Satsning lyfter besökssiffror

3 jun 2014 • 2 min

I Stockholmsförorten Husby har satsningen på att förbättra biblioteket fått besökarna att strömma in i större skaror. Ett år efter...

Bild: HusbybiblioteketI Stockholmsförorten Husby har satsningen på att förbättra biblioteket fått besökarna att strömma in i större skaror. Ett år efter nyinvigningen i mars i fjol, då också Stockholms första Berättarministerium öppnade här, visar sig resultatet: 10 000 nya besökare. Antalet har ökat från 7 857 under januari—april 2012 till 17 658 under januari—april 2014.

– På kort tid har antalet besökare till Husby bibliotek mer än fördubblats. Det visar hur viktigt nytänkande är för att locka fler besökare till biblioteken. Nyrenoverade lokaler och närheten till Berättarministeriet förklarar framgången, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

Men det är inte bara de nya lokalerna och Berättarministeriet som dragit publik. En stor del kan hänföras till att fotbollslaget Kista Galaxy FC har tagit över läxhjälpen, förklarar bibliotekarien Marjut Ervasti.

— Där finns en riktigt känd spelare, Henok Goitom, så läxläsningen har fått lite stjärnglans och lockar många barn. Så många så att vi kommer få låna berättarministeriets lokaler framöver för att få plats. Det är jätteroligt.

Tillsammans med Berättarministeriet gör man ”bokslukardagar” då eleverna i årskurserna 2-5 från de närmaste stadsdelarna får komma klassvis, skriva på förmiddagarna och ha bokprat på eftermiddagen.

— Jag tror också att personalsammansättningen har spelat in i framgången. Vår chef, Elisabeth Aquilonius, har helt enkelt haft en god förmåga att vid nyöppningen välja rätt personer till rätt plats.

Har ni fått mer resurser för att klara tillströmningen?

— Nej. Inte så här långt. Men min förhoppning är att ökningen ska leda till att vi får ha öppet också på tisdagarna. Husbyborna förtjänar att få ha ett vardagsöppet bibliotek.

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min