökningen ska leda till att vi får ha öppet också på tisdagarna. Husbyborna förtjänar att få ha ett vardagsöppet bibliotek.
1 kommentarer
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
Jag ser 6 kvinnor och 1 man på bilden.
Jämställdhet borde förekomma även på biblioteken.
Berättarministeriet är ju också helt kvinnodominerat
på sitt HK med BARA kvinnor…
http://berattarministeriet.se/om-oss/medarbetare/