Språkkunniga studenter, någon?

13 apr 2018 • 2 min

Branschen behöver flerspråkiga bibliotekarier. Därför driver Biblioteks­högskolan i Borås nu en kampanj för att locka unga personer med utländsk bakgrund.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

Arabiska, tigrinja, romani, somaliska. Det är några språk som har blivit vanligare i Sverige de senaste åren. I och med att många nyanlända söker sig till folkbiblioteken har språk och kunskap om olika kulturer blivit viktiga kompetenser hos personalen.

– Det handlar om att kunna möta dessa människor i faktiska situationer där de behöver bibliotekets service. Att lättare skapa kontakt och kommunicera, säger Claes Lennartsson, chef för Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås.

Den nya målgruppen har växt bland besökarna men det inte lika många med utländsk bakgrund som söker sig till yrket eller utbildningen i biblioteks- och informationsvetenskap. För att råda bot på kompetensbristen startade lärosätet en kampanj i mitten av mars. Målet är att locka gymnasieungdomar med utländsk bakgrund som står i begrepp att söka sig till högre utbildning. Det här är också en demokrati-fråga i och med att folkbiblioteket ska vara till för alla, menar Claes Lennartsson.

Claes Lennartsson. Foto: Suss Wilén.
Claes Lennartsson. Foto: Suss Wilén.

Han berättar att Bibliotekshögskolan under en period har bedrivit forskning i flera projekt som undersöker flyktingars informationspraktiker och vilken roll folkbiblioteken spelar för nya svenskar. Bakgrunden är bland annat nya utmaningar för folkbiblioteken när målgrupperna förändras i och med invandring och flyktingmottagande.

– Nyanlända kommer ofta tidigt till folkbiblioteket när de har kommit till Sverige. De kan inte så mycket svenska än och kanske inte engelska heller, och behöver hjälp med att kommunicera med samhället och olika myndigheter. Därför ser vi det här som en utveckling av den kompetens som finns på folkbiblioteken i dag, säger Claes Lennartsson.

Kampanjen består av en hemsida, informationsfilmer, en Facebook-sida, annonser i sociala medier, skolbesök och att Bibliotekshögskolan deltar på utbildningsmässor. Det som framför allt ska locka potentiella studenter är möjligheten att arbeta för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Kampanjen ska pågå i flera år och genomförs i samarbete med folkbiblioteken. Högskolan har tagit fram bokmärken med olika budskap som ska delas ut hos dem som vill delta. Hittills har intresset varit stort bland biblioteken, enligt Claes Lennartsson.

– Genom samarbetet kan vi nå målgruppen genom bibliotekens verksamhet och på så sätt få en personlig direktkontakt. Bibliotekarier kan dela ut bokmärkena och informera besökare om att det här yrket kanske kan vara något för dem.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min