Test: Fotbollsspelare läser sagor
13 okt 2017 • 2 min
VAD? Fotbollskillar läser sagor VAR? Gottsundabiblioteket i Uppsala FÖR VEM? Sagosugna barn och vuxna
Det fanns ingen vuxen som kunde läsa för Najibollah Nori när han var liten. Han var ensam hemma mycket, ingen personal hade tid med honom, berättar han. Han och lagkompisarna har kommit ensamma till Sverige.
Javid Naurozi har en tröja med texten #gymbeast och Moshtaq Hussain har mörka byxor med råa slitningar. De är alla tre i den där åldern när killar kan verka hårda och oåtkomliga, men under sagostunden på biblioteket ska fotbollsspelarna visa en annan sida.
Exakt klockan 11 på söndagen öppnar hemliga rummet, längst in i den avlånga bibliotekslokalen. Rummet syns inte förrän den gula dörren går upp. Här är väggarna draperade med tunga turkosa tyger, golvmattan är mjuk och det finns gröna kuddar för alla. Jag tänker att jag egentligen vill höra mer om fotbollspojkarnas livshistorier: vilka de är, varför de kommit hit, vad de flytt ifrån? Men den här dagen är det inte deras berättelser vi ska höra, vi ska höra dem berätta.[fakta id=”16857″]
Najibollah Nori har valt barnboken Himmel och pannkaka av Eva Lindell. Innan sagostunden tränar han på texten, passar på att fråga sina fotbollstränare om enstaka ord. Hur säger man ”klibbigt” och vad är ”kaksmet” för något?
Nu sitter vi alla på golvet och i tur och ordning läser fotbollskillarna. Vissa delar av texterna blir entoniga. Pojkarnas svenska är perfekt, men språkets sjungande betoningar saknas ibland. Det finns forskning som visar att lyssnare felaktigt kan uppfatta invandrares språk som inkorrekt just för att uttalet har en annan ”klang”.
Barnen lyssnar under tystnad, min yngsta dotter smyger fram då och då och kikar närmare i boken. Två flickor kryper upp i sina mammors knä och en gäspar djupt. I mammas famn är det tryggt och mysigt. Sagorna blir sövande, klart en gäspning släpps ut.
Det är den känslan som följer mig ut efter sagostunden. Det där lugnet som bara sagor ger, när stora ger tid för små. Lite senare möter jag Moshtaq och Javid i Gottsunda centrum och vi hejar glatt. Jag vet inte allt om dem, men vi möttes en stund och mitt i allt annat gav det mig lite ro.
Fotnot: Killarna spelar i Korpenlaget ISUN (Idrottssällskapet Uppsala norra) Flames, som är ett lag för ensamkommande flyktingbarn. Fotbollskillarna läser sagor på Gottsundabiblioteket tre gånger under hösten: 7/10, 28/10 och 11/11.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer