Tre utmaningar för Karin Linder

22 nov 2016 • < 1 min

Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare är även expert på kinesisk keramik. Nu gäller det att övertyga politikerna om bibliotekens roll i det föränderliga samhället.

Foto: Svensk biblioteksförening
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / Svensk biblioteksförening

Ett av uppdragen som ny generalsekreterare är att stärka medlemsinflytandet och stötta föreningens regionala nätverk.

– Politikerna måste veta vad biblioteket kan användas till, en förståelse som verkar variera över landet. Vi kan förse politiker med underlag utifrån medborgares behov genom att till exempel undersöka vad besökare och ickebesökare förväntar sig av biblioteket.

Något annat som Karin Linder ser är att samhället förändras snabbt och på många sätt, exempelvis när det gäller digitalisering, polarisering, urbanisering och ökad mångfald.

– Det gäller vi står beredda att ringa in olika framtidsscenarion, inte bara utvärdera gårdagen. Jag tror också att biblioteken har en viktig roll när det gäller det livslånga lärandet, man vet inte hur många av oss som kommer ha arbete i framtiden.

Och så gäller det att skolbiblioteken blir än mer integrerade i undervisningen.

– Intresset för att utvidga skolbibliotekens verksamhet är stort, det ser vi inte minst på att det kommit in 200 ansökningar om regeringens 15 miljoner till ökad bemanning. Skolbiblioteken har en roll i alla delar av undervisningen på en skola, säger Karin Linder.

Karin Linder tillträder som generalsekreterare den 1 januari, hon efterträder Niclas Lindberg som slutade i våras i samband med Biblioteksdagarna i maj. Karin Linder har senast varit utredare för nationella biblioteksstrategin och dessförinnan ordförande för fackförbundet DIK. Hon har bakgrund som konsthistoriker och har jobbat på Nationalmuseum och Östasiatiska biblioteket.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min