SVT tar upp stöket på biblioteken

29 maj 2015 • < 1 min

Problemen med stökiga ungdomar fortsätter på biblioteket i Hässelby villastad. Sedan en månad tillbaka har biblioteket tvingats stänga redan klockan...

Problemen med stökiga ungdomar fortsätter på biblioteket i Hässelby villastad. Sedan en månad tillbaka har biblioteket tvingats stänga redan klockan 15 på grund av oreda, som Biblioteksbladet rapporterat om tidigare.

Politikerna i stadsdelen planerar att öppna en träffpunkt för unga för att de ska ha någonstans att gå på eftermiddagarna. För det var just när fritidsgårdarna i området började stänga på eftermiddagarna som problemen startade. Anledningen till de ändrade öppettiderna är att staden gjort en ny upphandling av fritidsgårdsverksamheten.

Bibliotekarien Einar Ehn, som jobbar på biblioteket i Hässelby villastad, tycker inte att det räcker med en träffpunkt och kritiserar nu politikerna för att inte ta problemen med stök på biblioteken i Stockholm på allvar.

– Jag önskar att sådana här oroligheter och saker som är i gränslandet till kriminalitet aldrig normaliseras bara för att det händer i förorten, säger han till SVT.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min