Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
23 okt 2018 • 4 min
Sagovandringar med mysterier att lösa bryter vårdvardagen för barn på Västerbottens tre största sjukhus. ”Det är viktigt att barnen får tänka på något annat än sin vård”, säger kultursamordnaren Ann Helen Littbrand.
I kulverten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå hänger det kladdiga skelett och spindelväv. I hörnen lurar mjukisråttor. Ett gäng barn smyger sig förbi under tystnad. De är på väg till blodcentralen för att lösa ett mysterium som de läst om i en bok där en sjuksköterska tagit blod från ett barn på natten.
Det här är en av äventyrsvandringarna som arrangeras flera gånger per år vid Umeå universitetssjukhus och sjukhusen i Skellefteå och Lycksele. Vandringarna är en del av ett läs- och litteraturfrämjande projekt som biblioteken vid de tre sjukhusen har dragit i gång. Tanken är att barnen ska få en mer positiv upplevelse av sjukhustiden.
Vad betyder kultur för barnen på sjukhuset?
– Det är viktigt att barnen får använda sin fantasi och tänka på något annat än sin vård. Vi vill lyfta fram deras personligheter eftersom det många gånger är så mycket kroppsligt som sätter stopp för dem, säger Eva Salqvist.
Eva Salqvist är lekterapeut och författare till böckerna om Rex och Rut, två syskon som befinner sig på sjukhus för att lösa olika mysterier. Det är dessa böcker som vandringarna har skapats utifrån.
– Det här är ett sätt för barnen att lära känna sitt sjukhus och få göra roliga saker så att sjukhusvistelsen också blir något de minns som kul och spännande, säger Eva Salqvist som ingår i projektgruppen tillsammans med Ann Helen Littbrand, kultursamordnare vid Norrlands universitetssjukhus och flera andra.
Vandringarna inleds alltid med högläsning, efter det vecklas en stor skattkarta ut med ett mål inritat. Målet kan vara blodcentralen eller röntgenavdelningen. Men för att ta sig dit – och lösa mysteriet i boken de just läst – måste barnen gå på äventyr genom sjukhuset. När de sedan kommer fram till exempelvis blodcentralen får de möta en sjuksköterska som svarar på frågor om blod, och efter det blir det bullar och saft.
Vilka barn kan vara med?
– Alla som inte är smittsamma och som inte har inplanerade behandlingar när vandringen sker. Men personalen är helt fantastisk, de brukar fixa med droppställningar eller flytta behandlingar så att barnen kan vara med. Alla från fyra år och uppåt är välkomna. Det kan vara sjuka barn, deras syskon eller barn vars föräldrar är på sjukhuset, säger Ann Helen Littbrand.
– Vi har också mer stilla vandringar för de som inte har så lätt att röra sig. Då brukar vi läsa boken Rex och Rut – sjukhustjuven. Efter högläsningen får barnen pyssla ihop en tjuvfälla. Fällan är en mjölpåse som vi hänger upp i taket och när tjuven går i fällan får hen mjölet i huvudet. Det har varit både sjukhuslärare och klinikchefer som fått agera tjuv, och sen när mjölet faller ner rakt på tjuven tycker både vi och barnen att det är mycket roligt, säger Eva Salqvist.
Hur har gensvaret varit bland kollegorna på sjukhuset?
– En fantastisk sak med detta är att så många engagerar sig och vill vara med. Vi har personal som kommit in på sina lediga dagar för att köra barnen med truck till röntgenavdelningen. Personalen på avdelningarna vi besöker har läst böckerna i förväg och är förberedda när vi kommer. Det blir ett fint möte mellan vård och kultur, säger Ann Helen Littbrand.
En del av projektet är också en bokvagnsrond, berätta!
– Det var faktiskt det första vi startade upp. Vi köpte in böcker på olika språk eftersom vi möter många som inte har svenska som modersmål. Nu turas vi om att gå runt med vagnen drygt en gång i veckan och har även en anteckningsbok där vi skriver ner praktiska detaljer och reflektioner, exempelvis om det behövs en till återlämningslåda. Innan vi går ronden besöker vi också avdelningarna i förväg för att höra med personalen om det är något speciellt vi ska tänka på, exempelvis om någon är extra infektionskänslig och vilka språkområden som är aktuella, säger Ann Helen Littbrand.
Vad händer när projektet avslutas?
– Projektet har pågått i tre år och avslutas i november. Vi ska då fortsätta men i mindre omfattning, säger Ann Helen Littbrand.
[fakta id=”18645″]
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
Leif Mårtensson från Umeå föreslås som ny ”treasurer” till Iflas styrelse. ”Vi vill vara med och ta ansvar för att Ifla stabiliseras”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.
14 jun 2022 • 2 min
Varför fortsätta med det som inte fungerar? Det frågade Fredrik Larsson efter att ha läst Regionbibliotek Stockholms rapport om e-medier där accesslån lyfts fram som huvudmodell. "Det viktiga nu är att vi gemensamt fortsätter samtalet och diskuterar lösningar", svarar Stockholms regionbibliotekarie Peter Axelsson och rapportförfattaren Björn Waller.
10 jun 2022 • < 1 min
Bibliotekarien Elisabeth Ejemyr utses till årets informationsspecialist för sitt arbete med juridisk information på Advokatfirman Vinge. "Vi har sett andra firmor som har lagt ner sina bibliotek och då har bibliotekarien fått gå också. Jag vet faktiskt inte riktigt hur de klarar sig."
10 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer