Tre utmaningar för Karin Linder

22 nov 2016 • < 1 min

Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare är även expert på kinesisk keramik. Nu gäller det att övertyga politikerna om bibliotekens roll i det föränderliga samhället.

Foto: Svensk biblioteksförening
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / Svensk biblioteksförening

Ett av uppdragen som ny generalsekreterare är att stärka medlemsinflytandet och stötta föreningens regionala nätverk.

– Politikerna måste veta vad biblioteket kan användas till, en förståelse som verkar variera över landet. Vi kan förse politiker med underlag utifrån medborgares behov genom att till exempel undersöka vad besökare och ickebesökare förväntar sig av biblioteket.

Något annat som Karin Linder ser är att samhället förändras snabbt och på många sätt, exempelvis när det gäller digitalisering, polarisering, urbanisering och ökad mångfald.

– Det gäller vi står beredda att ringa in olika framtidsscenarion, inte bara utvärdera gårdagen. Jag tror också att biblioteken har en viktig roll när det gäller det livslånga lärandet, man vet inte hur många av oss som kommer ha arbete i framtiden.

Och så gäller det att skolbiblioteken blir än mer integrerade i undervisningen.

– Intresset för att utvidga skolbibliotekens verksamhet är stort, det ser vi inte minst på att det kommit in 200 ansökningar om regeringens 15 miljoner till ökad bemanning. Skolbiblioteken har en roll i alla delar av undervisningen på en skola, säger Karin Linder.

Karin Linder tillträder som generalsekreterare den 1 januari, hon efterträder Niclas Lindberg som slutade i våras i samband med Biblioteksdagarna i maj. Karin Linder har senast varit utredare för nationella biblioteksstrategin och dessförinnan ordförande för fackförbundet DIK. Hon har bakgrund som konsthistoriker och har jobbat på Nationalmuseum och Östasiatiska biblioteket.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min