Kerstin Thorvalls arkiv på KB

4 maj 2011 • < 1 min

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för...

Författaren, illustratören och debattören Kerstin Thorvalls privata arkiv kommer att inom kort finnas tillgängligt på Kungliga biblioteket vilket möjliggör för forskare att få ta del av arkivet. Donationen till KB omfattar ungefär tio hyllmeter med Kerstin Thorvalls personliga dagböcker, almanackor och anteckningsböcker. Arbetet med att sortera allt material har pågått under våren och i maj ska det vara tillgängligt för forskare. Det går bl a att se hennes författarskaps utveckling i manuskriptens framväxt.

Kerstin Thorvall dog förra året, 84 år gammal. Bland hennes mest uppmärksammade böcker finns Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare, som belönades med Moa Martinson-priset. Hon har även skrivit flera barn- och ungdomsböcker. 1977 fick hon Astrid Lindgren-priset.

Även om Kerstin Thorvall var en frispråkig författare och debattör finns möjligheten att också en annan bild av henne tonar fram i arkivmaterialet.

ÅE

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min