Småland slåss för filialerna

27 okt 2016 • 2 min

Tingsryds kommun lägger ner fyra biblioteksfilialer. Nu ryter bibliotekschef, lärare och invånare ifrån.

Foto: Tingsryds bibliotek
Foto: Tingsryds bibliotek

– Jag blev så förbannad! Det är horribelt att kommunen ska ta ifrån invånarna basala funktioner som bibliotek, säger läraren Berit Mansten Gustafsson, som startat en namninsamling för att få ha kvar de fyra filialerna i Urshult, Väckelsång, Linneryd och Konga i Tingsryds kommun.

Två av filialerna stängs redan i november, de andra två i januari 2017. De är inte ensamma, de senaste fem åren har antalet folkbiblioteksfilialer i landet minskat med 69 serviceställen. I Tingsryd har lokaltidningen Smålandsposten fyllts med insändare från upprörda medborgare. Även bibliotekschefen Lennart Warsäter skrev en debattartikel i protest.

– Jag har mötts av tystnad från kommunledningen medan allmänheten har kommit fram på stan för att ta i hand eller dunka mig i ryggen. Jag kan inte förstå att politikerna inte lyssnar på sina väljare, säger han.

Enligt Mikael Jeansson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Tingsryd, läggs filialerna ner av ekonomiska skäl. Befolkningen har minskat och kommunen har en hög låneskuld. Men han förstår att folk reagerar.

– Den här typen av förändringar gör alltid ont. Vi har också stängt ett äldreboende och en kommunal skola, som i stället blev en friskola. Det var nödvändigt, annars skulle vi ha haft väldigt dålig ekonomi, säger han.

Enligt Mikael Jeansson har öppettiderna varit dåliga på filialerna och servicen måste förbättras genom en annan struktur. En fjärdedel av besparingarna ska föras tillbaka till biblioteken, och kommunen utreder hur den ska utveckla verksamheten. Sparargumenten ger bibliotekschefen Lennart Warsäter inte mycket för. Befolkningsminskningen skedde för runt tio år sedan, och både personalen och lokalerna blir kvar hos kommunen, menar han.

Lennart Warsäter grunnade länge över om han som tjänsteman skulle stå upp mot politikerna, men insåg att han var skyldig sig själv, biblioteksverksamheten och kommuninvånarna att kliva upp på barrikaderna.

– Det är för dåligt; att barn, äldre och funktionsnedsatta ska få två mil till närmsta bibliotek. Tingsryd har legat bland de tio bästa kommunerna på utlåning under hela 2000-talet, säger han.

Läraren Berit Mansten Gustafsson har också skickat ett brev till kommunen där hon tar upp motsägelsen i att kommunen satsar på Läslyftet i skolan och samtidigt lägger ner filialerna. Hon refererar också till kulturminister Alice Bah Kuhnkes besök på Växjö bibliotek i början av oktober.

– Hon sa att biblioteken är av nationellt intresse och uppmanade politikerna att tänka längre än mandatperioden, säger Berit Mansten Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min