Språkkunniga studenter, någon?
13 apr 2018 • 2 min
Branschen behöver flerspråkiga bibliotekarier. Därför driver Bibliotekshögskolan i Borås nu en kampanj för att locka unga personer med utländsk bakgrund.


Arabiska, tigrinja, romani, somaliska. Det är några språk som har blivit vanligare i Sverige de senaste åren. I och med att många nyanlända söker sig till folkbiblioteken har språk och kunskap om olika kulturer blivit viktiga kompetenser hos personalen.
– Det handlar om att kunna möta dessa människor i faktiska situationer där de behöver bibliotekets service. Att lättare skapa kontakt och kommunicera, säger Claes Lennartsson, chef för Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås.
Den nya målgruppen har växt bland besökarna men det inte lika många med utländsk bakgrund som söker sig till yrket eller utbildningen i biblioteks- och informationsvetenskap. För att råda bot på kompetensbristen startade lärosätet en kampanj i mitten av mars. Målet är att locka gymnasieungdomar med utländsk bakgrund som står i begrepp att söka sig till högre utbildning. Det här är också en demokrati-fråga i och med att folkbiblioteket ska vara till för alla, menar Claes Lennartsson.

Han berättar att Bibliotekshögskolan under en period har bedrivit forskning i flera projekt som undersöker flyktingars informationspraktiker och vilken roll folkbiblioteken spelar för nya svenskar. Bakgrunden är bland annat nya utmaningar för folkbiblioteken när målgrupperna förändras i och med invandring och flyktingmottagande.
– Nyanlända kommer ofta tidigt till folkbiblioteket när de har kommit till Sverige. De kan inte så mycket svenska än och kanske inte engelska heller, och behöver hjälp med att kommunicera med samhället och olika myndigheter. Därför ser vi det här som en utveckling av den kompetens som finns på folkbiblioteken i dag, säger Claes Lennartsson.
Kampanjen består av en hemsida, informationsfilmer, en Facebook-sida, annonser i sociala medier, skolbesök och att Bibliotekshögskolan deltar på utbildningsmässor. Det som framför allt ska locka potentiella studenter är möjligheten att arbeta för ett öppet och demokratiskt samhälle.
Kampanjen ska pågå i flera år och genomförs i samarbete med folkbiblioteken. Högskolan har tagit fram bokmärken med olika budskap som ska delas ut hos dem som vill delta. Hittills har intresset varit stort bland biblioteken, enligt Claes Lennartsson.
– Genom samarbetet kan vi nå målgruppen genom bibliotekens verksamhet och på så sätt få en personlig direktkontakt. Bibliotekarier kan dela ut bokmärkena och informera besökare om att det här yrket kanske kan vara något för dem.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer