Kerstin Thorvalls arkiv på KB

4 maj 2011 • < 1 min

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för...

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för forskare att få ta del av arkivet. Donationen till KB omfattar ungefär tio hyllmeter med Kerstin Thorvalls personliga dagböcker, almanackor och anteckningsböcker. Arbetet med att sortera allt material har pågått under våren och i maj ska det vara tillgängligt för forskare. Det går bl a att se hennes författarskaps utveckling i manuskriptens framväxt.

Kerstin Thorvall dog förra året, 84 år gammal. Bland hennes mest uppmärksammade böcker finns Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare, som belönades med Moa Martinson-priset. Hon har även skrivit flera barn- och ungdomsböcker. 1977 fick hon Astrid Lindgren-priset.

Även om Kerstin Thorvall var en frispråkig författare och debattör finns möjligheten att också en annan bild av henne tonar fram i arkivmaterialet.

ÅE

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min