Småland slåss för filialerna

27 okt 2016 • 2 min

Tingsryds kommun lägger ner fyra biblioteksfilialer. Nu ryter bibliotekschef, lärare och invånare ifrån.

Foto: Tingsryds bibliotek
Foto: Tingsryds bibliotek

– Jag blev så förbannad! Det är horribelt att kommunen ska ta ifrån invånarna basala funktioner som bibliotek, säger läraren Berit Mansten Gustafsson, som startat en namninsamling för att få ha kvar de fyra filialerna i Urshult, Väckelsång, Linneryd och Konga i Tingsryds kommun.

Två av filialerna stängs redan i november, de andra två i januari 2017. De är inte ensamma, de senaste fem åren har antalet folkbiblioteksfilialer i landet minskat med 69 serviceställen. I Tingsryd har lokaltidningen Smålandsposten fyllts med insändare från upprörda medborgare. Även bibliotekschefen Lennart Warsäter skrev en debattartikel i protest.

– Jag har mötts av tystnad från kommunledningen medan allmänheten har kommit fram på stan för att ta i hand eller dunka mig i ryggen. Jag kan inte förstå att politikerna inte lyssnar på sina väljare, säger han.

Enligt Mikael Jeansson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Tingsryd, läggs filialerna ner av ekonomiska skäl. Befolkningen har minskat och kommunen har en hög låneskuld. Men han förstår att folk reagerar.

– Den här typen av förändringar gör alltid ont. Vi har också stängt ett äldreboende och en kommunal skola, som i stället blev en friskola. Det var nödvändigt, annars skulle vi ha haft väldigt dålig ekonomi, säger han.

Enligt Mikael Jeansson har öppettiderna varit dåliga på filialerna och servicen måste förbättras genom en annan struktur. En fjärdedel av besparingarna ska föras tillbaka till biblioteken, och kommunen utreder hur den ska utveckla verksamheten. Sparargumenten ger bibliotekschefen Lennart Warsäter inte mycket för. Befolkningsminskningen skedde för runt tio år sedan, och både personalen och lokalerna blir kvar hos kommunen, menar han.

Lennart Warsäter grunnade länge över om han som tjänsteman skulle stå upp mot politikerna, men insåg att han var skyldig sig själv, biblioteksverksamheten och kommuninvånarna att kliva upp på barrikaderna.

– Det är för dåligt; att barn, äldre och funktionsnedsatta ska få två mil till närmsta bibliotek. Tingsryd har legat bland de tio bästa kommunerna på utlåning under hela 2000-talet, säger han.

Läraren Berit Mansten Gustafsson har också skickat ett brev till kommunen där hon tar upp motsägelsen i att kommunen satsar på Läslyftet i skolan och samtidigt lägger ner filialerna. Hon refererar också till kulturminister Alice Bah Kuhnkes besök på Växjö bibliotek i början av oktober.

– Hon sa att biblioteken är av nationellt intresse och uppmanade politikerna att tänka längre än mandatperioden, säger Berit Mansten Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min