Skolinspektionen: Utveckla undervisningen i källkritik

7 nov 2018 • 2 min

Undervisning i källkritik och informationssökning i årskurserna 7-9 brister. En orsak är att det saknas samverkan med skolbiblioteket. Det konstaterar Skolinspektionen i en ny rapport.

Genrebild. Foto: Getty.
Genrebild. Foto: Getty.

Skolinspektionen har kvalitetsgranskat 30 skolor i årskurserna 7-9 för att se om undervisningen inom källkritik och informationssökning i svenska och samhällskunskap är tillräcklig. Resultatet visar på brister hos 24 av 30 skolor och Skolinspektionen konstaterar att undervisningen behöver utvecklas.

När det gäller undervisningen i informationssökning i svenska finns brister hos en tredjedel av skolorna. Vanligast är det att eleverna inte får någon undervisning om hur de söker information på bibliotek. Näst vanligast är brister i informationssökning på internet.

Att eleverna inte får undervisning om biblioteket beror på att det inte finns något skolbibliotek med personal eller att det saknas samverkan med skolbibliotekarien – och detta trots att nio av tio skolor har tillgång till skolbibliotek.

Roger Thuring. Fotograf: Susanne Sköldås.
Roger Thuring. Fotograf: Susanne Sköldås.

Vid bara fyra skolor finns samverkan mellan lärare och skolbiblioteket.

– Vid tre av fyra skolor där lärarna har samverkan med skolbiblioteket förekommer det i princip inga utvecklingsområden alls, säger Roger Thuring, projektledare och utredare på Skolinspektionen.

Skolinspektionen menar att skolorna måste bli bättre på detta; ”Eftersom information är så lättillgänglig på internet finns en stor risk att elever inte uppmärksammar nyttan av bibliotek och de styrkor böcker som genomgått en publiceringsprocess har”.

Granskningen visar även att undervisningen i källkritiskt förhållningssätt i ämnet samhällskunskap inte heller är tillräckligt bra. Här missar skolorna aspekter inom digitala medier och internet. På två av tre skolor saknas undervisning om hur webbsidor är uppbyggda och disponerade.

Undervisningen i kritisk granskning av bilder i ämnena svenska och samhällskunskap brister vid ungefär hälften av skolorna. Tre av fyra skolor saknar också kritisk granskning av rörliga bilder.

Skolinspektionens granskning bygger på intervjuer med elever, lärare och rektorer vid 25 kommunala skolor och fem med enskilda huvudmän.

Eleverna i årskurs 9 svarade också på en enkät vars syfte var att ge en bredare bild av hur de uppfattade undervisningens innehåll.

Enkäten visar att eleverna vill ha större kunskaper om källkritik och informationssökning

– I min värld är manegen välkrattad för adekvat och spännande undervisning, säger Roger Thuring som hoppas att rektorer och lärare läser igenom rapporten för att hitta inspiration bland de lyckade exempel som beskrivs.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/forskare-vill-se-mer-sokkritik-i-skolan/

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min