Språkkunniga studenter, någon?

13 apr 2018 • 2 min

Branschen behöver flerspråkiga bibliotekarier. Därför driver Biblioteks­högskolan i Borås nu en kampanj för att locka unga personer med utländsk bakgrund.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

Arabiska, tigrinja, romani, somaliska. Det är några språk som har blivit vanligare i Sverige de senaste åren. I och med att många nyanlända söker sig till folkbiblioteken har språk och kunskap om olika kulturer blivit viktiga kompetenser hos personalen.

– Det handlar om att kunna möta dessa människor i faktiska situationer där de behöver bibliotekets service. Att lättare skapa kontakt och kommunicera, säger Claes Lennartsson, chef för Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås.

Den nya målgruppen har växt bland besökarna men det inte lika många med utländsk bakgrund som söker sig till yrket eller utbildningen i biblioteks- och informationsvetenskap. För att råda bot på kompetensbristen startade lärosätet en kampanj i mitten av mars. Målet är att locka gymnasieungdomar med utländsk bakgrund som står i begrepp att söka sig till högre utbildning. Det här är också en demokrati-fråga i och med att folkbiblioteket ska vara till för alla, menar Claes Lennartsson.

Claes Lennartsson. Foto: Suss Wilén.
Claes Lennartsson. Foto: Suss Wilén.

Han berättar att Bibliotekshögskolan under en period har bedrivit forskning i flera projekt som undersöker flyktingars informationspraktiker och vilken roll folkbiblioteken spelar för nya svenskar. Bakgrunden är bland annat nya utmaningar för folkbiblioteken när målgrupperna förändras i och med invandring och flyktingmottagande.

– Nyanlända kommer ofta tidigt till folkbiblioteket när de har kommit till Sverige. De kan inte så mycket svenska än och kanske inte engelska heller, och behöver hjälp med att kommunicera med samhället och olika myndigheter. Därför ser vi det här som en utveckling av den kompetens som finns på folkbiblioteken i dag, säger Claes Lennartsson.

Kampanjen består av en hemsida, informationsfilmer, en Facebook-sida, annonser i sociala medier, skolbesök och att Bibliotekshögskolan deltar på utbildningsmässor. Det som framför allt ska locka potentiella studenter är möjligheten att arbeta för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Kampanjen ska pågå i flera år och genomförs i samarbete med folkbiblioteken. Högskolan har tagit fram bokmärken med olika budskap som ska delas ut hos dem som vill delta. Hittills har intresset varit stort bland biblioteken, enligt Claes Lennartsson.

– Genom samarbetet kan vi nå målgruppen genom bibliotekens verksamhet och på så sätt få en personlig direktkontakt. Bibliotekarier kan dela ut bokmärkena och informera besökare om att det här yrket kanske kan vara något för dem.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min