Stark kritik mot Mogerts inlägg om stök på bibliotek

19 okt 2017 • 3 min

Krav på tysta bibliotek är främlingsfientliga krav. Det skriver kulturborgarrådet Roger Mogert (S) i en debattartikel som fått stark kritik. Vi sammanfattar några av inläggen. 

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd. Foto: Lieselotte van der Meijs
Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd. Foto: Lieselotte van der Meijs

”Konservativa debattörers krav på tysta bibliotek är ofta kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt”. Så skriver Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsborgarråd (S) i Stockholm och ansvarig för biblioteken, i en debattartikel i SvD den 12 oktober.

Mogert inleder med att berätta om hur det var att växa upp i Hagsätra i Stockholm. Om läsandet som han inte fick med sig hemifrån utan om hur biblioteket blev en biljett ut i en större värld. Han kallar dagens biblioteksdebatt för fördummande och menar att biblioteken måste nå även den som inte är läsvan.

Kritiken mot Mogerts debattartikel har inte låtit vänta på sig. Hans åsikter har väckt en livlig debatt både i sociala medier och i dagstidningarna.

Paulina Neuding, krönikör på SvD:s ledarsida, är en av dem som svarat på Mogerts inlägg. Hon skriver ”det handlar alltså inte, som Mogert försöker göra gällande, om en förnäm medelklass som inte tål att dela lokal med arbetarkillar utan läsvana. Det handlar om bibliotek i områden präglade av svåra sociala problem och kriminalitet, som missbrukas som tillhåll av människor som inte är där för böckerna – utan för att biblioteket ligger centralt, har soffor att hänga i och besökare och personal som kan domineras och kuvas.”

Neuding tycker att Mogert skyller ifrån sig och menar att hans intresse för sakfrågan ”bekräftar den vidare identitetskris vänstern i Sverige befinner sig i”.

Även Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på SvD, är kritisk. Han beskriver hur han själv besöker Stockholms stadsbibliotek och blir vittne till hur ett gäng tonåringar vräker ner böcker och stökar inne i biblioteket. Han avslutar sitt inlägg med ”jag tänker att det är tvärtemot vad Roger Mogert skriver: vi sviker unga som skulle kunna upptäcka världen via litteraturen när vi inte upprätthåller ordning i våra bibliotek”.

Också Einar Ehn, bibliotekarie i Vällingby och Hässelby i Stockholm, är kritisk. Han tycker att kulturborgarrådet riktar uppmärksamheten åt fel håll och bort från ”uppenbara problem, och mot dem som larmar om dem”.

Einar Ehn berättar om pensionärer och småbarnsföräldrar som vänder i dörren när de ser att gäng sitter i sofforna inne i biblioteket. ”Det finns en spridd föreställning om att ett bibliotek har ett okränkbart värde i sig själv, och att det räcker med att befinna sig i själva lokalen för att ta del av den bildning och kunskap som ryms mellan bokpärmarna. Men ett bibliotek är ingen magisk formel, utan utgör tvärtom en funktion där vissa villkor måste vara uppfyllda för att det ens ska vara ett bibliotek”, menar Einar Ehn.

I Sydsvenskan skriver ledarsidan att moderna bibliotek inte är tysta utan demokratiska mötesplatser med en sak gemensamt: ”de öppnar nya världar, genom böcker, föreläsningar och andra kulturupplevelser”. Ledaren avslutas sedan med ”låt aldrig total tystnad lägra sig över biblioteken.”

Även Expressens ledarsida riktar svidande kritik mot Mogert och skriver ”att smeta rasism och snobbism på icke namngivna personer är ett otyg”.  Ledaren följer sedan upp med ”folksamlingen har blivit huvudsaken i stället för kunskapssamlingen. Men där finns gott om plats att ställa en jätteskulptur av Roger Mogert i skamvrån”.

Moderatledaren Ulf Kristersson är också en av dem som blivit upprörd. Under sitt tal på M-stämman i lördags kom han in på saken: ”här har vi ett socialdemokratiskt kulturborgarråd som istället för att värna om dom som vill läsa böcker på biblioteket och få bättre betyg i skolan, ifrågasätter journalister som rapporterar om stöket”. Det rapporterar SvD.

Förra fredagen svarade Mogerts på kritiken och påpekar att det såklart ska vara ordning och reda på biblioteken, men att bibliotek inte bara handlar om ett tyst rum, utan om en plats dit även de läsovana nås. Mogerts lyfter fram Kista bibliotek som ett gott exempel i sin replik, ”här har besöken tredubblats och utlåningen dubblerats sedan flytten! Om syftet med biblioteket är att fler ska läsa är det rimligen en succé”.

Mogerts har också pratat i Sveriges Radios Studio Ett om saken. Även Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms stadshus, uttalar sig i programmet.

Paulina Neuding svarade på SvD:s ledarsida i tisdags att det är chockerande att Mogerts lyfter fram Kista bibliotek som ett föredömligt bibliotek då biblioteket har ”allvarliga problem med otrygghet”. ”Antingen har Mogert inte brytt sig om att ta reda på hur det ser ut med otryggheten på filialen i Kista. Eller så motsvarar situationen där faktiskt kulturborgarrådets ambitionsnivå för biblioteken i Stockholm. Båda alternativ visar på en skandalöst tillåtande inställning till hoten och våldet i en kommun som haft stora problem”, skriver hon.

Vad tycker ni? Gå gärna in på vår Facebook-sida och diskutera.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/hotad-pa-jobbet/

http://biblioteksbladet.test/ny-rapport-mer-hot-hat-och-vald/

http://biblioteksbladet.test/fa-anmalningar-men-stort-morkertal/

 

1 kommentarer

  1. Nu är detta en sen kommentar till artikeln, men jag kan väldigt väl tänka mig att det var stora krav på att det ska vara tyst på biblioteket under den tid då Roger Mogert upplevde ”… hur biblioteket blev en biljett ut i en större värld”. Men det har han säkert glömt.

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min