Svårt att rekrytera

7 maj 2019 • 2 min

Det finns för få bibliotekarier. Det tycker både ­fackförbundet DIK och Svensk biblioteksförening. Men Arbetsförmedlingen menar att det är en ­yrkesgrupp i balans.

Arbetslösheten bland bibliotekarier är låg. Av fackförbundet DIK: s medlemmar är under en procent utan jobb. En situation som gör att flera bibliotek har svårt att hitta rätt personal, säger Anna Troberg, ordförande för DIK.

– Vi har under en lång tid sett att det råder brist på bibliotekarier. Våra medlemmar vittnar om att det är svårt att rekrytera. Och det beror på att det utbildas för få bibliotekarier.

Karin Martinsson, utredare på Svensk biblioteksförening håller med.

– Det är generellt svårt att rekrytera, även om behoven ser olika ut i olika delar av sektorn och var i landet man befinner sig. Det är sedan många år svårt att rekrytera chefer. En fördel med låg arbetslöshet är att det kan bli lite rotation. Traditionen på biblioteken är annars att man inte byter jobb så ofta.

Både DIK och Svensk biblioteksförening ser också med oro på bristen på skolbibliotekarier. Under de senaste åren har flera satsningar gjorts på att bemanna skolbiblioteken, vilket lett till att efterfrågan på bibliotekarier har ökat. Och den utvecklingen kommer troligtvis bara att fortsätta framöver. Eftersom i princip alla bibliotekarier som utbildas får jobb, finns det inga över för att bemanna skolbiblioteken. Därför ser DIK det som nödvändigt att börja utbilda fler.

– Om skolbiblioteken ska ha den bemanning som de behöver måste det utbildas i alla fall dubbelt så många bibliotekarier varje år under en tioårsperiod, säger Anna Troberg.

Karin Martinsson poängterar också att arbetet som skolbibliotekarie ställer helt andra krav än andra bibliotekarietjänster.

– Det är väldigt många som tycker att det är svårt att vara skolbibliotekarie. Man jobbar ofta ensam och det är ett stort ansvar.

Arbetsförmedlingen kom i mitten av april med sin senaste prognos om var jobben finns. Där finns inte bibliotekarie med som ett bristyrke. I stället bedömer myndigheten att det råder balans, att det varken finns för många eller för få för det antal tjänster som ska tillsättas.

Men den bedömningen gäller för hela Sverige. I flera län, som till exempel Dalarna och Halland, råder det liten konkurrens om bibliotekariejobben. Och även om snittet för riket fortfarande visar på en balans rör det sig sedan 2014 allt mer mot en brist på bibliotekarier.

– Det finns två anledningar till det. Dels att det ställs andra krav på bibliotekarier med tanke på digitaliseringen och den tekniska utvecklingen i dag och att det finns ganska få utbildningar till bibliotekarie. Jag kan inte säga att det utbildas för få, men det utbildas absolut inte för många heller, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Vill du se grafiken i högre upplösning? Kika in på e-tidningen: biblioteksbladet.se/wp-content/uploads/2019/05/1904bbl.pdf?x99384
Grafik: Louise Bååth.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min