Småland slåss för filialerna

27 okt 2016 • 2 min

Tingsryds kommun lägger ner fyra biblioteksfilialer. Nu ryter bibliotekschef, lärare och invånare ifrån.

Foto: Tingsryds bibliotek
Foto: Tingsryds bibliotek

– Jag blev så förbannad! Det är horribelt att kommunen ska ta ifrån invånarna basala funktioner som bibliotek, säger läraren Berit Mansten Gustafsson, som startat en namninsamling för att få ha kvar de fyra filialerna i Urshult, Väckelsång, Linneryd och Konga i Tingsryds kommun.

Två av filialerna stängs redan i november, de andra två i januari 2017. De är inte ensamma, de senaste fem åren har antalet folkbiblioteksfilialer i landet minskat med 69 serviceställen. I Tingsryd har lokaltidningen Smålandsposten fyllts med insändare från upprörda medborgare. Även bibliotekschefen Lennart Warsäter skrev en debattartikel i protest.

– Jag har mötts av tystnad från kommunledningen medan allmänheten har kommit fram på stan för att ta i hand eller dunka mig i ryggen. Jag kan inte förstå att politikerna inte lyssnar på sina väljare, säger han.

Enligt Mikael Jeansson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Tingsryd, läggs filialerna ner av ekonomiska skäl. Befolkningen har minskat och kommunen har en hög låneskuld. Men han förstår att folk reagerar.

– Den här typen av förändringar gör alltid ont. Vi har också stängt ett äldreboende och en kommunal skola, som i stället blev en friskola. Det var nödvändigt, annars skulle vi ha haft väldigt dålig ekonomi, säger han.

Enligt Mikael Jeansson har öppettiderna varit dåliga på filialerna och servicen måste förbättras genom en annan struktur. En fjärdedel av besparingarna ska föras tillbaka till biblioteken, och kommunen utreder hur den ska utveckla verksamheten. Sparargumenten ger bibliotekschefen Lennart Warsäter inte mycket för. Befolkningsminskningen skedde för runt tio år sedan, och både personalen och lokalerna blir kvar hos kommunen, menar han.

Lennart Warsäter grunnade länge över om han som tjänsteman skulle stå upp mot politikerna, men insåg att han var skyldig sig själv, biblioteksverksamheten och kommuninvånarna att kliva upp på barrikaderna.

– Det är för dåligt; att barn, äldre och funktionsnedsatta ska få två mil till närmsta bibliotek. Tingsryd har legat bland de tio bästa kommunerna på utlåning under hela 2000-talet, säger han.

Läraren Berit Mansten Gustafsson har också skickat ett brev till kommunen där hon tar upp motsägelsen i att kommunen satsar på Läslyftet i skolan och samtidigt lägger ner filialerna. Hon refererar också till kulturminister Alice Bah Kuhnkes besök på Växjö bibliotek i början av oktober.

– Hon sa att biblioteken är av nationellt intresse och uppmanade politikerna att tänka längre än mandatperioden, säger Berit Mansten Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min