Solnas första meröppet

18 okt 2013 • < 1 min

I morgon invigs meröppet på Bergshamra bibliotek i norra Solna. Bergshamra bibliotek är det första biblioteket i Solna som får...

I morgon invigs meröppet på Bergshamra bibliotek i norra Solna. Bergshamra bibliotek är det första biblioteket i Solna som får generösare öppettider och därmed utökad service. Meröppet på Bergshamra bibliotek innebär att biblioteket är öppet för alla låntagare klockan 8.00-22.00 alla dagar året om.

Solna kommun ansluter sig därmed till de vid det här laget tiotalet kommuner i Sverige som infört meröppet. Meröppet är ett elektroniskt inpasseringssystem knutet till låntagarens bibliotekskort. Allt som krävs är bibliotekskort, en personlig pinkod samt att innehavaren är myndig. Funktionen kan aktiveras på samtliga bibliotek i Solna.

Under invigningen bjuds på fika och olika aktiviteter: elever från kulturskolan uppträder, för barn finns bok- och tryckverkstad och Bergshamrabibliotekets vänner berättar om Bergshamra i kulturhistorien – drottningarna på Ulriksdal på 1800-talet. Solna Brass uppträder utanför biblioteket.

 Tid och plats:
Lördag den 19 oktober, kl 10.30-16.00
Bergshamra bibliotek, Bergshamra torg, Solna

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min