SVT tar upp stöket på biblioteken

29 maj 2015 • < 1 min

Problemen med stökiga ungdomar fortsätter på biblioteket i Hässelby villastad. Sedan en månad tillbaka har biblioteket tvingats stänga redan klockan...

Problemen med stökiga ungdomar fortsätter på biblioteket i Hässelby villastad. Sedan en månad tillbaka har biblioteket tvingats stänga redan klockan 15 på grund av oreda, som Biblioteksbladet rapporterat om tidigare.

Politikerna i stadsdelen planerar att öppna en träffpunkt för unga för att de ska ha någonstans att gå på eftermiddagarna. För det var just när fritidsgårdarna i området började stänga på eftermiddagarna som problemen startade. Anledningen till de ändrade öppettiderna är att staden gjort en ny upphandling av fritidsgårdsverksamheten.

Bibliotekarien Einar Ehn, som jobbar på biblioteket i Hässelby villastad, tycker inte att det räcker med en träffpunkt och kritiserar nu politikerna för att inte ta problemen med stök på biblioteken i Stockholm på allvar.

– Jag önskar att sådana här oroligheter och saker som är i gränslandet till kriminalitet aldrig normaliseras bara för att det händer i förorten, säger han till SVT.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min