Test: Fotbollsspelare läser sagor
13 okt 2017 • 2 min
VAD? Fotbollskillar läser sagor VAR? Gottsundabiblioteket i Uppsala FÖR VEM? Sagosugna barn och vuxna


Det fanns ingen vuxen som kunde läsa för Najibollah Nori när han var liten. Han var ensam hemma mycket, ingen personal hade tid med honom, berättar han. Han och lagkompisarna har kommit ensamma till Sverige.
Javid Naurozi har en tröja med texten #gymbeast och Moshtaq Hussain har mörka byxor med råa slitningar. De är alla tre i den där åldern när killar kan verka hårda och oåtkomliga, men under sagostunden på biblioteket ska fotbollsspelarna visa en annan sida.
Exakt klockan 11 på söndagen öppnar hemliga rummet, längst in i den avlånga bibliotekslokalen. Rummet syns inte förrän den gula dörren går upp. Här är väggarna draperade med tunga turkosa tyger, golvmattan är mjuk och det finns gröna kuddar för alla. Jag tänker att jag egentligen vill höra mer om fotbollspojkarnas livshistorier: vilka de är, varför de kommit hit, vad de flytt ifrån? Men den här dagen är det inte deras berättelser vi ska höra, vi ska höra dem berätta.[fakta id=”16857″]
Najibollah Nori har valt barnboken Himmel och pannkaka av Eva Lindell. Innan sagostunden tränar han på texten, passar på att fråga sina fotbollstränare om enstaka ord. Hur säger man ”klibbigt” och vad är ”kaksmet” för något?
Nu sitter vi alla på golvet och i tur och ordning läser fotbollskillarna. Vissa delar av texterna blir entoniga. Pojkarnas svenska är perfekt, men språkets sjungande betoningar saknas ibland. Det finns forskning som visar att lyssnare felaktigt kan uppfatta invandrares språk som inkorrekt just för att uttalet har en annan ”klang”.
Barnen lyssnar under tystnad, min yngsta dotter smyger fram då och då och kikar närmare i boken. Två flickor kryper upp i sina mammors knä och en gäspar djupt. I mammas famn är det tryggt och mysigt. Sagorna blir sövande, klart en gäspning släpps ut.
Det är den känslan som följer mig ut efter sagostunden. Det där lugnet som bara sagor ger, när stora ger tid för små. Lite senare möter jag Moshtaq och Javid i Gottsunda centrum och vi hejar glatt. Jag vet inte allt om dem, men vi möttes en stund och mitt i allt annat gav det mig lite ro.
Fotnot: Killarna spelar i Korpenlaget ISUN (Idrottssällskapet Uppsala norra) Flames, som är ett lag för ensamkommande flyktingbarn. Fotbollskillarna läser sagor på Gottsundabiblioteket tre gånger under hösten: 7/10, 28/10 och 11/11.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer