Kerstin Thorvalls arkiv på KB

4 maj 2011 • < 1 min

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för...

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för forskare att få ta del av arkivet. Donationen till KB omfattar ungefär tio hyllmeter med Kerstin Thorvalls personliga dagböcker, almanackor och anteckningsböcker. Arbetet med att sortera allt material har pågått under våren och i maj ska det vara tillgängligt för forskare. Det går bl a att se hennes författarskaps utveckling i manuskriptens framväxt.

Kerstin Thorvall dog förra året, 84 år gammal. Bland hennes mest uppmärksammade böcker finns Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare, som belönades med Moa Martinson-priset. Hon har även skrivit flera barn- och ungdomsböcker. 1977 fick hon Astrid Lindgren-priset.

Även om Kerstin Thorvall var en frispråkig författare och debattör finns möjligheten att också en annan bild av henne tonar fram i arkivmaterialet.

ÅE

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min