Solnas första meröppet

18 okt 2013 • < 1 min

I morgon invigs meröppet på Bergshamra bibliotek i norra Solna. Bergshamra bibliotek är det första biblioteket i Solna som får...

I morgon invigs meröppet på Bergshamra bibliotek i norra Solna. Bergshamra bibliotek är det första biblioteket i Solna som får generösare öppettider och därmed utökad service. Meröppet på Bergshamra bibliotek innebär att biblioteket är öppet för alla låntagare klockan 8.00-22.00 alla dagar året om.

Solna kommun ansluter sig därmed till de vid det här laget tiotalet kommuner i Sverige som infört meröppet. Meröppet är ett elektroniskt inpasseringssystem knutet till låntagarens bibliotekskort. Allt som krävs är bibliotekskort, en personlig pinkod samt att innehavaren är myndig. Funktionen kan aktiveras på samtliga bibliotek i Solna.

Under invigningen bjuds på fika och olika aktiviteter: elever från kulturskolan uppträder, för barn finns bok- och tryckverkstad och Bergshamrabibliotekets vänner berättar om Bergshamra i kulturhistorien – drottningarna på Ulriksdal på 1800-talet. Solna Brass uppträder utanför biblioteket.

 Tid och plats:
Lördag den 19 oktober, kl 10.30-16.00
Bergshamra bibliotek, Bergshamra torg, Solna

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min