Solnas första meröppet

18 okt 2013 • < 1 min

I morgon invigs meröppet på Bergshamra bibliotek i norra Solna. Bergshamra bibliotek är det första biblioteket i Solna som får...

I morgon invigs meröppet på Bergshamra bibliotek i norra Solna. Bergshamra bibliotek är det första biblioteket i Solna som får generösare öppettider och därmed utökad service. Meröppet på Bergshamra bibliotek innebär att biblioteket är öppet för alla låntagare klockan 8.00-22.00 alla dagar året om.

Solna kommun ansluter sig därmed till de vid det här laget tiotalet kommuner i Sverige som infört meröppet. Meröppet är ett elektroniskt inpasseringssystem knutet till låntagarens bibliotekskort. Allt som krävs är bibliotekskort, en personlig pinkod samt att innehavaren är myndig. Funktionen kan aktiveras på samtliga bibliotek i Solna.

Under invigningen bjuds på fika och olika aktiviteter: elever från kulturskolan uppträder, för barn finns bok- och tryckverkstad och Bergshamrabibliotekets vänner berättar om Bergshamra i kulturhistorien – drottningarna på Ulriksdal på 1800-talet. Solna Brass uppträder utanför biblioteket.

 Tid och plats:
Lördag den 19 oktober, kl 10.30-16.00
Bergshamra bibliotek, Bergshamra torg, Solna

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min