Tio år av regionalt samarbete

6 nov 2012 • < 1 min

Det känns som nyss men nu har det gått ett decennium sedan biblioteken i Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln och...

Det känns som nyss men nu har det gått ett decennium sedan biblioteken i Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln och Vännäs inledde ett bibliotekssamarbete.

Samarbetet påbörjades 2002 och det har under årens lopp bland annat resulterat i ett gemensamt bibliotekssystem- och katalog, ett gemensamt lånekort, webbplatsen Minabibliotek.se och självbetjäningsautomater. Ett viktigt syfte med samarbetet har varit att öka tillgängligheten till bibliotekets tjänster så att de kan nås av alla låntagare på lika villkor, oavsett var i länet man befinner sig.

Regionsamarbetet i Västerbotten har bildat skolan – det ansågs till en början unikt och banbrytande men efter hand har fler regioner i landet följt Umeåregionens exempel som bygger på ett långsiktigt och målmedvetet arbete. Ett gott betyg på hur innovativt det ansågs vara när det begav sig var när man belönades med FN:s Public Service Award år 2008. Samma år var man också nominerad till Årets bibliotek.

Och fler priser och nomineringar har haglat över Umeåregionens bibliotek: Projektet Bibliotek 2007, där prototypen till Minabibliotek.se skapades, utsågs till årets Innovative Cultural Activity 2006 och 2007 av Union of Baltic Cities kulturkommission. Tillsammans med Kulturverket vann samma projekt också European Public Sector Award 2007. 2006 var Minabibliotek.se finalist i The Baltic Challenge Award 2006. 2010 fick Umeåregionens bibliotek ta emot TPB:s utmärkelse för tillgänglighet, Amy-priset.

I oktober i år firades tioårsjubileet med ett tårtkalas för alla medarbetare inom Umeåregionens bibliotek.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min