Småland slåss för filialerna

27 okt 2016 • 2 min

Tingsryds kommun lägger ner fyra biblioteksfilialer. Nu ryter bibliotekschef, lärare och invånare ifrån.

Foto: Tingsryds bibliotek
Foto: Tingsryds bibliotek

– Jag blev så förbannad! Det är horribelt att kommunen ska ta ifrån invånarna basala funktioner som bibliotek, säger läraren Berit Mansten Gustafsson, som startat en namninsamling för att få ha kvar de fyra filialerna i Urshult, Väckelsång, Linneryd och Konga i Tingsryds kommun.

Två av filialerna stängs redan i november, de andra två i januari 2017. De är inte ensamma, de senaste fem åren har antalet folkbiblioteksfilialer i landet minskat med 69 serviceställen. I Tingsryd har lokaltidningen Smålandsposten fyllts med insändare från upprörda medborgare. Även bibliotekschefen Lennart Warsäter skrev en debattartikel i protest.

– Jag har mötts av tystnad från kommunledningen medan allmänheten har kommit fram på stan för att ta i hand eller dunka mig i ryggen. Jag kan inte förstå att politikerna inte lyssnar på sina väljare, säger han.

Enligt Mikael Jeansson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Tingsryd, läggs filialerna ner av ekonomiska skäl. Befolkningen har minskat och kommunen har en hög låneskuld. Men han förstår att folk reagerar.

– Den här typen av förändringar gör alltid ont. Vi har också stängt ett äldreboende och en kommunal skola, som i stället blev en friskola. Det var nödvändigt, annars skulle vi ha haft väldigt dålig ekonomi, säger han.

Enligt Mikael Jeansson har öppettiderna varit dåliga på filialerna och servicen måste förbättras genom en annan struktur. En fjärdedel av besparingarna ska föras tillbaka till biblioteken, och kommunen utreder hur den ska utveckla verksamheten. Sparargumenten ger bibliotekschefen Lennart Warsäter inte mycket för. Befolkningsminskningen skedde för runt tio år sedan, och både personalen och lokalerna blir kvar hos kommunen, menar han.

Lennart Warsäter grunnade länge över om han som tjänsteman skulle stå upp mot politikerna, men insåg att han var skyldig sig själv, biblioteksverksamheten och kommuninvånarna att kliva upp på barrikaderna.

– Det är för dåligt; att barn, äldre och funktionsnedsatta ska få två mil till närmsta bibliotek. Tingsryd har legat bland de tio bästa kommunerna på utlåning under hela 2000-talet, säger han.

Läraren Berit Mansten Gustafsson har också skickat ett brev till kommunen där hon tar upp motsägelsen i att kommunen satsar på Läslyftet i skolan och samtidigt lägger ner filialerna. Hon refererar också till kulturminister Alice Bah Kuhnkes besök på Växjö bibliotek i början av oktober.

– Hon sa att biblioteken är av nationellt intresse och uppmanade politikerna att tänka längre än mandatperioden, säger Berit Mansten Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min