Skyddsombud oroad över höga sjuktalen

10 jun 2015 • 2 min

Fackförbundet DIK:s utlovade enkät om arbetsmiljön på biblioteken väcker uppmärksamhet i medierna och möts av uppskattning. – Det är jättebra...

Fackförbundet DIK:s utlovade enkät om arbetsmiljön på biblioteken väcker uppmärksamhet i medierna och möts av uppskattning.
– Det är jättebra att problemen äntligen uppmärksammas, säger Anna William-Olsson, huvudskyddsombud för Stockholms stadsbibliotek och kulturförvaltning. Problemen med arbetsmiljön är ju inget nytt fenomen, och det gör saken ännu mer allvarlig.


Enligt Anna William-Olsson är sjuktalet ”oerhört höga” bland personalen på Stockholms kommunala bibliotek.

– Vi har högre sjuktal än bland dem som jobbar inom socialtjänst eller äldreomsorg. Självklart anser jag att en del av förklaringen finns i arbetsmiljön och naturligtvis måste vi undersöka och ta reda på vad det beror på.

Anna William-Olsson talar om bibliotekarier som möter hot och våld, och om situationer där besökare stör verksamheten och ”inte respekterar de regler och förhållningssätt som vi har på biblioteken”.

– Den arbetsmiljön är ju inte okej, säger Anna William-Olsson. Det handlar inte heller om att vi måste ha knäpptysta bibliotek, ibland förenklar man ju problemet.

– Men det är så många som behöver ett ställe att gå till där de kan sitta i fred, söka information och läsa. Biblioteken har ett jätteuppdrag att satsa på läsningen hos barn och unga. Då måste vi ha en miljö där det uppmuntras, säger Anna William-Olsson.

Men hur arbetsmiljön på biblioteken kan konkret förbättras, det kan inte Anna William-Olsson svara på i dag:

– Vi har naturligtvis pratat om vakter och larmsystem, men jag vet inte vad som är klokt. Det behövs antagligen alla möjliga insatser, men just nu har jag inget svar.

Åtgärden att på eftermiddagarna stänga Hässelbys villastads bibliotek, som nu har återgått till kvällsöppet, var enligt Anna William-Olsson vettig.

– Det var en utmärkt insats, en markering och ett stöd för personalen. Det är klart att vi har diskuterat om det finns skäl att gå in och stänga verksamheter. Jag har inte ansett att det har funnits sådana allvarliga skäl, men det är möjligt att jag kan ha haft fel.

Enligt Anna William-Olsson är den så kallade incidentrapporteringen, som bibliotekens personal gör vid exempelvis hotfulla situationer, mycket viktig.

– Men vi behöver bli ännu bättre på att rapportera. Sedan måste det naturligtvis hända någonting, det går inte att det rapporteras och sedan händer ingenting.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min