Test: Fotbollsspelare läser sagor

13 okt 2017 • 2 min

VAD? Fotbollskillar läser sagor VAR? Gottsundabiblioteket i Uppsala FÖR VEM? Sagosugna barn och vuxna

Till höger: Najibollah Nori och Javid Naurozi. Foto: Matilda Nilsson
Till höger: Najibollah Nori och Javid Naurozi. Foto: Matilda Nilsson

Det fanns ingen vuxen som kunde läsa för Najibollah Nori när han var liten. Han var ensam hemma mycket, ingen personal hade tid med honom, berättar han. Han och lagkompisarna har kommit ensamma till Sverige.

Javid Naurozi har en tröja med texten #gymbeast och Moshtaq Hussain har mörka byxor med råa slitningar. De är alla tre i den där åldern när killar kan verka hårda och oåtkomliga, men under sagostunden på biblioteket ska fotbollsspelarna visa en annan sida.

Exakt klockan 11 på söndagen öppnar hemliga rummet, längst in i den avlånga bibliotekslokalen. Rummet syns inte förrän den gula dörren går upp. Här är väggarna draperade med tunga turkosa tyger, golvmattan är mjuk och det finns gröna kuddar för alla. Jag tänker att jag egentligen vill höra mer om fotbollspojkarnas livshistorier: vilka de är, varför de kommit hit, vad de flytt ifrån? Men den här dagen är det inte deras berättelser vi ska höra, vi ska höra dem berätta.[fakta id=”16857″]

Najibollah Nori har valt barnboken Himmel och pannkaka av Eva Lindell. Innan sagostunden tränar han på texten, passar på att fråga sina fotbollstränare om enstaka ord. Hur säger man ”klibbigt” och vad är ”kaksmet” för något?

Nu sitter vi alla på golvet och i tur och ordning läser fotbollskillarna. Vissa delar av texterna blir entoniga. Pojkarnas svenska är perfekt, men språkets sjungande betoningar saknas ibland. Det finns forskning som visar att lyssnare felaktigt kan uppfatta invandrares språk som inkorrekt just för att uttalet har en annan ”klang”.

Barnen lyssnar under tystnad, min yngsta dotter smyger fram då och då och kikar  närmare i boken. Två flickor kryper upp i sina mammors knä och en gäspar djupt. I mammas famn är det tryggt och mysigt. Sagorna blir sövande, klart en gäspning släpps ut.

Det är den känslan som följer mig ut efter sagostunden. Det där lugnet som bara sagor ger, när stora ger tid för små. Lite senare möter jag Moshtaq och Javid i Gottsunda centrum och vi hejar glatt. Jag vet inte allt om dem, men vi möttes en stund och mitt i allt annat gav det mig lite ro.

Fotnot: Killarna spelar i Korpenlaget ISUN (Idrottssällskapet Uppsala norra) Flames, som är ett lag för ensamkommande flyktingbarn. Fotbollskillarna läser sagor på Gottsundabiblioteket tre gånger under hösten:  7/10, 28/10 och 11/11.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min