Kerstin Thorvalls arkiv på KB

4 maj 2011 • < 1 min

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för...

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för forskare att få ta del av arkivet. Donationen till KB omfattar ungefär tio hyllmeter med Kerstin Thorvalls personliga dagböcker, almanackor och anteckningsböcker. Arbetet med att sortera allt material har pågått under våren och i maj ska det vara tillgängligt för forskare. Det går bl a att se hennes författarskaps utveckling i manuskriptens framväxt.

Kerstin Thorvall dog förra året, 84 år gammal. Bland hennes mest uppmärksammade böcker finns Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare, som belönades med Moa Martinson-priset. Hon har även skrivit flera barn- och ungdomsböcker. 1977 fick hon Astrid Lindgren-priset.

Även om Kerstin Thorvall var en frispråkig författare och debattör finns möjligheten att också en annan bild av henne tonar fram i arkivmaterialet.

ÅE

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min