Svensk biblioteksförening: Ohållbart med obemannade skolbibliotek

7 okt 2019 • 2 min

Oro för minskade anslag och önskan om ändrad skollag för fungerande skolbibliotek. De är några punkter som Svensk biblioteksförening lyfter i sitt remissvar på förslaget till nationell biblioteksstrategi.

Mer resurser behövs till skolbiblioteken, anser Svensk biblioteksförening. Foto: Annika Clemens

En strategi för det samlade biblioteksväsendet behövs, anser Svensk biblioteksförening som ställer sig positiv till Kungliga bibliotekets förslag till en nationell biblioteksstrategi. En tydlig färdriktning med konkreta åtgärder behövs, anser föreningen.

Men i sitt remissyttrande påpekar föreningen även att resurserna som föreslås är knappa. 250 miljoner kronor årligen i ökat stöd räcker inte tror föreningen och skriver: ”Vi ställer oss frågande till om de medel som föreslås räcker till för att finansiera strategins förslag”. Föreningen påpekar också att det finns ett stort behov av att se till att medietillgången är likvärdig över hela landet.

Inte minst finns en oro för de ekonomiska utmaningar som många av landets kommuner står inför. Stora demografiska förändringar där andelen invånare i arbetsför ålder minskar väntas ge minskade intäkter och ökade kostnader. Då finns en överhängande risk att många kommuner och regioner drar ner på anslagen till biblioteken, befarar Svensk biblioteksförening. Redan förra året flaggade nästan var fjärde kommun för minskade anslag till folkbiblioteken, skriver föreningen i sitt remissvar.

Biblioteksföreningen delar problematiseringen av bristen på bemannade skolbibliotek. Ett nationellt kunskapscenter vore bra, liksom en stärkt e-medieförsörjning, men det löser inte den akuta bristen på skolbibliotekarier, skriver Svensk biblioteksförening. 1,5 miljarder kronor saknas för att nå en godtagbar bemanning, beräknar föreningen som har höga förväntningar på att regeringen ska infria sitt löfte om skolbiblioteken och ändra skollagen så att det tydligt framgår vilken bemanning som krävs.

Föreningen delar också den bedömning som finns i förslaget till biblioteksstrategi, att det behövs mer pengar för att stärka förutsättningarna för minoritetsspråken och för stärkt medieförsörjning för personer med annat modersmål än svenska.

Svensk biblioteksförening uppskattar också förslaget att peka ut en biblioteksmyndighet med uppdrag att stödja den nationella biblioteksutvecklingen.

Läs hela föreningens remissvar här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min