Svårt att rekrytera

7 maj 2019 • 2 min

Det finns för få bibliotekarier. Det tycker både ­fackförbundet DIK och Svensk biblioteksförening. Men Arbetsförmedlingen menar att det är en ­yrkesgrupp i balans.

Arbetslösheten bland bibliotekarier är låg. Av fackförbundet DIK: s medlemmar är under en procent utan jobb. En situation som gör att flera bibliotek har svårt att hitta rätt personal, säger Anna Troberg, ordförande för DIK.

– Vi har under en lång tid sett att det råder brist på bibliotekarier. Våra medlemmar vittnar om att det är svårt att rekrytera. Och det beror på att det utbildas för få bibliotekarier.

Karin Martinsson, utredare på Svensk biblioteksförening håller med.

– Det är generellt svårt att rekrytera, även om behoven ser olika ut i olika delar av sektorn och var i landet man befinner sig. Det är sedan många år svårt att rekrytera chefer. En fördel med låg arbetslöshet är att det kan bli lite rotation. Traditionen på biblioteken är annars att man inte byter jobb så ofta.

Både DIK och Svensk biblioteksförening ser också med oro på bristen på skolbibliotekarier. Under de senaste åren har flera satsningar gjorts på att bemanna skolbiblioteken, vilket lett till att efterfrågan på bibliotekarier har ökat. Och den utvecklingen kommer troligtvis bara att fortsätta framöver. Eftersom i princip alla bibliotekarier som utbildas får jobb, finns det inga över för att bemanna skolbiblioteken. Därför ser DIK det som nödvändigt att börja utbilda fler.

– Om skolbiblioteken ska ha den bemanning som de behöver måste det utbildas i alla fall dubbelt så många bibliotekarier varje år under en tioårsperiod, säger Anna Troberg.

Karin Martinsson poängterar också att arbetet som skolbibliotekarie ställer helt andra krav än andra bibliotekarietjänster.

– Det är väldigt många som tycker att det är svårt att vara skolbibliotekarie. Man jobbar ofta ensam och det är ett stort ansvar.

Arbetsförmedlingen kom i mitten av april med sin senaste prognos om var jobben finns. Där finns inte bibliotekarie med som ett bristyrke. I stället bedömer myndigheten att det råder balans, att det varken finns för många eller för få för det antal tjänster som ska tillsättas.

Men den bedömningen gäller för hela Sverige. I flera län, som till exempel Dalarna och Halland, råder det liten konkurrens om bibliotekariejobben. Och även om snittet för riket fortfarande visar på en balans rör det sig sedan 2014 allt mer mot en brist på bibliotekarier.

– Det finns två anledningar till det. Dels att det ställs andra krav på bibliotekarier med tanke på digitaliseringen och den tekniska utvecklingen i dag och att det finns ganska få utbildningar till bibliotekarie. Jag kan inte säga att det utbildas för få, men det utbildas absolut inte för många heller, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Vill du se grafiken i högre upplösning? Kika in på e-tidningen: biblioteksbladet.se/wp-content/uploads/2019/05/1904bbl.pdf?x99384
Grafik: Louise Bååth.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min