Södertörn möter nya behov
7 maj 2019 • 2 min
Det samhälls- och praktiknära står i fokus när den treåriga bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola nu fått sina konturer.


– Behovet av bibliotekarier är skriande och det utbildas för få. Men vi ser också att det är en väldigt homogen bibliotekariekår, den vi har i dag. I Botkyrka, där det talas mer än hundra språk, har vi svårt att rekrytera personal som talar flera språk och därför kan ge våra medborgare bra service, säger Anja Dahlstedt som är kultur- och fritidschef i Botkyrka kommun.
Det är bland annat hennes tankar och önskemål som ligger bakom Södertörns högskolas nya utbildning.
– Skolan har en interkulturell profil och jag tror att de kommer att ha goda förutsättningar att bredda rekryteringen till bibliotekarieutbildningen, förklarar Anja Dahlstedt, som också menar att det är viktigt att det finns en utbildning i Storstockholmsområdet. Inte minst för den breddade rekryteringens skull.
Hon konstaterar att de fem befintliga utbildningarna ständigt förnyar sig och att det är nödvändigt när yrket i sig är så brett som det är i dag. En bibliotekarie är inte bara litteraturförmedlare eller informationsförmedlare utan nu handlar arbetet mycket om att uppskatta att möta och bemöta människor och om att ha ett stort samhällsengagemang som innebär att man vill bidra till bättre förutsättningar för invånarna. Då är det nödvändigt menar Anja Dahlstedt, att kommunicera kring yrket på ett nytt sätt, att nå ut med att det är ett bredare uppdrag än tidigare.

Pamela Schultz Nybacka är programsamordnare för det nya bibliotekarieprogrammet på Södertörns högskola. Även hon lyfter fram skolans mångkulturella profil, men också dess mångvetenskapliga profil och att de jobbar aktivt med medborgerlig bildning. Hon pekar också på möjligheter till samverkan, exempelvis samarbete med lärarutbildningen.
– Det behövs pedagogisk kompetens i bibliotekarieyrket. På skolan finns också medieteknik och medie- och informationsvetenskap. Det är viktigt att arbeta aktivt med digitala verktyg, väldigt hands on och det rör sig inte bara om att hjälpa andra att hitta till information via digitala medier, utan att man kanske även kan vara med och skapa egna digitala medier, säger Pamela Schultz Nybacka.
Hon tycker om bilden av bibliotekarien som en demokratiarbetare, en som främjar fri åsiktsbildning, samtal, som förmedlar information och kunskap, men också yttrandefrihet. De ansvariga bakom den nya utbildningen på Södertörns högskola vill poängtera att det är ett samhällstillvänt yrke, att man hjälper människor och gör skillnad för människor.
– Vi kommer också att vara praktiknära, göra många studiebesök och praktikperioden är tio veckor lång. Ja, professionsinriktat fast med akademisk grund, så skulle jag vilja beskriva vårt program, förklarar Pamela Schultz Nybacka.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer